Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Tanssi tekee näkyväksi näkymätöntä

 

Xaris Finlandin uudessa tanssiteoksessa hyödynnetään varjoteatterin keinoja. Kuva: Titta Hassila

Xaris Finland -ryhmä on jo kymmenen vuoden ajan tanssinut Jumalan kunniaksi.
– Xaris merkitsee lahjaa. Tanssi on lahja meille Jumalalta, ja me voimme antaa sen lahjaksi muille, ryhmän taiteellinen johtaja Titta Tunkkari sanoo.

Tanssi on fyysinen ja visuaalinen ilmaisumuoto, joka tekee näkyväksi näkymätöntä. Se ei pureskele asioita valmiiksi, vaan tarjoaa katsojalle mahdollisuuden tulkintaan.

– Joskus joku on tullut sanomaan, että hän tunnisti tanssiesityksestä oman elämänsä asioita. Joillekin hänen kokemuksilleen ja tunteilleen ei aiemmin ollut olemassa sanoja, mutta tanssi teki ne näkyviksi, tanssija ja tanssinopettaja Titta Tunkkari kertoo.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Ilmaisumuotona tanssi sopii esimerkiksi vaikeiden ja kipeiden tunteiden käsittelyyn kuin myös kuvaamaan matkaa vaikeudesta helpotukseen, pimeydestä valoon tai surusta iloon.

Tunkkari iloitsee siitä, että tanssia hyödynnetään seurakunnissa enenevässä määrin.

– Joissain seurakunnissa on tanssiryhmiä, jotka osallistuvat jumalanpalvelukseen ja muuhun seurakuntaelämään. Sen lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään ylistys- ja rukoustanssikursseja.

Xaris merkitsee lahjaa

Xaris Finland -tanssiryhmä on osa kansainvälistä kristittyjen ammattitanssijoiden ryhmää Xaris Dance Companya. Titta Tunkkari on ryhmän taiteellinen johtaja Suomessa.

– Xaris merkitsee lahjaa. Tanssi on lahja meille Jumalalta, ja me voimme antaa sen lahjaksi muille.

– Xaris Finland -ryhmässä on kerrallaan aktiivisesti mukana kymmenisen ammattilaista tanssijaa. Meillä on myös sitoutunut ja lahjakas harjoittelijaryhmä, johon kuuluu 15-20 nuorta tanssijanalkua, joita ryhmän ammattilaiset kouluttavat. Meillä on toista vuotta Xaris Kids -lastenryhmä, joka on kuusi- ja seitsemänvuotiaille suunnattu esibalettiryhmä.

– Harjoittelijaryhmässä keskitymme ilmaisuun ja siihen, mitä tanssi kristillisessä kontekstissa voi olla. Esiinnymme kirkoissa ja treenaamme uskon ilmaisua tanssin keinoin.

Keväällä juhlagaala

Uusimmassa teoksessa Vedestä, varjoista ja yksinäisyydestä hyödynnetään muun muassa varjoteatteria.

– Teoksen kantava teema on yksinäisyys ja yhteyden löytäminen. Se koostuu erilaisista ulkopuolisuuden kokemuksista, joihin moni pystyy samastumaan.

– Paras palautteemme oli viidensadan teinin hiiskumaton hiljaisuus katsomossa nykytanssin äärellä.

Xaris Finlandin juhlagaala on 27. toukokuuta Espoon Sellosalissa.

Heli Markkunen

 

www.xarisfinland.net