Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Tällaisia kriteerejä kristityillä nuorilla aikuisilla on tulevalle puolisolleen

 
Joutsenpariskunta lammella.

Joutsenta pidetään pariuskollisuuden symbolina. Myös ihminen voi tutkimusten mukaan parhaiten pitkässä ja vakaassa liitossa. Mutta miten löydän ”sen oikean”? Puolison etsintä ei ole nykyisin helppoa, vaikka valinnanvaraa on enemmän kuin aiemmin. KUVA: ISTOCK

Kestävän parisuhteen muodostaminen ei ole nykypäivänä helppoa. Kysyimme nuorilta kokemuksia puolison etsinnästä kristillisessä opiskelijaillassa.

”Kokemukset ovat aika masentavia. En ole koskaan seurustellut, vaikka teini-ikäisestä lähtien olen etsinyt kumppania. Tuntuu siltä, että naisten vaatimukset ovat yleensä niin korkeita, ettei minulla ole varaa virheisiin.”

Näin kirjoittaa 25–29-vuotias sinkkumies Uuden Tien verkkokyselyssä, johon kerättiin vastauksia Helsingin Evankelisten Opiskelijoiden illassa 24. huhtikuuta. Vastauksia kertyi kaikkiaan 45.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Vastaajat ovat iältään 18–34-vuotiaita nuoria aikuisia. Heistä suurin osa on alle 25-vuotiaita (76 %), naisia (64 %) ja sinkkuja (73 %).

Yli 60 prosenttia vastaajista kertoo etsivänsä parhaillaan puolisoa. Puolison kaipuu on ihmiselle luonnollista – kertoohan Raamattukin, että ”ei ole ihmisen hyvä olla yksinään” (1. Moos. 2:18). Vaikka ensimmäisellä ihmisellä oli Jumala ja eläimet seuranaan paratiisissa, hän kaipasi rinnalleen sopivaa kumppania.

Tämä Raamatun opetus on todistettu oikeaksi myös tutkimuksissa: Vuoden 2016 Perhebarometrin mukaan parisuhteessa elävät voivat paremmin kuin yksinelävät. Etenkin yksiavioinen, pitkä ja vakaa parisuhde on yhteydessä onnellisuuteen, terveyteen, pitkäikäisyyteen ja hyvinvointiin. Avioero, parisuhteen purkautuminen ja leskeys puolestaan laskevat onnellisuutta.

Vaikka vakaan parisuhteen hyödyt ovat kiistattomia, kestävien parisuhteiden muodostaminen on nykyisin haastavaa. Parisuhteiden kirjo on lisääntynyt, ja vaikka erilaisia suhteita kyllä muodostuu usein, ne myös purkautuvat helposti.

Liki yhdeksänkymmentä prosenttia Uuden Tien kyselyyn vastanneista arvioi puolison etsinnän olevan viisiportaisella asteikolla haastavuudeltaan vähintään kolmostasoa. Miksi ”sen oikean” löytäminen on sitten niin vaikeaa?

Liian tiukat kriteerit?

Toisinaan on kysytty, ovatko ihmisten vaatimukset tulevalle puolisolle niin korkeita, ettei kukaan niitä voi täyttää. Jos ihmiset tyytyisivät vähempään, helpottuisiko puolison etsintä?

Kyselyyn vastanneista moni nostaakin esiin tarjonnan vähyyden: sopivia ihmisiä ei tunnu tulevan usein vastaan. Tutkimusten valossa tilanne vaikuttaisi kuitenkin olevan päinvastoin.

Teknologian vaikutusta ihmissuhteisiin tutkinut Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch toteaa Tiede-lehden haastattelussa, että internet ja sen myötä deittisovellukset ja sosiaalinen media ovat luoneet kulttuurin, jossa puolisovaihtoehtoja on jo niin paljon, ettei ihminen lopulta valitse ketään. Internet tarjoaa siis arjen sosiaalista verkostoa laajemman kontaktiverkoston, josta puolisoa etsiä, mutta se ei välttämättä helpota etsintää.

Valintojen suuri määrä ja vaikeudet sitoutua niistä yhteen näkyvät muillakin elämänalueilla kuin parisuhteiden muodostamisessa. Opiskelu- tai työpaikan valinta voi tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Sitoutumista lykätään, koska halutaan varmistua siitä, että valinta on oikea. Ajan ilmiöt koskettavat myös kristittyjä – esimerkiksi niin, että avoliitosta on tullut aiempaa yleisempää.

Uusi Tie kysyi nuorilta aikuisilta kolmea keskeisintä kriteeriä tulevalle puolisolle. Yleisimmin mainittuja olivat:

  • Kristillinen usko
  • Samanlaiset arvot
  • Samanlaiset tulevaisuuden toiveet, kuten lapset
  • Huumorintaju
  • Viehättävä ulkonäkö
  • Luotettavuus

Äkkiseltään kriteerit ja toiveet eivät kuulosta yliampuvilta. Toisaalta jos kriteerejä on hyvin paljon – kysyttiinhän vain kolmea tärkeintä –, ne kaikki täyttävää puolisoa voi olla vaikea löytää.

Lienee myös niin, että nykypäivänä moni on mieluummin yksin kuin tyytyy keskinkertaiseen suhteeseen vaikkapa taloudellisen turvan vuoksi. Varsinkaan naisilla ei ole enää taloudellista painetta avioitua, koska he voivat elättää itse itsensä tai saada yhteiskunnalta tukea.

***

Mitä kristityt nuoret aikuiset itse ajattelevat puolison etsinnästä? Miksi se on nykyisin vaikeaa? Entä mitä tutkimus asiasta sanoo? Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdestä. Jutun lukeminen edellyttää lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie