”Minulle Suomi on suurvalta”, sanoo brasilialainen Susie Pek, Toivoa naisille työn kansainvälinen johtaja. Hän saapuu elokuussa Kuopioon Medialähetyspäiville ja kirkon lähetyskumppanuusneuvotteluihin.
Pekin mielestä rukousten määrä tekee Suomesta suurvallan, vaikka maamme asukasluku on pieni.
– Se on sitä, kun ajattelen suomalaisten tuntemaa myötätuntoa maailman naisia kohtaan ja halua elää lähellä Herraa. Hämmästelen yhä uudelleen sitä, että Suomessa on yli 90 rukousryhmää, Susie Pek sanoo.
– Kerron matkoillani suomalaisista uskollisista esirukoilijoista, jotka tuntevat myötätuntoa vaikeissa tilanteissa kamppailevia naisia kohtaan ja rukoilevat heidän puolestaan. Rakastan tätä maata sen ihanien ihmisten takia, hän sanoo.
Myötätuntoista muistamista
Rukousryhmät toimivat seurakuntien yhteydessä. Niitä yhdistää Toivoa naisille (TN) -rukouskalenteri, jonka mukaan rukoilee yli 110 000 ihmistä ympäri maailmaa. Kalenteri kertoo tyttöjen ja naisten tilanteista eri maissa. Jokaiselle päivälle on lyhyt rukous heidän puolestaan. Pek on ehtinyt jo ensimmäisen johtajuusvuotensa aikana vierailla monissa maissa.
– Tunnen nöyryyttä Jumalan edessä, kun ajattelen kaikkia esirukoilijoita, jotka varaavat aikaa rukoillakseen naisten puolesta, joita he eivät ole koskaan nähneet eivätkä todennäköisesti koskaan näe. Silti he rakastavat heitä ja rukoilevat heidän tarpeittensa puolesta.
Hän kertoo olevansa kiitollinen rukousryhmistä ja esirukoilijoista.
Naiset tuntevat kärsimyksen
TN-työssä on kaksi osaa: rukous maailman naisten puolesta ja naisille suunnatut eri medioitten kautta lähetettävät ohjelmat. Työ on osa maailman suurimman medialähetysjärjestön TWR:n työtä. Suomessa sen taustajärjestönä on Sansa.
– Ohjelmat välittävät myötätuntoisia elämän ja viisauden sanoja eri kulttuureissa eläville naisille. Kannamme rukouksin näitä naisia kaikkivaltiaan Jumalan eteen. Hän voi antaa toivoa toivottomille, parantaa ja muuttaa elämän, Pek jatkaa.
TN-työ toimii 125 maassa ja ohjelmia lähetetään 73 kielellä. Suomessa ohjelmia ei lähetetä, mutta suomalaiset tukevat ohjelmien tuottamista ja lähettämistä 14 kielellä. Lisäksi suomalaiset tukevat ihmiskaupan urheille suunnattua Kätketyt aarteet -kuunnelmasarjaa, joka ladataan kuuntelulaitteelle.
Pekin mukaan TN-työ toimii eri kulttuureissa, koska kärsimyksen kokemus on tuttua naisille eri puolilla maailmaa.
– Naiset kaipaavat tulla nähdyiksi ja heillä on oikeus kuulla olevansa rakastettuja. TN-työ muistuttaa näistä naisten tarpeista, lisää tietoa naisten ahdingosta ja kutsuu toimimaan naisten tilanteen parantamisen puolesta.
Vierailu Etelä-Afrikassa liikutti
Pek kertoo, että hänen ensimmäinen vuotensa TN-työn kansainvälisenä johtajana on ollut tiivis.
– Minulla on ollut tilaisuus vierailla eri maissa. Työn johdossa olevat naiset ovat täynnä rakkautta Herraa kohtaan ja myötätuntoa naisia kohtaan, joita he palvelevat. Tunnen itseni pieneksi ja nöyräksi kuunnellessani, mitä Jumala tekee kuuntelijoiden elämässä, Pek sanoo.
Hänelle on jäänyt erityisesti mieleen Etelä-Afrikan matkaan liittynyt vierailu syrjäiseen kylään, jossa on TN-ohjelmien kuuntelijaryhmä.
– Yksi kylän miehistä ilmaisi olevansa hämmästynyt vierailustamme ”unohdettuun paikkaan”. Hän ilahtui, että jossakin on ihmisiä, jotka välittävät heistä. Minun oli vaikeaa pidätellä kyyneleitä todistaessani, kuinka kylän naiset ja miehet rohkaistuivat tiedosta, että Jumala näkee heidät.
Suomalaisten tapaaminen innostaa
Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa on kutsunut Susie Pekin mukaan Medialähetyspäiville Kuopioon. Juhlat pidetään 23.–25. elokuuta. Toivoa naisille (TN)-työn kansainvälinen johtaja Susie Pek vierailee toista kertaa Suomessa.
Pek on mukana Kuopiossa lauantaina ja sunnuntaina neljässä ohjelmaosiossa, joista yksi on lauantain TN-työn kanava. Pek toivoo tapaavansa monia suomalaisia naisia, jotka ovat mukana tässä kansainvälisessä liikkeessä.
Pek kiittää Sansaa yhteistyöstä.
– Suomi ja Sansa ovat avainpelaajia työssämme. Sansa on ihana, uskollinen ja antelias yhteistyökumppani. Tämä anteliaisuus on tavoittanut ja siunannut tuhansia naisia.
Osaa neuvotteluista voi seurata
Juhlien jälkeen Susie Pek osallistuu 26.–30. elokuuta Helsingissä pidettäviin
Kirkon lähetyskumppanuusneuvotteluihin. Hän mukana työpajassa, jonka teemana on ”Innovatiiviset mediatyökalut lähetys- ja seurakuntatyössä”.
Työpajassa on mukana myös Marianne Awaraji, jonka aiheena ovat Lähi-idässä toimivan Sat-7-kanavan lastenohjelmat. Dipendra Halder TWR-Intiasta kertoo radiokotiryhmistä, jotka kokoontuvat kristillisen median äärelle opiskelemaan Raamattua. Työpajaa johdattelee Sansan toiminnanjohtaja Mikko Matikainen.
Lähetyskumppanuusneuvottelut on kutsutapahtuma, mutta täysistunnot ja paneelit suoratoistetaan kirkon YouTube-kanavalla.