Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Suomen Vineyard-seurakunnat järjestäytyivät kirkkokunnaksi

 

Vineyard-liike kertoi uuden kirkon perustamisesta puheenjohtaja Olli Sipilän suulla Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaiaamuna.

Helsinki Vineyard ja Vineyard Uusimaa -seurakunnat ovat järjestäytyneet uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Patentti- ja Rekisterihallitus on hyväksynyt Suomen Vineyard -kirkon yhdyskuntajärjestyksen. Suomen Vineyard -kirkko kuuluu Pohjolan alueella toimivaan Vineyard Norden-kirkkokuntaan, johon kuuluu parikymmentä seurakuntaa. Suomessa Vineyard-kirkolla on seurakunta Helsingissä ja Järvenpäässä.

Ensimmäinen suomalainen Vineyard-liikkeen seurakunta syntyi helsinkiläisestä kotiryhmästä vuonna 1996. Järvenpäässä Vineyard-seurakunta aloitti vuonna 2010.

Helsinki Vineyard kuten monet muutkin vapaat seurakunnat ovat järjestäytyneet yhdistyslain alaisiksi rekisteröidyiksi yhdistyksiksi. Kirkon perustamisprosessi käynnistyi keväällä 2013, jolloin Vineyard Uusimaa irrottautui itsenäiseksi seurakunnakseen.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

Suomen Vineyard-kirkko kertoo haluavansa rakentaa matalan kynnyksen missionaalisia yhteisöjä, jotka kykenevät tavoittamaan kristillisestä uskosta vieraantuneita. Vineyard määrittelee kuuluvansa herätyskristillisen evankelikaalisuuden ja helluntaikarismaattisuuden välimaastoon.

Suomen Vineyard -kirkon hallituksen puheenjohtaja Olli Sipilä, mitä määritelmä tarkoittaa käytännössä?

– Meillä löytyy piirteitä sekä evankelikaalisuudesta että helluntaipuolelta. Oppi on hyvin lähellä suomalaisia herätysliikkeitä, mutta meiltä löytyy myös karismaattinen puoli. Liikkeemme motto on
”luonnollisesti yliluonnollinen”. Uskomme rukouksen voimaan, mutta emme pidä siitä hirveää meteliä. Rukoilemme esimerkiksi parantumisten puolesta – välillä tapahtuu ihmeitä, välillä ei.

Miten Vineyard -kirkko eroaa muista meillä toimivista kristillisistä kirkkokunnista?

– Tuotehan on melkein kaksi tuhatta vuotta vanha ja jälleenmyyjiä on ollut vaikka kuinka monta matkan varrella. Yhtäläisyyksiä on enemmän kuin eroja, mutta yksi positiivinen ero se, että olemme liikkeenä yhteiskristillinen. Haluamme olla tukemassa seurakuntien kasvua ja kehitystä, henkilökohtaisesti minulle se on kova juttu.

Vineyard-liike syntyi 1970-luvun lopulla Kaliforniassa. Sysäyksenä oli tarve muodostaa uusia seurakuntia uskoontulleille hipeille, jotka eivät mahtuneet perinteisiin seurakuntiin. Miten liikkeen syntyhistoria ja sen amerikkalaiset juuret vaikuttavat Vineyard-liikkeessä tänään?

– Minun on hankalaa tunnistaa erityistä amerikkalaisuutta. Seurakunnan musiikissa juuret toki kuuluvat. Ylistysmusiikki on kehitetty Vineyard-kirkon piirissä. Lisäksi Vinyard pastorit ja vastuunkantajat pukeutuvat aika rennosti. Vineyard-pastorin sota-asu on paita ilman kravattia, pikkutakkeja ei juuri näy.

Minkä arvioitte jäsenmääränne olevan viiden vuoden päästä?

– Jäsenmäärätavoitteita ei ole. Mutta sellainen tavoite on, että viiden vuoden sisällä Suomeen on perustettu viisi uutta Vineyard-seurakuntaa, jotka voivat olla eri puolilla Suomea. Pääkaupunkiseudulle ei välttämättä uusia seurakuntia tarvita, sillä olemassa olevat kaksi seurakuntaa toimivat Helsingissä ja Järvenpäässä.

Kuuntele Olli Sipilän haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnin ohjelma-arkistosta

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)