Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Syvien tuntojen sisko ja ideanikkari isoveli

 

Matille ja Marialle on tärkeää, että toinen kulkee vierellä ja kannustaa tarpeen tullen. KUVA: Mikael Juntunen

Joensuussa kasvaneet oopperasisarukset Maria ja Matti Turunen viihtyvät yhdessä ja tsemppaavat toisiaan, vaikka näkemys musiikin tekemisestä onkin erilainen.

Maria Turunen:

Maria Turusesta ei pitänyt koskaan tulla ammattimuusikkoa. Hän kyllä lauloi lapsena innokkaasti joensuulaisissa kuoroissa, kulki muskarissa ja soitti pianoa Joensuun konservatoriossa, mutta teini-iässä hän kehitteli itselleen aivan toisenlaista urapolkua.

– Pääsin opiskelemaan valtiotieteitä Helsingin yliopistoon ja luin maisteriksi. Sattumien ja monien yllätysten kautta päädyin kuitenkin 24-vuotiaana Sibelius-Akatemian laulun pedagogiikkaoppilaaksi.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Tällainen ihana, uusi harrastus tuli omaksi ilokseni ja elämän ja inspiraation lähteeksi ihan puskista!

Itseymmärrys lisääntynyt

 

”Ja kun itsellä loppuvat sanat, musiikki jatkaa siitä.”

 

Maria syventyy pohtimaan oopperan merkitystä itselleen elämän ymmärtämisessä laajemminkin.

– Teksteissä puhutaan paljon esimerkiksi rakkaudesta, kuolemasta ja mielenterveyden ongelmista. Kun ollaan hyvin väkevien tarinoiden äärellä, ne voivat auttaa myös oman sielunelämän löytämisessä ja sen sanoittamisessa. Ja kun itsellä loppuvat sanat, musiikki jatkaa siitä.

Koronan vaikutukset

Keväällä 2020 Marian oli määrä debytoida Suomen Kansallisoopperan lavalla Valkyyrian ensi-illassa. Yllättäen Suomenkin yli pyyhkäissyt pandemia tyhjensi katsomot, ja Marian musiikkiopinnot siirtyivät verkkoon.

– Olen huomannut, että mitä vähemmän tuijotan ruutuun, sen parempi. Lähikontaktit sopivat minulle. Taloudellisestikin aika on ollut koettelevaa.

– Teen töitä freelancerina eli tilanne on tuntunut pahalta. Olen kuitenkin iloinen, kun olen saanut apurahoja ja stipendejä sekä Ruotsista yhden ihanan palkintorahankin.

Tunnustusta

Maria ja Matti Turunen ovat Suomen ainoa sisaruspari, joille molemmille on myönnetty Suomen Wagner-seuran kautta harvinainen Bayreuth-stipendi.

– On suuri ilo ja kunnia saada sellainen! Veljeään Maria kehuu reiluksi, hyväksi ja muut huomioonottavavaksi tyypiksi, jolle yhdessä tekeminen on aina ollut tärkeää.

– Ja Matti tekee kaiken ilon kautta!

Mariaa naurattaa, kun hän muistelee veljensä lapsuusvuosia.

– Sellainen pieni kanttorinalku hän oli jo silloin henkeen ja vereen – ja pursusi ideoita!

Sisarukset tunnustavat toistensa erilaisuudet ja vahvuudet sekä tavan toimia musiikin käsittelyssä.

– Jokainen kulkee tietysti omaa polkuaan, johon kuuluvat niin ylä- kuin alamäet, eikä siihen auta toisen mennä hirveästi mitään kommentoimaan. Tärkeää on, että kulkee vierellä ja kannustaa, kun sen hetki on. Sillä periaatteella olemme Matin kanssa menneet eteenpäin.

Matti Turunen:

Matti Turusen miellyttävästi kehräävä ääni on tuttu muun muassa Radio Dein lukuisista mainoksista sekä Radiokirkkokuoro-ohjelmasta, korona-ajan kirkkokuorokorvikkeesta, johon voi osallistua vaikkapa kotisohvalta.

– Idea sai alkunsa, kun olimme Marian kanssa Deissä Raatihuone-ohjelman vieraina.

