Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tansseja ohjaava Virpi Nyman: ”Gospel-lattarit on ensimmäinen liikuntamuoto, johon olen hurahtanut”

 

Virpi Nyman ohjaa kauden ensimmäistä gospel-lattarituntia Espoon Laaksolahden kappelissa.

Virpi Nyman on ohjannut gospel-lattareita vuodesta 2011 alkaen. ”Jäin koukkuun gospel-lattarileirillä Vivamossa, hän kertoo.

Gospel-lattaritunti käynnistyy alkurukouksella tammikuisena keskiviikkoiltana Espoon Laaksolahden kappelissa. Pari uutta tanssijaakin on uskaltautunut kevätkauden ensimmäiselle tunnille mukaan. Olemme kaikki naisia, iältämme arviolta 20 – 60-vuotiaita. Osa on pukeutunut gospel-lattarituotteisiin, mekkoon, hameeseen tai paitaan, jopa tanssikenkiin, mutta suurin osa meistä liikkuu aivan tavallisissa jumppavaatteissa.

Alkulämmittely tapahtuu afromusiikin tahdissa. Sen jälkeen tanssitaan sambaa ja lopuksi vielä salsaa. Ohjaajamme, Virpi Nyman opastaa kuhunkin tanssiin kuuluvat liikkeet salin edessä. Tällä kertaa tunnilla tulee kunnolla hiki, sillä pääsemme askeltamaan nopeatempoisen suomen- ja espanjankielisen musiikin tahdissa. Virpi muistuttaa välillä, että myös vatsa- ja kylkilihakset pitäisi saada töihin. Tunnin päätteeksi vielä venytellään ja Virpi lausuu loppurukouksen.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Olen harrastanut gospel-lattareita puolisen vuotta. Laji on saanut minut innostumaan, joten nautin tarjoutuvasta mahdollisuudesta päästä haastattelemaan Virpi Nymania tunnin päätteeksi.

Kiinnostus latinalaisamerikkalaisiin tansseihin syttyi aikuisiällä

Virpi kertoo tajunneensa vuosia sitten harrastaessaan JamBailatanssia nummelalaisessa kuntokeskuksessa, että ”lattaritanssit ovat tosi kivoja”. Kun kuntokeskus lopetti toimintansa vuonna 2010 ja Lohjan Vivamossa oli sopivasti tarjolla gospel-lattarileiri, Virpi päätti mennä kokeilemaan ja hurahti lajiin välittömästi. Hän kävi myös toisella leirillä keväällä 2011. Tämän jälkeen Virpi innostui jo lähtemään ohjaajakoulutukseen.

Syyskuussa 2011 Virpi aloitti oman ryhmän vetämisen Lohjalla, Vivamossa. Vuoden 2015 alussa hän rupesi vetämään myös kahta ryhmää Espoossa. Tanssinopettajan mukaan gospel-lattarien ydinajatus on armollisuus ja ilo: jokainen saa tulla tanssimaan sellaisena kuin on, ilman suorituspaineita.

– Asuessani nuorena Ranualla minulla ei ollut mahdollisuuksia minkäänlaiseen tanssin harrastamiseen. Diskossa tanssittiin sitten ihan väsyksiin asti, kun siihen oli joskus mahdollisuus, Nyman toteaa.

Virpin lattaritunneilla on tanssittu salsaa, sambaa, rumbaa, merenqueta, cha cha chata, bachataa, jivea ja reggaetonia. Lämmittelymusiikkina on käytetty lisäksi afroa.

Virpi kertoo yhdeksi lajiin hurahtamisensa syyksi sen, että hän pitää paljon iloisesta ja energisestä kristillisestä lattarimusiikista. Hän paljastaa harjoittelevansa tanssiliikkeitä usein koiransa kanssa lenkkeillessään. Hän kuuntelee korvakuulokkeilla soittolistaa, jonka pohjalta harjoittelee liikkeitä.

Kerran Lohjanharjulla ulkoillessaan Virpi luuli olevansa katseilta suojassa ja treenasi liikkeitä antaumuksella. Yhtäkkiä nainen huomasikin, että paikalle oli tullut ulkoilija.

– Saatoin näyttää hiukan huvittavalta siinä hyppiessäni, kun lenkkeilijä ei varmaan huomannut, että kuuntelin musiikkia, Nyman toteaa.

Armollista menoa ilman suorituspaineita

Virpi nauttii myös gospel-lattarien armollisuudesta: liikkeitä ei tarvitse tehdä täydellisesti, ei tarvitse osata, ei suorittaa eikä pinnistellä.

– Jokainen voi omalta lähtötasoltaan lähteä opettelemaan. Olennaista on liikkumisen ilo ja ennen kaikkea omasta liikkumisesta syntyvä ilo. Pidän tärkeänä alku- ja loppurukouksia, että kutsutaan Jumala mukaan. Haluan rukoilla myös evankeliumia [ihmisten elämään], sitä, että Jumala rakastaa ja riität sellaisena kuin olet.

Nyman kertoo saavansa ihmisiltä suoraa palautetta lajin armollisuudesta. Hänelle sanotaan, että on ihanaa saada olla mukana, vaikkei osaakaan. Palautetta tulee myös epäsuoremmin, ihmisten tanssiessa väläyttämien iloisten hymyjen kautta.

Nyman tuo esiin, että gospel-lattarit voi olla ihmisille myös ensimmäinen askel lähteä mukaan seurakunnan toimintaan.

Gospel-lattarit™ on Tampereen NNKY:ssä vuonna 2007 aloitettu tuotemerkillä suojattu kristillinen treenimuoto, jossa tanssitreeniin yhdistetään alku- ja loppurukous sekä kristillinen latinalaismusiikki.

Gospel-lattareissa keskitytään fyysisen hyvinvoinnin ja tanssitaitojen kehittymisen lisäksi naisten itsetunnon vahvistamiseen, kerrotaan gospel-lattarien nettisivuilla. Nykyään tämän armollisen tanssin ystäviä ja sen ohjaajia on useilla paikkakunnilla jo satoja.

Tunneille kannattaa varata mukaan vettä, tanssiin sopivat jalkineet ja ennakkoluulotonta mieltä. Tunneista peritään pieni maksu.

Gospel-lattareita on mahdollista tilata myös keikoille ja gospel-lattarileirejä järjestetään ajoittain.

Mikäli lattarikärpänen puraisee, Tampereen NNKY:n sivuilta löytyvät tiedot siitä, missä ja milloin lajia voi harrastaa. Ja jos todella innostut, seuraava gospel-lattariohjaajaksi valmistava koulutus on Tampereella 16.-17.4.

Lue myös: ”Rempseää meininkiä gospel-lattareissa” sekä ”gospel-lattarit yhdistää liikunnan ja rukouksen”

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/rempseaa-meininkia-gospel-lattareissa/

https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/gospel-lattarit-yhdistaa-liikunnan-ja-rukouksen/