Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tahditon lobbaus kääntyy itseään vastaan

 

Kansanedustajat neuvovat lähestymään heitä henkilökohtaisesti ja rauhallisesti. Kuva: sxc.hu

Lainlaatijoihin kannattaa olla yhteydessä mutta rakentavasti. Massajakeluna lähetetty, kymmeniä raamatunlauseita sisältävä sähköposti on huonoa kansalaisvaikuttamista, joukko Ristin Voiton haastattelemia kansanedustajia sanoo.

Kerro näkemyksesi rauhallisesti ja perustele se asiallisesti. Ole lyhytsanainen ja myönteinen. Toimi avoimesti omalla nimelläsi. Muun muassa tällaisia neuvoja Ristin Voiton haastattelemat kansanedustajat antavat niille, jotka lähestyvät heitä sähköpostein, kirjein tai puhelimitse – tai tulevat juttelemaan tarkoituksenaan vaikuttaa heidän ajatteluunsa ja tekeillä oleviin päätöksiin. Toisin sanoen: jotka lobbaavat.

Moni haastateltu kertoo arvostavansa sitä, että heitä lähestytään henkilökohtaisesti. Kymmenille tai jopa kaikille 200 kansanedustajalle lähetetyt massajakeluviestit päätyvät usein suoraan ö-mappiin, sillä niitä tulee kansanedustajille koko ajan.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

– En yleensä noteeraa sähköpostikannanottoja, elleivät ne ole minulle henkilökohtaisesti osoitettuja. Kasvotusten tapahtuvat keskustelut ovat parhaita. ”Rumputuli”-tyyppinen roskapostiksi luokiteltava massaviestittely ei auta vaan ärsyttää, Sauli Ahvenjärvi (kd) sanoo.

– Henkilökohtainen yhteydenotto, jossa perustellaan oma kanta rauhallisesti ja asiallisesti, on aina paikallaan. Usein ne, jotka tietävät olevansa edustajan kanssa jostain aiheesta eri mieltä, kirjoittavat kuitenkin tunteen puuskassa. Hysteerinen tai tiheä yhteyden ottaminen lähinnä etäännyttää kansanedustajia teemasta, jota yhteydenotoilla pyritään viemään eteenpäin, Mika Niikko (ps) puolestaan toteaa.

Kristityt saisivat olla aktiivisempiakin

Sauli Ahvenjärvi antaa konservatiivisille kristityille kansalaisvaikuttamisen tyylistä varsin hyvän arvosanan.

– Konservatiivisten kristittyjen ja järjestöjen yhteydenotot ovat muutamia harmillisia yksittäistapauksia lukuun ottamatta olleet OK. Muissa kuin uskonnollisissa ja eettisissä asioissa on esiintynyt paljon häiritsevämpää ja organisoidumpaa massaviestittelyä, Ahvenjärvi kertoo.

Mika Niikko kehottaa etenkin kirkkoja ja kristillisiä järjestöjä aktivoitumaan kansanedustajien lähestymisessä: monet muut kansalaisryhmät ja aatteelliset organisaatiot kiertävät tapaamassa kansanedustajia jopa useista ihmisistä koostuvien delegaatioiden voimin.

– Tämä on meille kristityille parannuksenteon paikka, sillä olemme jääneet yhteiskunnallisessa aktiivisuudessa pahasti alakynteen. On hämmästyttävää, miten hiljaa kirkot ja kristilliset järjestöt ovat olleet esimerkiksi avioliittokysymyksessä. En muista, että heiltä olisi tullut lainkaan kannanottoja aiheesta. Kantaa ovat ottaneet pelkästään yksityishenkilöt, mikä ei lisää nykyisen avioliittolain kannattajien uskottavuutta kansanedustajien silmissä.

Vihreiden kansanedustaja Satu Haapanen on saanut tasa-arvoiseen avioliittoon liittyen kristityiltä niin kirjeitä kuin sähköpostiviestejäkin.

– Jotkut viestit ovat olleet rakentavia, jotkut hyökkääviä ja tuomitsevia. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen ja palautteeseen, mutta kannattaa rakentaa vuoropuhelua, ei vastakkainasettelua. Arvostan mielipiteitä varsinkin silloin, kun niistä ilmenee selkeästi mielipiteen esittäjä, Haapanen toteaa.

Lue lisää Ristin Voiton numerosta 16/2014.