Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Syyrian kristityt uuden uhan edessä Assadin kukistumisen jälkeen

 

Syyriassa on käyty sisällissotaa vuodesta 2011. Kuvituskuva: Pixabay

Syyrian presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttäminen asettaa maan kristityt yhteisöt erittäin epävarmaan tilanteeseen.

Lähi-idän vanhimpiin kuuluvia kristillisiä ryhmiä on kohdannut pitkään väkivallan ja syrjinnän uhka, ja nyt huoli heidän tulevaisuudestaan on entistäkin akuutimpi. Syyrian kristityillä on nyt merkittävä vaara joutua kohtaamaan väkivaltaa, syrjintää tai oikeuksiensa menettämistä Assadin kukistumisen jälkeen.

Notre Damen yliopiston Lähi-idän asiantuntija Asher Kaufman muistuttaa, että kristityt elivät vielä suhteellisen rauhassa Assadin hallinnon alaisuudessa, sillä alaviittijohtoinen Syyrian hallinto suojeli uskonnollisia vähemmistöjä, mukaan lukien kristittyjä, osittain siksi, että se itse oli vähemmistön asemassa. Nyt ilman hallinnon tukea etenkin kristityt uhkaavat jäädä alttiiksi vainoille erityisesti alueilla, joilla islamistiset kapinallisryhmät ovat vahvemmilla.  Syyrian sisällissota ja islamististen ryhmien nousu ovat johtaneet kristittyjen massamuuttoon ja uhkailuun.

Perheniemi neliöb. 9.-15.12.


Kapinalliset lupaavat oikeuksia, mutta skeptisyys säilyy

Assadin kaatumisen jälkeen valtaa pitää nyt pääosin islamistinen kapinallisryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Se on pyrkinyt esittämään itsensä maltillisempana toimijana ja vakuuttanut, ettei se aio määrätä tiukkaa islamilaista lakia. Ryhmä on jopa ilmoittanut, että naisten pukeutumisvalintoihin puuttuminen on kiellettyä.

Silti skeptisyys säilyy, sillä jihadistiryhmien historia kristittyjä kohtaan on synkkä. Aiemmin Syyrian sisällissodassa kristittyjä on kaapattu, karkotettu tai tapettu heidän uskontonsa vuoksi. Irakilainen arkkimandriitti Emanuel Youkhana on todennut, että monet nykyisistä miliiseistä ovat jihadistisia, eivätkä kaikki niiden jäsenet edes ole syyrialaisia. Hän varoittaa, että ryhmien sisäiset ristiriidat voivat johtaa uusiin väkivaltaisuuksiin.

Kristittyjen kulttuuriperintö vaarassa

Syyriassa on merkittäviä kristillisiä kulttuurialueita, kuten Maaloula, jossa yhä puhutaan Jeesuksen aikaisena pidettyä aramean kieltä. Näiden alueiden säilyttäminen riippuu nyt siitä, miten uusi hallinto käsittelee maan uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä.

Syyrian ortodoksinen patriarkaatti ja syyrialaiskatolinen kirkko ovat vedonneet rauhan ja yhteisymmärryksen puolesta. Patriarkka Ignatius Youssef III Younan rukoili turvallisen siirtymävaiheen puolesta, kun taas Syyrian ortodoksinen patriarkaatti on kehottanut kaikkia kansalaisia välttämään väkivaltaa ja kunnioittamaan kaikkien etnisten ja uskonnollisten ryhmien tasa-arvoa.

Epävarmuus varjostaa tulevaisuutta

Kristittyjen historia Lähi-idässä on täynnä haasteita, eikä Assadin jälkeinen hallinto ole vielä selvä. Vaikka HTS on pyrkinyt esittämään itsensä vähemmistöystävällisenä, aikaisemmat kokemukset islamististen ryhmien vallasta eivät anna aihetta suurille odotuksille. Jos vallan ottavat ryhmät, joilla ei ole selkeitä demokratian tai vähemmistöjen suojelemisen periaatteita, kristityt voivat jäädä helposti ilman poliittista ja oikeudellista suojaa. Tällaisessa tilanteensa heidän oikeutensa uskontonsa harjoittamiseen ja ylipäätään turvallisuuteen voivat olla uhattuna.

Kristittyjen kohtalo riippuu nyt siitä, kuka ottaa vallan Assadin jälkeen ja millaisia periaatteita uusi hallinto noudattaa. Vaikka HTS onkin tehnyt lupauksia uskonnonvapauden ja vähemmistöoikeuksien kunnioittamisesta, skeptisyys säilyy aikaisempien tapahtumien perusteella.

Nyt Syyrian kristittyjen ainoa turva saattaa olla rukous ja toivo siitä, että uusi hallinto valitsee sovinnon tien. Tämä kuitenkin edellyttää sekä kansainvälisen yhteisön tukea, joka voisi toimia tärkeässä roolissa painostaessaan uutta hallintoa takaamaan kaikkien kansalaisten turvallisuuden ja oikeudet riippumatta heidän uskonnostaan tai etnisyydestään. Ilman tällaista tukea Syyrian kristittyjen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvin epävarmalta.

Lähteet:
Artikkelin tiedot perustuvat Notre Damen yliopiston asiantuntijoiden sekä Fides-uutistoimiston ja Institute for the Study of Warin raportteihin.

Syria’s Christians at Risk | Christian World News – December 6, 2024