Huomenna alkavat talviolympialaiset antavat paikallisille seurakunnille hyvän tilaisuuden nostaa kristillistä sanomaa esiin myös poikkeuksellisin tavoin ja tarjota niin kaupunkilaisille kuin kisavieraillekin erilaisia palveluja.
Kanadan lounaiskolkassa sijaitsevassa Vancouverissa asuu noin 578 000 ihmistä ja koko sen metropolialueella noin 2,3 miljoonaa. Eri kirkkokuntiin kuuluvia seurakuntia ja kristittyjen yhteisöjä on alueella yli tuhat.
Suur-Vancouverin baptistiseurakunta aikoo isännöidä talviolympialaisten aikana eri puolilta Pohjois-Amerikkaa tulevia kristittyjä, joiden kanssa yhdessä on tarkoitus jakaa satatuhatta kappaletta Johanneksen evankeliumia ja Roomalaiskirjettä.
Coastal Church -seurakunta puolestaan järjestää kisojen aikana muun muassa kristinuskoon tutustuttavan pika-Alfa-kurssin. Kurssilaiset kokoontuvat yhteen joka arkipäivä lounasaikaan. Seurakunta pitää myös avoinna nettikahvilaa.
Vancouverin katolinen hiippakunta perustaa olympiatilojen vierelle palvelukeskuksensa, missä talkoolaiset tarjoavat kisavieraille kuumaa kaakaota, kahvia ja keksejä sekä opastusta ja hyvää seuraa. Siellä on saatavana kristillistä kirjallisuutta ja esitteitä lähikirkkojen jumalanpalveluksista ja muusta toiminnasta. Keskuksen pieneen kappeliin voi mennä hiljentymään ja rukoilemaan. Lähimmässä katedraalissa on olympialaisten aikana runsaasti messuja ja tilaisuuksia ripittäytyä.
Paavi Benedictus XVI on lähettänyt Vancouverin arkkipiispalle J. Michael Millerille siunauksen toivotuksensa olympialaisten takia. Hän mainitsi kirjeessään hyväksyvään sävyyn yhteiskristillisen More Than Gold (MTG, ’Enemmän kuin kulta’) -kisapalvelutoiminnan, joka koordinoi seurakuntien ja kristittyjen tarjoamaa hengellistä ja yleistä apua urheilijoille, kisavieraille ja kaupunkilaisille. ”Rukoilen, että kaikki, jotka käyttävät tätä palvelua, vahvistuvat rakkaudessaan Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan”, paavi kirjoitti.
Myös luterilainen kirkko kehottaa seurakuntia linkittymään MTG-verkostoon. ”MTG etsii ihmisiä evankeliointitiimeihin, taide-elämysten tarjoajiksi, nettikahviloihin, urheiluleireille ja erilaisiin sosiaalisiin palveluihin. Se tarjoaa ideoita ja apuvälineitä paikallisten ulospäin suuntautuvien tapahtumien järjestämiseen. Se myös myy edullisesti erilaista materiaalia, esimerkiksi Markuksen evankeliumi maksaa yhden dollarin ja Uusi testamentti kaksi”, luterilaisten verkkosivu selostaa.
Evankeliumi tarjotaan palvelun kääreissä
Billy Graham -evankeliointiyhdistyksen aktivistit Vancouverin alueella eivät aio käännyttää ketään eivätkä värvätä uusia jäseniä seurakuntiinsa. Sen sijaan he päivystävät rautatieasemilla ja muualla, missä on paljon ihmisiä, ja ovat valmiina avustamaan esimerkiksi onnettomuuksissa, tappeluissa ja muissa yllättävissä tilanteissa.
Myös MTG:n toiminnanjohtaja Karen Reed patistelee kristittyjä hakemaan nykyaikana toimivia tapoja lähestyä ihmisiä:
– Suora evankelioiminen saattoi onnistua silloin, kun monilla olympialaisiin tulleilla oli vielä kristillisen tiedon perusteet, mutta postmodernissa maailmassa se ei toimi yhtä hyvin. Evankelioiminen vaatii nykyisin sitä, että ihmiset paimennetaan omaksumaan kokonaan uusi maailmankatsomus, ja se vie aikaa.
Niinpä useimmat kristityt osoittavat kisavieraille ja kaupunkilaisille ”radikaalia vieraanvaraisuutta”: he täyttävät näiden käytännön tarpeita ja tuovat kristillisen todistuksen sen ohella esimerkiksi jakamalla kisapaikkojen karttoja, joihin on painettu myös uskovien urheilijoiden kertomuksia elämästään.