Ramadanin aikana muslimit paastoavat auringon noususta sen laskuun. Paaston aiheuttama nälkä, jano ja esimerkiksi nikotiinin puute voivat aiheuttaa kahnauksia työpaikoilla. Myös ei-muslimit joutuvat välttämään julkista syömistä ja juomista.
Kun on ramadankuukausi, Syyrian kristityt tietävät varautua vaikeuksiin. Tänä vuonna ramadan alkoi 11. maaliskuuta ja loppuu 8. huhtikuuta. Nämä 30 päivää ovat muslimeille pyhiä. Se tarkoittaa, että he paastoavat auringon noususta sen laskuun.
Ramadanin päämääränä on, että sen aikana muslimit pääsisivät lähemmäs Jumalaa noudattamalla Hänen käskyjään, opiskelemalla Koraania ja etsimällä Jumalaa. Ramadan on niin tärkeä, että se on yksi islamin viidestä pylväästä.
Suurin osa Syyrian kristityistä tekee parhaansa kunnioittaakseen naapureitaan ja yhteisöjään. Siksi useimmat heistä pyrkivät syömään ja juomaan neljän seinän sisällä siten, ettei lähellä ole muslimeja.
Muslimien tulee paastota myös tupakoinnista ramadanin aikana. Niinpä paaston aikaan sellaiset seikat kuin nälkä, jano ja nikotiinin puute voivat johtaa tilanteisiin, joissa kristityt kokevat tulevansa syrjityiksi, turhautuneiksi ja jopa kaltoin kohdelluiksi.
Ramadan merkitsee riitoja työpaikalla
Ward* on 35-vuotias kristitty nainen Syyrian Alepposta. Toimistossa työskentelevälle Wardille ramadan merkitsee riitoja hänen esimiehensä kanssa.
”Kun hän paastoaa, hän taistelee tupakkariippuvuuttaan vastaan. Hän tulee usein toimistooni ja alkaa riidellä jostakin mitättömästä asiasta. Mikä tahansa voi saada hänet tulistumaan”, Ward kertoo.
Wardin on todella vaikeaa ennustaa esimiehensä käytöstä. Hän kuitenkin yrittää ennakoida kaikkea, että hänellä olisi aina välillä päivä, jolloin hänen ei tarvitsisi kuunnella esimiehen tylyjä sanoja.
Ward kuvailee viime vuoden ramadania epäkunnioituksen kuukaudeksi, jonka aikana hänen oli kestettävä erilaisia henkisiä ja fyysisiä haasteita. Hän ei voinut juoda eikä syödä. Samaan aikaan hänellä oli töitä korviaan myöten, koska työnantajan mielestä ihmiset, jotka eivät paastoa, voivat hoitaa työt.
Ward ei saanut bonusrahaa viime vuonna. Kun hän kysyi syytä sille, hänelle kerrottiin suorasukaisesti, että on kiellettyä antaa al-Fitr-rahaa vääräuskoisille.
Tyly kohtelu ei loppunut siihen. Yritykset antavat usein työntekijöilleen bonusrahaa ennen lomaa, josta ramadan alkaa ja jota kutsutaan nimellä Eid al-Fitr. Se on vähän kuin joululomaraha monissa muissa maissa. Ward ei kuitenkaan saanut bonusrahaa viime vuonna. Kun hän kysyi syytä sille, hänelle kerrottiin suorasukaisesti, että on kiellettyä antaa al-Fitr-rahaa vääräuskoisille.
Ward on ollut samassa työpaikassa jo monta vuotta, eikä hän näe syytä lähteä sieltä. Tilanne olisi todennäköisesti sama myös muualla.
”Koska enemmistö syyrialaisista on muslimeja, on utopistista ajatella, että voisin löytää työpaikan, jossa tällaista ei tapahtuisi”, hän sanoo. ”Jos haluaa elää täällä, täytyy vain antaa sen tapahtua ja olla välittämättä siitä.”
Paaston rikkominen herättää paheksuntaa
Reem*, 25-vuotias kristitty nainen Damaskoksesta, on täysin samaa mieltä.
”Suurin osa kurssikavereistani ja naapureistani on muslimeja, joten ramadan on mitä se on”, Reem sanoo. ”Meidän [kristittyjen] täytyy kiinnittää erityistä huomiota käytökseemme ramadankuun aikana.”
Varovaisuus ei kuitenkaan ole aina helppoa. Reem muistaa yhden ramadanin, jolloin hän unohti sen ja joi vettä kävellessään kadulla. Hän näki välittömästi ympärillä olevien ihmisten kääntyvän tuijottamaan häntä.
”Kumarsin pääni ja kiiruhdin pois kielletyn tekoni todistajien luota”, hän muistelee. ”Mutta eräs mies ei voinut antaa asian vain olla. Kun ohitin hänet, hän mutisi Koraanin jakeen: ‘Jos sinua koetellaan ja lankeat syntiin, piiloudu äläkä ylpeile synneilläsi!’”
Reemin äidille tapahtui kerran jotain samanlaista, kun hän osti ruokatavaroita ramadanin alussa.
”Hän oli ostamassa mausteita Damaskoksen vanhalta torilta, eikä muistanut, että ramadan oli alkanut”, Reem kertoo. ”Hän otti hyppysiinsä vähän kuminaa ja maistoi sitä. Myyjä suuttui siitä niin, että kieltäytyi myymästä äidilleni kuminaa.”
Kaupat, joista ihmiset voivat ostaa illallisainekset, avaavat tavallisesti ovensa keskipäivän rukouksen jälkeen. Ravintolat avaavat ovensa noin puoli tuntia ennen auringonlaskua ja pysyvät auki yli keskiyön mukautuakseen paastoavien tarpeisiin.
“Ramadanin aikana kaipaan eniten vastakeitetyn kahvin tuoksua aamulla ja sitä, että voisin juoda kupillisen kahvia vastatessani sähköposteihin”, kertoo Reem, jonka lempiasioihin kuuluu aamukahvi työpaikalla.
Kokemukset ramadanista vaihtelevat
Aleppolaisella 21-vuotiaalla kristityllä yliopisto-opiskelijalla Sarahilla* on erilainen kokemus ramadanista. Sitä eivät muslimien uskonnolliset johtajat arvostaisi!
“Minä rakastan ramadania”, hän sanoo. “Sen aikana tunnen itseni erityisen tärkeäksi, koska jotkut islaminuskoiset yliopistokaverini viettävät aikaa ainoastaan minun seurassani. He voivat syödä ja juoda seurassani ilman, että heidän islaminuskoiset opiskelutoverinsa loisivat heihin tuomitsevia katseita.”
”Islaminuskoiset yliopistokaverini viettävät aikaa ainoastaan minun seurassani. He voivat syödä ja juoda seurassani ilman, että heidän islaminuskoiset opiskelutoverinsa loisivat heihin tuomitsevia katseita.”
SARAH
Syyrian kristittyjen kokemukset pyhästä ramadankuukaudesta voivat vaihdella kaupungista kaupunkiin ja jopa yhdestä korttelista toiseen. Kaikki riippuu siitä, miten tiukkoja enemmistö muslimeista on islaminuskossaan.
Mutta riippumatta siitä, missä he asuvat ja miten paljon ympäristön painetta heihin kohdistuu, Syyrian kristityillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suostua ramadanin aikana muistutukseen siitä, miten erilaisia he ovat kuin muut. Onkin tärkeää seistä heidän rinnallaan rukouksessa ja muistuttaa heitä siitä, että he ovat maailmanlaajan Kristuksen ruumiin jäseniä!
*Nimet muutettu turvallisuussyistä.