Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Elääkö Suomi-gospel uutta renessanssia? Merkkejä siitä on ilmassa

 
Juhani Tikkanen ojentaa kätensä lavalta kohti yleisön käsiä.

Mitä kuuluu, Suomi-gospel? Vielä jokin aika sitten Maata Näkyvissä -festarit olivat henkitoreissaan, mutta niiden pelastuskampanja onnistui. Kampanja kertoo Puisto Liven toimitusjohtaja Miika Luomarannalle siitä, kuinka merkittävä tapahtuma festarit on ollut nykyiselle aikuisväelle heidän nuoruudessaan. – Aikuiset haluavat mahdollistaa sen nyt omille lapsilleen ja nuorilleen. Kuvassa Juhani Tikkanen esiintymässä Maata Näkyvissä -festareilla. KUVA: MAATA NÄKYVISSÄ -FESTARIT

Suomi-gospelin valopilkkuja ja kipukohtia pohtivat itsensä elättävä muusikko, 20 vuotta keikkaillut basisti, nuorisobändin keulakuva sekä keikkamyynnistä vastaavat toimitusjohtajat.

Mitä täällä tapahtuu? Tämä oli monen reaktio, kun gospelfestivaali Tampereen Nokia Areenalla julkistettiin.

Ensi ­elokuussa raikaava Glow on yllättävin avaus vuosikausiin Suomi-gospelissa. Yksi toisensa jälkeen tapahtumia on kuopattu, ja monissa jäljelle jääneissä kävijämäärät ovat pudonneet. Jo vuosia gospelista on puhuttu huoliryppy otsalla. Mutta pitäisikö ryppy sittenkin pyyhkiä pois?

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Koen suurta johdatusta siinä, miten Glow on syntynyt. Olen tehnyt aina rukoillen työtä. Välillä olen tehnyt vääriä ratkaisuja, mutta paljon oikeitakin, Ohjelmatoimisto Kristallin toimitusjohtaja Johanna Vauto kertoo. Kristalli vastaa Glown järjestämisestä.

Kaikki sai alkunsa, kun Vauto tapasi Tampereen pormestarin ja jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolan. Kävi ilmi, että molemmilla oli sama ajatus suurkonsertista. Tavoite on myydä 8000 lippua. Nyt niitä on myyty noin 2000.

– Muutama kuukausi ennen tapahtuman julkistusta pohdin, uskaltaisinko todella ottaa tämän riskin. Ajattelin, että tapahtuman järjestelyt olivat soljuneet eteenpäin ihmeellisellä tavalla. Jos se olisi ollut takkuista, en olisi lähtenyt tähän.

Koen suurta johdatusta siinä, miten Glow on syntynyt.

Uskon hyppy on korkea: Nokia Areena on varattu festivaalille jo muutamaksi vuodeksi.

– Ensimmäinen vuosi on kunnianosoitus kaikille, jotka ovat elämäntyöllään luoneet suomalaisen gospelmusiikin.

Luvassa onkin paljon ­nostalgiaa, kun lavalle kipuaa Jaakko Löytyn, Lasse Heikkilän ja Pekka Simojoen kaltaisia legendoja. Vaikuttavaa on myös se, että kattauksessa on mukana lopettaneita bändejä, kuten The Rain, HB ja bass’n Helen. Ulkomailta esiintyjäksi saapuu menestynyt rockyhtye Petra.

Musiikki yhdistää yli kirkkokuntarajojen, Vauto ajattelee. Tavoite on saada liikkeelle myös niitä, jotka eivät ole käyneet hengellisissä tapahtumissa vuosiin. Kohderyhmä on aikuiset, noin 35–70-vuotiaat – eli ne, jotka pystyvät Areena-keikasta maksamaan.

Tapahtumassa lanseerataan myös Glow Gospel Awards -palkinnot, joita aiotaan jakaa vuosittain hengellisen musiikin tekijöille, artisteille ja taustavaikuttajille. Mitä kategoriat ovat, ketkä tekevät valinnat, kuka palkinnot jakaa ja ovatko ne rahallisia – tämä kaikki on vielä auki.

Kaksi ohjelmatoimistoa jakaa eturivin artistit

Suomi-gospelissa konserttien ja keikkojen järjestäminen on pitkälti kahden kauppa: Ohjelmatoimisto Kristallin ja Puisto Liven. Näiden yritysten listoille näyttää jakautuvan eturivin gospelartistit. Onko toimistoilla siis kilpailuasetelma?

– Ei, Johanna Vauto kiistää ja nauraa.

Hän kertoo opettaneensa Puisto Liven toimitusjohtajan Miika Luomarannan alalle, kun tämä tuli nyt jo 20 vuotta toimineeseen Kristalliin töihin.

– Muutaman kerran vuodessa olemme yhteyksissä ja tsemppaamme toisiamme. Ohjelmatoimistomme ovat erilaisia, kummallakin kyllä riittää tekemistä.

Puisto Livekin astui suuriin saappaisiin viime vuonna, kun se tuotti Maata Näkyvissä-festarit. Henkitoreissaan pihisseet festarit pelastettiin lahjoituskampanjalla vuonna 2022 ja seuraavana vuonna ne lähtivät uuteen nousuun: kävijämäärä kasvoi ja tuloskin oli plussan puolella.

***

Miten Suomi-gospelilla menee? Muusikko Juhani Tikkanen, eläkkeelle jääneen kls.-yhtyeen basisti Tatu Kekkonen ja vasta-alkaneen Freesia-bändin keulakuva Joona Alamikkelä kertovat. Tilaa Uuden Tien verkkolehti ja pääset lukemaan koko artikkelin Suomi-gospelin kuulumisista täällä

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet