Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Suomessa valtavirrassa on vaikea olla gospel-muusikko

 

Yhdysvaltojen ehkä kuuluisin gospelartisti Yolanda Adams esiintyi marraskuussa 2007 Valkoisessa talossa. Suomessa gospel on kaukana valtavirrasta.

Joosua-bändi kertoi Ylex:lle antamassaan haastattelussa, että ei halua uskonnollista leimaa, vaikka nojautuukin Raamatun edustamiin pehmeisiin arvoihin. Yhdysvalloissa taas moni suuri bändi ponnistaa kuuluisuuteen vakaumuksellisien sanoitusten avulla.

Nopeasti suosiota kasvattanut rockia soittava Joosua-bändi luottaa sanoituksissaan pehmeisiin arvoihin ja noukkii sitaatteja Raamatusta, mutta kokee uskonnolisuuden tuottavan hallaa yhtyeen menestykselle. Laulaja-kitaristi Olli Someron mukaan uskonnollisten ääripäiden huutelu on peittänyt alleen maltillisemman keskustelun, eikä siksi julkisuudessa ole helppoa edustaa kristillisiä arvoja. Gospelbändin leimaa ei Joosua itselleen halua.

Myös esimerkiksi Juha Tapio aloitti muusikon uransa gospelin parissa, eikä edelleenkään uskoaan häpeile, vaikkakin radiosoitossa menestystä on saavuttanut lähinnä Tapion sekulaarimusiikki. Moni muu suomalainen muusikko, kuten Samuli Edelman on tullut uskoon vasta uransa huipun jälkeen. Edelman on julkaissut suosiota keränneen Virsi -levytrilogian, mutta jälleen kerran radiossa soivat vain artistin vakaumuksettomat kappaleet. Varsinaista gospel-musiikkia ei Suomen radioaalloilla juurikaan kuule Radio Dein tarjontaa lukuun ottamatta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Gospel rapakon takana

Yhdysvalloissa gospelmusiikki painii aivan eri sarjassa Suomen kristilliseen musiikintuotantoon verrattuna. Moni todellinen supertähti, kuten Elvis Presley, Whitney Houston ja Paramore-yhtye on aloittanut uransa avoimen tunnustuksellisella musiikilla, kuten edellämainitut suomalaiset artistit, mutta myös itse gospelmusiikki on Yhdysvalloissa valtava bisnes.

Moni yhdysvaltalainen huippusuosittu artisti on myös kertonut avoimesti uskovansa Jeesukseen, vaikka laulajien sanoitukset eivät kristillisiä arvoja heijastelisikaan. Esimerkiksi Katy Perry sekä Justin Bieber ovat kertoneet uskostaan avoimesti.