Lapsuudessaan Matti imi innoitusta musiikkileikkikoulusta. Sitä ohjasi Esko-Pekka Tiitinen, yksi Suomen ensimmäisistä Sibelius-Akatemiasta valmistuneista musiikin varhaiskasvattajista, joka tunnetaan nykyään paremmin lastenkirjailijana.

– Myös seurakunnan musiikkielämä oli lasten kannalta hienosti järjestetty Outokummussa, jossa kävimme Marian kanssa pyhäkoulussa ja päiväkerhossa.

Monipuolinen muusikko

”On hienoa, kun saan olla hyvän asian kanssa tekemisissä sanoitusten ja merkitysten kautta.”

 

Joensuun seurakunnassa kanttorina toiminut Matti on ollut mukana monessa ja tehnyt kaikkea mahdollista, jopa räpännyt. Eniten sydämessä liikahtaa kuitenkin hengellisten laulujen kohdalla, niiden sanoma sykähdyttää.

– Eurooppalaisen musiikin historia kietoutuu pitkälti kristinuskoon ja sen musiikkielämän ympärille. Se on puolestaan ottanut vaikutteita Lähi-idän juutalaisesta psalmi- ja hymnilaulukulttuurista. Kun siihen yhdistetään vielä afroamerikkalainen rytmi, niin tämä on maailma, joka kiehtoo minua! On hienoa, kun saan olla hyvän asian kanssa tekemisissä sanoitusten ja merkitysten kautta.

Sielujen sympatiaa

Jos Matti oli pienenä joukon keskipiste ja innokas puuhamies, niin siskoaan hän kiittelee tämän kyvystä keskittyä taiteen tekemiseen – ilman yleisön kosiskelun tarvetta tai show-elementtejä.

– Se kuuluu nykyäänkin hänen taiteestaan. Marialla on terapeuttinen kohtaamisen taito, ja hän uskaltaa mennä tulkinnoissaan paljon syvemmälle. Minulla on ehkä teoreettisempi lähtökulma. Kun konsertoimme yhdessä, on varmaan kuulijallekin mukavaa, että tulee hiukan erilaisia lähestymiskulmia. Ja kun teemme yhdessä duettoja, niin kyllä se yhdessä eläminen, leikkiminen ja laulaminen kuuluvat niistä.

Siskonsa tavoin Matti pidättäytyy antamasta ankaraa kritiikkiä sisarelleen, mutta myöntää, että vanhempana häneltä saattaa lipsahtaa muutama vinkin sana siihen suuntaan, mitä itse muistaa laulamisessa oivaltaneensa.

– Tosin Marialla on niin loistavat opettajat, että ei hän paljon vinkkejä enää tarvitse!

Matti Turunen, 39 v:

  • perhe: vanhemmat, Maria-sisko ja Maimai-kissa.
  • koulutus: musiikin maisteri laajan yliopistotutkinnon kirkkomuusikon pätevyydellä ja laulupedagogi.
  • työ: Suomen Kansallisoopperan oopperalaulaja, freelancer-kanttori, sivutoiminen tuntiopettaja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja Itä-Suomen yliopistossa, Radiokirkkokuoron johtaja ja mainosääni.
  • harrastukset: kristillinen järjestötoiminta, studiomusisointi, tuottaminen, säveltäminen ja teologian opiskelu.

Maria Turunen, 36 v:

  • perhe: äiti, isä ja veli sekä vanhempien kissa Maimai. Myös oma paras ystävä tuntuu perheenjäseneltä.
  • koulutus: VTM (Helsingin yliopisto 2013), taiteiden maisteri (Tukholman taideyliopisto, 2021), viimeistelee esittäviä opintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa ja pedagogisia opintojaan Metropolia AMK:ssa.
  • työ: opiskelija, freelancermuusikko, -oopperalaulaja ja -laulupedagogi, sosiaalityöntekijä.
  • harrastukset: juokseminen, kuntosali, kielet, runous ja ystävien kanssa elämän ihmetteleminen.

 

Maria ja Matti Turusen haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä (3/2021). Tilaa itsellesi näytenumero.

 

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)