Kasteen saavien lasten osuus syntyneistä on pudonnut jyrkästi. Tänä vuonna Suomessa elokuun alkuun mennessä syntyneistä vain kolme viidesosaa sai kasteen, kun määrä oli vielä vuosituhannen alussa 90 prosenttia, kertoo MTV Uutiset.
Kirkon tutkimuskeskuksen tuoreesta kastekyselystä käy ilmi, että kasteiden vähenemistä selittävät yhtäältä kirkon jäsenmäärän lasku sekä toisaalta muutoksen kirkkoon kuuluvien lasten vanhempien asenteissa. Lapsikaste ei ole enää kaikille kirkon jäsenille itsestäänselvyys.
– Alkuvuoden kastekyselyn mukaan tärkeä syy lapsen kastamatta jättämiselle on se, etteivät vanhemmat halua tehdä päätöstä lapsen puolesta. Ajatuksena on, että lapsi saa päättää itse kasteestaan kasvettuaan. Näin korostetaan lapsen omaa uskonnollista päätöstä, kertoo Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Hanna Salomäki MTV Uutisille.
Kasteiden määrä on Väestörekisterikeskuksen ja Kirkon tutkimuskeskuksen tilastojen mukaan tippunut nopeasti. Vuosituhannen vaihteessa 90 prosenttia suomalaisvauvoista kastettiin. Kymmenen vuotta sitten määrä oli 80 prosenttia. Viime vuonna kastettiin hieman alle 65 prosenttia kaikista Suomessa syntyneistä.
Kuluvana vuonna pudotus on ollut jyrkkä. Tammi-heinäkuussa kastettiin 60 prosenttia syntyneistä lapsista.