Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

”Tahdon” on toisen hyväksymistä puutteineen

 

Kuva: Sari Savela

Sosiaalipsykologi, psykoterapeutti ja kristillinen kirjailija Saara Kinnunen tietää, että läheisinkin ihmissuhde voi joutua kovaan testiin. Paljon on silti tehtävissä, että avioliitossa molemmat voisivat hyvin.

Kun nuoret untuvikot, vuonna 1975 papin eteen polvistuneet Saara ja Arto Kinnunen kaarsivat ruusuiselta rakastumiskaistaltaan avioliiton harmaalle, kuoppaiselle maantien pätkälle, molempien päässä risteili hämmentäviä ajatuksia. Miten matkakumppanista löytyykin yhtäkkiä uusia ärsyttäviä piirteitä, olenkohan mennyt väärän ihmisen kanssa naimisiin, miten tuon toisen saisi muuttumaan?

Tänä päivänä onniteltavasti 47 vuotta Artonsa kanssa yhdessä ollut, pitkään avioliittotyötä tehnyt, parisuhteen dynamiikkaan lukuisissa kirjoissaankin pureutunut Saara Kinnunen tietää, että kaikille meille käy juuri noin, ennemmin tai myöhemmin.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9
Vuonna 1975 häitään juhlineen Kinnusen pariskunnan perheeseen kuuluu tänä päivänä viisi lasta puolisoineen sekä kaksitoista lastenlasta.
Kuva: Kinnusten albumi

– Tahdon-sanan merkitys alkoi valjeta itselleni, kun luin avioliittotyön uranuurtajan, Walter Trobischin teoksen ”I Married You” (suom. Kanssasi naimisiin, Kirjaneliö).

Kirjassaan hän toteaa, että heidän avioliittonsa tunnus oli ”menin kanssasi naimisiin”. Kun heille tuli ongelmatilanteita, he palasivat juuri tähän lauseeseen. Ja totesivat, että heidän on itse selvitettävä solmut.

– Vaikka nuorena toivoisi romanttista, ihanaa elämää, tahdonlupaus tarkoittaakin ihan jotain muuta eli sitoutumista: Minä sitoudun sinuun, tahdon elää kanssasi ja käydä läpi kaikki ne vaiheet, jotka tiellemme tulevat.

 

Totuus vapauttaa

Jokainen pitkä parisuhde menee läpi mankelista, mikä nostaa esiin niin kasvukipuja kuin aikuistumisen haasteita.

”Jos ei ole ristiriitojen käsittelytaitoa, silloin ollaan tosi pahassa suossa.”

– Rakastumisen ja yhteen kietoutumisen jälkeen tulee irtautuminen ja itsenäistyminen, mikä sisältää juuri tätä pettymystä ja erimielisyyksiä. Jos ei ole ristiriitojen käsittelytaitoa, silloin ollaan tosi pahassa suossa. Kun tästä vaiheesta päästään eteenpäin kuivin jaloin, pystytään jakamaan elämää tasavertaisina kumppaneina. Hyväksytään toinen ja myös itsensä todellisena itsenään. Se on totuuden kohtaamista.

Saara viittaa mielellään Raamattuun, jossa kerrotaan, kuinka Jumalakin tahtoo totuutta salatuimpaan saakka. Siinä valossa voi nähdä oman parisuhteensa realiteetit.

– Tämä tekee meidät vapaaksi. En siis enää unelmoi ja kuvittele olevani naimisissa prinssin kanssa, vaan inhimillisen persoonan, jolla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Tämä avaa myös tien toisen syvempään rakastamiseen.

Jeesuksen kehotus antaa anteeksi lähimmäiselleen pätee myös kaikkein intiimeimpään suhteeseen eli avioliittoon.

”Olen itsekin ollut monta kertaa solmussa omien tunteideni kanssa ja joutunut hiljaisesti mielessäni huutamaan Jumalaa avuksi”

– Siinähän on kaksi puutteellista ihmistä, langenneen luomakunnan tulosta! Olen itsekin ollut monta kertaa solmussa omien tunteideni kanssa ja joutunut hiljaisesti mielessäni huutamaan Jumalaa avuksi: Auta, anna minulle sovinnollista mieltä ja tervettä suhtautumista tähän tilanteeseen.

– Suren hirveästi uskovien nuorten avioeroja. On ehkä menty nopeasti naimisiin ja ollaan rakastuneita, mutta jonkin ajan kuluttua erotaan. Molemmilla on ollut todennäköisesti unelma harmonisesta ja onnellisesta elämästä ja rakkaudesta. Kumpikaan ei ehkä ole kuitenkaan suostunut siihen, että sen eteen tehtäisiin työtä, tutustuttaisiin kunnolla toiseen, annettaisiin loukkaukset anteeksi ja lähdettäisiin kasvuun toisen hyväksymisessä.

Parisuhteen ABC?

Saara ei kovin kevyin perustein jakele pikahoito-ohjeita onnellisen avioliiton saavuttamiseksi.

– Vinkit ovat ihan hyviä ja ne saattavat hetkeksi parantaakin yhteiseloa. Mutta jos taustalla ei ole toisen perushyväksymistä, tai jos on harhaista pysyvän romanttisen rakkauden odotusta, niin nämä vihjeet tuottavat pettymyksen.

Saara muistaa kuitenkin lukeneensa erään mielenkiintoisen tutkimuksen. Siinä kysyttiin pitkään yhdessä olleilta, että mikäli nämä saisivat aloittaa alusta, mistä asioista he pitäisivät huolta. Tämän oivallisen listan hän tiivistää kuuteen knoppikohtaan, joista voisi ottaa koppia:

– Ja itse listaisin tähän vielä anteeksiantamisen, Saara lisää.

1. Kuljetaan ja tehdään asioita yhdessä
2. Tehdään asioita, jotka miellyttävät toista
3. Korostetaan toistemme hyviä puolia
4. Vaalitaan yhteisiä keskusteluhetkiä
5. Päätetään yhdessä kotitöistä ja raha-asioista
6. Vaalitaan suhdetta niin, että seksi säilyy yhteisenä ilona

Radio Deissä käynnistyi syyskuussa uusi Tahdotko? -parisuhdeohjelma, jossa haastatellaan niin tavallisia pariskuntia kuin alan ammattilaisiakin. Marja Salmisen toimittamassa ja Kristityt Yhdessä ry:n kustantamassa sarjassa opitaan parisuhteen iloista ja suruista, kasvuhaasteista ja oivalluksista sekä uskon tuomasta toivosta. Tahdotko? lauantaisin klo 20.03 ja uusinta keskiviikkoisin klo 24.00 sekä netissä: radiodei.fi/tahdotko.

Teksti: Marja Salminen, Päivi Salorannan haastattelun pohjalta

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa