Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Taidekappelin ”Kirkkokunnat tutuiksi” -illat vahvistavat ekumeniaa

 

Pyhän Henrikin taidekappale vihittiin käyttöön vuonna 2005. Kappelin on suunnitellut arkkitehti Matti Sanaksenaho.

Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin yhteisöön kuuluu yhdeksän kirkkokuntaa ja uskonnollista yhteisöä, kaikki Suomen ekumeenisen neuvoston jäseniä.

Pyhän Henrikin taidekappelissa järjestetään  ”Kirkkokunnat tutuiksi” -tapahtumasarja, jossa eri kirkkokunnat ja paikalliset seurakunnat esittäytyvät. Kaikille avoimet tilaisuudet aloittaa Suomen Vapaakirkko.
– Halusimme vahvistaa kappelin ekumeenista toimintaa ja antaa äänen eri kirkkokunnille sekä paikallisille seurakunnille. Tavoite on tehdä näitä kirkkokuntia ja seurakuntia tutuiksi, välittää tietoa ja lisätä ymmärrystä sekä vuoropuhelua erilaisten kristittyjen välillä, kertoo Taidekappelin toiminnanjohtaja Aira Kuvaja tapahtumasarjan taustoista.

– Tilaisuudet ovat avoimia niin kaikille kristityille kuin jokaiselle, joka haluaa oppia lisää, tietää erilaisista kristillisistä suuntauksista ja traditioista, tavata muita uskovia, hiljentyä yhdessä hartauteen.

Kuvajan mukaan tilaisuudet sopivat myös niille, jotka etsivät omaa paikkaansa ja hengellistä kotiaan.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Taidekappelin ekumeeniset illat alkavat tänään torstaina ja ne jatkuvat torstaisin aina marraskuulle saakka. Viimeinen ilta pidetään keskiviikkona 24. marraskuuta. Sarjan illoissa eri kirkkokunnat ja yhteisöt esittäytyvät vuorollaan, kertovat historiastaan, toiminnastaan ja teologiastaan sekä pitävät oman perinteensä mukaisen iltahartauden.

Kauneuden evankeliumia

Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli vihittiin käyttöön helluntaina 2005. Kappeli on nimensä mukaisesti sekä ekumeeninen että taidekappeli. Kappelin on suunnitellut arkkitehti Matti Sanaksenaho.
– Sanaksenahon suunnitelman nimi oli Ikhthys eli kala, joka oli kristittyjen ensimmäinen symboli alkukirkon ajoilta, kun kirkko oli vielä jakamaton. Kappeli muistuttaa muodoltaan myös venettä, joka on ekumenian symboli, Kuvaja kertoo.
– Taidekappelin isän, lokakuussa 2020 edesmenneen rovasti ja taiteilija Hannu Konolan ainoa evästys arkkitehtikilpailuun oli, että ”kappelista pitää tulla niin upea, että piru pyörtyy kynnykselle”. Ajatuksena on, että taide ja kauneus puhuttelevat ihmistä tavoin, johon sanat eivät pysty. Kappelissa on kaksi Konolan suunnittelemaa lasireliefiä, Passio ja Jubilate.
Taidekappelin taustayhteisössä on mukana yhdeksän kirkkokuntaa ja uskonnollista yhteisöä, jotka ovat kaikki myös Suomen ekumeenisen neuvoston jäseniä.
– Meillä on esillä kuukausittain vaihtuva taidenäyttely, paljon konsertteja sekä myös kirjallisia iltoja ja runoiltoja. Syyskuussa kappelissa pidettiin Tuomasmessun henkinen Taidemessu, johon kuului niin kuvataidetta, musiikkia, runoutta kuin tanssiakin.
Taidekappeli on vihitty kirkoksi, joten siellä järjestetään kirkollisia toimituksia, jumalanpalveluksia ja erilaisia hengellisiä tilaisuuksia.
Pyhän Henrikin kappelia ylläpitää yksityinen kannatusyhdistys.

Kirkkokunnat tutuksi -tapahtumasarjan illat:

To 23.9. klo 18 SUOMEN VAPAAKIRKKO

Turun Hope-seurakunnan seurakunnanjohtaja Teemu Sormunen ja pastori Jopi Pietiläinen, musiikissa Juuli Wentin.

To 30.9. klo 18 SUOMEN ADVENTTIKIRKKO

Turun adventtiseurakunnan pastori Ioannis Giantzaklidis, tulkki Kerttuli Giantzaklidis, nuorisotyöstä kertoo Miika Helminen ja musiikissa ovat Elis Kyntäjä sekä Wilhelmina Laakso.

To 7.10. klo 18 SUOMEN HELLUNTAIKIRKKO

Teologian tohtori Jouko Ruohomäki ja Turun Helluntaiseurakunnan seurakunnanjohtaja Pekka Havupalo.

To 14.10. klo 18 SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKO

Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, isä Ion Durac.

To 21.10. klo 18.30 yhteiskristillinen Turku rukoilee -ilta: Liisa Kuusela, Pekka Havupalo ja Jopi Pietiläinen, musiikissa Laura Kalaja ja Thomas Groove.

To 28.10. klo 18 SUOMEN BABTISTIKIRKKO

Turun Babtistiseurakunnan pastori Heikki Järvi.

To 4.11. klo 18 SUOMEN PELASTUSARMEIJA

Kadetti Kimmo Nordblom, puhe ja musiikki.

To 11.11. klo 18 SUOMEN EVANKELIS-LUTERILAINEN KIRKKO

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntadekaani Mika Nokelainen.

To 18.11. klo 18 FINLANDS SVENSKAD METODISTKYRKA

sekä Suomen Metodistikirkko. Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken.

Ke 24.11. klo 18 KATOLINEN KIRKKO SUOMESSA

Turun katolisen seurakunnan kirkkoherra, isä Peter Gebara.