Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

SuomiAreena Porissa 17.7.2013: Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kehottaa kapinaan vanhuspalvelujen puolesta

 

Kirkon Yhteisvastuu-keräyksen paneelissa 17.7. SuomiAreenalla Porissa pidettiin vanhusten hyvinvoinnin kannalta tärkeinä tekijöinä uusia asumisrakenteita, kokonaisvaltaista palvelua sekä kansalaistoimintaa.
Ihmisarvoisesta vanhuudesta keskustelivat sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.), piispa Kaarlo Kalliala, yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja Tapio Pajunen, kirjailija Wilson Kirwa ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok). Pietikäinen kehotti kapinaan vanhusten elämänlaadun puolesta. Hän piti nykyistä hankintalakia epäonnistuneena.
Räpmummo Eila Nevanranta avasi paneelin ja kehotti käymään vanhusten luona: ”Koeta sä nyt hiffaa, se ois mummost tosi kliffaa!”

Toiveena kokonaisvaltainen hoito

Vanhuspalvelulaki on ollut voimassa seitsemäntoista vuotta. Siinä on määritelty mahdollisuus yhdyshenkilöön, joka voi auttaa vanhuksia. Tapio Pajunen piti vanhuspalvelulakia vain yhtenä kokonaisuutena palapelistä, jossa on huomioitava myös muut ihmisryhmät, kuten liikuntarajoitteiset.
Paula Risikon lääkkeinä olisivat ”luukuttamisen” poistaminen ja yhdyshenkilömallin luominen koordinoimaan vanhusten palvelua kokonaisuutena. Lisäksi sairaanhoidossa tulisi hoitaa koko ihmistä eikä vain oireita.

Panelistit pitivät uusia asumisrakenteita tärkeinä. Kun kirkonkylien tutut yhteisöt väistyvät, on tilalle luotava uusia asuinmuotoja, kuten seniorikampuksia ja mummo- ja pappakommuuneja.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Sirpa Pietikäinen kehotti kapinaan vanhusten elämänlaadun puolesta. Hän piti nykyistä hankintalakia epäonnistuneena. Hinta ei saa olla ratkaisevin tekijä. Myös Risikon mukaan vanhuspalveluita yksityistäessä laadun tulisi ratkaista. Ikäihmisen ei pitäisi joutua muuttamaan useita kertoja hoivakodista toiseen viimeisten elinvuosiensa aikana.

”Mikä estää tarjoamasta kansalaisjärjestöjen ja pienten palveluntarjoajien laatua vanhuspalveluissa? Esimerkiksi vanhusten on päästävä kerran päivässä ulos tai palveluja tulee saada enemmän kotiin. Ihmistä ei tule pistää järjestelmään”, painotti Pietikäinen ja sai aplodit.

 

Kirkko kantaa vastuuta yksinäisistä

Kirkon Yhteisvastuu-keräyksen vuoden 2013 tuotot kohdistetaan vanhusten yksinäisyyden torjumiseen ja etsivään työhön.
Kaarlo Kalliala suositteli yksinäisyyden poistamiseksi vapaaehtoista kansalaistoimintaa, josta esimerkkinä on tamperelainen Mummon kammari. Kallialan mukaan kirkko on hyvä organisaatio rakentamaan vapaaehtoistyötä, sillä kirkko kattaa koko Suomen ja sen toiminta rakentuu lähimmäisen tarpeen ymmärtämiselle.

Tapio Pajunen kertoi, että vapaaehtoisia Yhteisvastuu-kerääjiä on kehotettu myös huomioimaan yksinäisyys ja vaikka istahtamaan kahville keräämisen lomassa.

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat. Vapaaehtoisia Yhteisvastuu-kerääjiä on noin 40 000.

Uutisen kirjoittaja: Kirkon tiedotuskeskus

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie