Alistair Bruce kertoo The Telegraphille, että pelko uskonnon esittämisestä tv:ssä johti siihen, etteivät Downton Abbeyn Crawleyt saaneet lukea ruokarukousta.
Downton Abbey on suosittu brittidraamasarja, josta on saatu nauttia Suomessakin kuuden kauden ajan. Lukuisia kansainvälisiä palkintoja saanut draamasarja on seurannut Crawleyn aatelissuvun ja heidän palvelijoidensa kohtaloita 1900-luvun alkupuolella.
Huippusuosion saavuttanutta sarjaa on esitetty yli 200 maassa ja se on koukuttanut 120 miljoonaa katsojaa. Sarjan on käsikirjoittanut Julian Fellowes.
Syitä ilmiöön nimeltä Downton Abbey on pohdittu. Ehkäpä se syntyy hyvän käsikirjoituksen, kuvauksen, leikkauksen, puvustuksen ja loistavien näyttelijöiden yhdistelmästä. Nyt kuitenkin sarja on päätetty lopettaa, ollessaan vielä suosionsa huipulla.
Osa Downton Abbeyn katsojista on The Telegraph -lehden mukaan ihmetellyt, miksi kristillisyys, joka muodosti keskeisen osan aristokraattien elämästä 1900-luvun alussa, on suurelta osin jätetty pois sarjasta. Lehden haastattelussa Alistair Bruce, joka vastaa sarjan historiallisesta tarkkuudesta, paljastaa, minkä vuoksi Downton Abbeyssa ei ole uskonnollisia elementtejä. Hän kertoo, että sarjan tuotannosta vastaavat määräsivät tuottajat ”jättämään uskonnon pois”, koska pelkäsivät vieraannuttavansa enenevissä määrin ateistisen yleisön.
Tarkkaavaiset katsojat ovat saattaneet huomata, ettei Crawleyn perheen koskaan näytetä istuvan pöydän ääreen illalliselle, vaan ruokailukohtaukset ovat aina sellaisia, joissa he ovat jo asettuneet aterioimaan. Tämä ratkaisu on tehty, jotta ei ole tarvinnut näyttää roolihahmoja lausumassa ruokarukousta. Sarjassa jopa lautasliinojen taittelu piispan hiipan muotoon kiellettiin uskonnollisen julistuksen pelossa. – Kaikki panikoivat, kun yrität tehdä jotain uskonnollista televisiossa, Alistair Bruce sanoo.
Viittaus luostariin herätti polemiikkia
Keskustelu sarjan uskonnollisten viittausten välttämisestä laajeni jopa sarjan nimeen: sarjan uudelleen nimeämistä oli ITV-televisiokanavan johtajan, Peter Finchamin mukaan suunniteltu, koska se sisälsi nimen Abbey [suomeksi luostari]. Hän sanoo The Telegraphissa: – Muistan keskusteluja, jotka tuntuvat melkein huvittavilta jälkeenpäin. Keskustelimme sanasta luostari. Ajattelisivatko ihmiset, että siellä [Downton Abbeyn kartanossa] olisi nunnia ja munkkeja ja se olisi uskonnollinen sarja? Tulimme siihen johtopäätökseen, että he eivät luulisi näin ja markkinoimme sarjaa myös tästä näkökulmasta.
Downtonin Abbeyn uskonnollisten viittausten puutteesta on The Telegraph -lehden mukaan keskusteltu paljon USA:ssa, jossa sarja on ollut hyvin suosittu.
Downton Abbeyn viimeinen kausi päättyy pian nähtävään kaksiosaiseen joulujaksoon. Se esitetään Suomessa tiistaisin 29.12. ja 5.1. Joulujaksot ovat esittämisensä jälkeen katsottavissa kahden viikon ajan myös YLE Areenassa.
The Telegraph -lehden artikkeli