Tänään ennen puolta päivää Kairon Tahririn aukion lähikaduilla ihmisvirta kulki aukiolle päin. Kansanousun näyttämöllä ja sen ympäristössä oli mielenosoittajien telttoja. Kysyttäessä, mitä tänään tapahtuu, vastauksena oli jotakin, emme tiedä.
Evankelinen kirkko on avannut ovensa loukkaantuneiden klinikkaa varten ja Kairossa toimistoa ja studiota pitävä kristillinen televisiokanava SAT-7 haluaa ohjelmillaan tuoda rakentavaa ja kristillistä näkökulmaa tilanteeseen.
Tahririn aukion lähistön kaduilla oli jonkin verran pistävä ilma ja hankala hengittää, jonka vuoksi suojanaamareita kaupiteltiin ohikulkijoille. Ilmapiiri oli kiristyneen oloinen, kymmeniä ambulansseja oli katujen varsilla ja Tahririn aukion vieressä sijaitsevan Kairon suurimman evankelisen kirkon piha oli muutettu ensiapuklinikaksi. Se on ollut sitä jo kansannousun alusta lähtien.
Uusi ilmiö ovat mustiin naamioihin pukeutuneet miehet, joita kutsutaan Black Bloc -ryhmäksi. Sen tarkoitusperistä ei olla tarkoin selvillä.
Hämmennys mielissä
Kristillisen televisiokanavan SAT-7:n Egyptin toimiston johtaja Farid Samir totesi Seurakuntalaiselle, että vallankumous on nostanut kristityt valokeilaan. Hänen mukaansa se on sekä hyvä että huono asia.
– Hyvää on se, että kristityt ovat ottaneet askelia osallistumalla yhteiskuntaan omalla panoksellaan. Kirkot ovat olleet aina kaikille avoimia, mutta varsinkin nyt ne ovat avanneet ovensa auttaakseen loukkaantuneita ja muita uskonnollista taustaa kyselemättä. Negatiivista ovat huhut, joiden mukaan kristityt olisivat liittoutuneet länsimaiden kanssa ja aikovat pirstoa Egyptin kansaa, Samir sanoi.
Samir toteaa, että monet ovat menettäneet uskonsa valtauskontoon ja alkaneet kysellä, miksi kansalaiset surmaavat toisiaan. Hänen mukaansa monen egyptiläisen mielen on vallannut hämmennys poliitikkojen ja eri ryhmien ajamien asioiden epäselvyydestä.
Kristillinen televisiokanava on vastannut tähän hämmennykseen lähettämällä suosituksi tulleita ohjelmasarjoja, joissa rohkaistaan kristittyjä elämään uskonsa mukaan ja etsimään tilanteeseen Raamatun mukaista näkökulmaa.
– Meillä on myös ohjelmia, joissa ihmiset eri poliittisista ja uskonnollisista ryhmistä keskustelevat rakentavasti. Emme ole samaa mieltä, mutta voimme silti keskustella. Ohjelmamme toimivat myös areenana, jossa voimme tuoda esiin positiivisia kristillisiä näkökohtia ja raamatullisia arvoja, Samir totesi.
Vuokko Vänskä
Kairo