Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Talkoolainen Olli Malinen: ”Uskovien yhteys ja elävä sananjulistus hoitavat”

 

Olli Maliselle ovat tuttuja sekä Kainuun hengelliset juhannusjuhlat että Saaren kirkon Orpokotijuhlat. Kuvassa Olli lastensa Heikin ja Marian kanssa Pennikartanon pihalla. Kuva Petri Tiusanen.

Olli Maliselle ovat tuttuja Kainuun hengelliset juhannusjuhlat ja Saaren kirkon Orpokotijuhlat, joilla hän on toiminut talkoolaisena. Uskonasiat tulivat hänelle tutuiksi jo lapsuuskodissa, jossa pidettiin seuroja ja majoitettiin puhujia.

Olli Malinen on ollut 1990-luvulta asti mukana talkoolaisena järjestämässä Kainuun hengellisiä juhannusjuhlia. Siinä vaiheessa juhlilla oli takanaan jo pitkä perinne.

– Juhlia alettiin viettää 1950-luvulla kiertävinä: Hyrynsalmi, Suomussalmi ja Kuhmon Iivantiira. Ne saivat alkunsa Kainuun herätyksen seurauksena. Silloin pidettiin paljon kotiseuroja. 1980-luvun alusta juhlia on vietetty Iivantiiran seurakuntakodilla. Ennen kuin Iivantiiran seurakuntakoti oli rakennettu, juhlia pidettiin Malilanniemellä suuressa teltassa, kertoo Olli, joka toimii juhlilla myös suntiona.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Lapsuudenkodissa sai tutustua seurapuhujiin

Olli Malisen vanhemmilla oli kauppa Kuhmon Iivantiirassa. Näin hän muistelee lapsuuttaan:

– Meidän koti oli kaupan yläkerrassa, ja meitä oli kahdeksan lasta. Myös lapset osallistuivat kaupan töihin. Iivantiiran kouluun oli matkaa viisi kilometriä. Jo siihen aikaan kouluun pääsi taksilla.

Ollin lapsuudenkodissa järjestettiin seuroja, joissa kävi myös Parikanniemen puhujia.

– Kotonamme pidetyissä seuroissa oli joskus niin paljon väkeä, että piti istua portailla. Parikanniemen puhujat olivat meillä syksyisin viikon verran yötä ja kävivät meiltä käsin ympäri Kainuuta. Minäkin sain olla jonkun kerran mukana.

Uskovilta saatu tuki tärkeää

Jo lapsuudessa omaksutusta uskostaan sekä sen ja uskovien yhteyden merkityksestä tänä päivänä Olli kertoo näin:

– Jeesus on minun syntini kantanut ristille ja kuollut minun syntieni vuoksi. Ystäviltä saan tukea. Heille voi kertoa surunsa ja huolensa, ja he rukoilevat toistensa puolesta.

Olli on ollut mukana myös Saaren kirkon Orpokotijuhlilla.

Ystäville voi kertoa surunsa ja huolensa, ja he rukoilevat toistensa puolesta.

– Orpokotijuhlat ovat minulle vuoden kohokohta. Siellä on elävää ja hoitavaa sanaa, sanoo Olli.

– Pidetään yhteyttä toisiimme ja kuljetaan rukoillen!

 

Kirjoittaja on Parikanniemen Ystävät ry:n julistustyön pappi Lappeenrannasta.

Kirjoitus on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä elokuuussa 2024.