Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tapahtuma-alan musta vuosi – ”säästöt syöty mutta toivo ei ole mennyt”

 

Salit ovat tyhjiä, mutta ilmapiiri on ollut tekijöiden kesken koko ajan hyvä. Ihmiset ovat taitavia, ja monet tekevät nyt muita töitä, Minka Matikainen kertoo. Kuvituskuva. (Unsplash / Asia Culture center)

Äänitekniikan konkari pitää korona-ajan positiivisena puolena tapahtuma-alan muuttumista näkyvämmäksi Suomessa.

Striimit tuovat koko alalle töitä jonkin verran, ääniteknikko Minka Matikainen kertoo. 

Etäkokousten ja webinaarien räjähtänyt tarjonta koronavuotena on vahvistanut ainakin kuva-ammattilaisten asemia. Töitä voi olla tarjolla paljon vielä pitkään. 

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Matikainen työskentelee RMC Light & Sound -yhtiössä, joka on yksi suomalaisen tapahtuma-alan kantatekijöistä. Sillä on näppinsä pelissä koko suomalaisessa kulttuurikentässä. 

 Lisäksi nyt on laajemmin ymmärretty, että tapahtuma-ala käsittää festivaalien lisäksi esimerkiksi yritystapahtumat, erilaiset tv-tuotannot ja messut. 

 Tapahtumatekniikkaa tarvitaan kaikkialla, vaikka suuri yleisö harvemmin huomaa sen olemassaoloa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Tuotannot ovat kasvaneet. Koko ajan pitää olla isompaa ja hienompaa keikkaa, koska levyjä ei enää myydä, ääniteknikko Minka Matikainen kuvailee tapahtumakentän muutosta. Kuva Avainmedian tv-studiolta Keravalta. (Anssi Tiittanen)

 

Tapahtumateollisuuden käsite on tiivistynyt ja noussut uudella tavalla esiin pandemia-aikana. Harva on välttynyt näkemästä alan ulostuloja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa viime aikoina. 

Kun ala vuosi sitten joutui toistaiseksi jatkuneeseen täyssulkuun, alkoi valjeta, miten isoista rakenteista on kysymys. 

Tapahtuma-alan yhteenlaskettu liikevaihto on Suomessa noin 2,3 miljardia euroa. Se työllistää vakituisesti noin 36 000 ihmistä, epäsäännöllisemmin jopa 150 000 henkilöä. Ammattikirjo on laaja kulkien roudareista tuotantoyrittäjien kautta tähtiartisteihin. 

 Tapahtuma-alalta on tietoisesti yritetty saada pois epämääräistä leimaa. Tämä on ihan oikeaa työtä, Minka Matikainen tiivistää. 

Alan heijastusvaikutus on valtaisa. Tapahtuma-alan tuottokakusta osille pääsevät muun muassa kuljetusyritykset, hotellit ja ravintolat. 

 

Matikainen, 43, itse on työskennellyt ammattimaisena ääniteknikkona vuodesta 2002. Hän kiertää normaalioloissa noin sadan konsertin vuositahdilla Club for Five -yhtyeen kanssa ja on tehnyt paljon töitä muun muassa Neon 2- ja Stratovariusyhtyeiden sekä Petra Carganon ja Katri Ylanderin kanssa. 

Kipinä alalle syntyi lapsuuden ja nuoruuden kotimaisemissa Hyrynsalmella. Kainuun musiikkiopisto on lingonnut Suomeen suhteellisen paljon muusikoita ja kulttuurialan ammattilaisia. 

 Juuri yhdessä tv-tuotannossa vitsailtiin erään tunnetun kajaanilaisen muusikon kanssa, että taas on kiintiökainuulainen mukana, Matikainen hymyilee. 

Matikainen soitti nuorena saksofonia, mutta tekniikka vei sittemmin mennessään. Myös kristillinen tapahtuma-ala on ollut hänen mukaansa merkittävä tekijä suomalaisen esiintymistekniikan osaajien kehittämönä. 

 Se on ollut kasvukenttä monelle. Bändit ovat tarvinneet miksaajia ja valomiehiä. 

Gospelin piirissä Matikainen on ollut vuosien saatossa tuttu näky tapahtumien tekniikkapulpeteissa. Hän teki äänitöitä True Bluen ja Klinikin, ja satunnaisemmin monien muidenkin artistien, kanssa. 

 

16-vuotias Minka Matikainen oli vuosia sitten elokuussa matkalla Kajaanin Taiteiden yöhön. Tarkoitus oli mennä kaupungille ryyppäämään, kuten nuoren miehen harrastuksiin oli alkanut kuulua yhä useammin. 

Hiljattain uskoon tullut kaveri Jarno raahasi Minkan kuitenkin puolipakolla helluntaiseurakunnan nuorteniltaan. 

 Mietin ensin, että mihin ihmeen hullujenhuoneelle olen joutunut. Olin todella vaivaantunut. En muista puheesta mitään, en lauluista enkä juuri muustakaan. 

Illan lopussa rukoiltiin. Silloin tapahtui jotain merkittävää. Minka antoi elämänsä Jeesukselle. 

Matikainen jäi Kajaaniin pariksi päiväksi ja sai heti aluksi olla uskovien yhteydessä. Tätä hän pitää jälkeenpäin ajatellen ratkaisevan tärkeänä omalla kohdallaan. 

 Nuoria kävi meillä myös kylässä koulun jälkeen. He pitivät minusta kiinni niin, että pääsin juurtumaan uskoon. 

 Naapurissa asui myös Hyrynsalmen helluntaiseurakunnan pastori. Kyllä siinä moni asia oli minun kohdallani katsottu valmiiksi, Matikainen pohtii hymyillen. 

 

Korona-aikaa edelsi hyppy, joka myöhemmin osoittautui siunaukseksi. 

 Lähdin kuukausipalkkaisiin hommiin puolitoista vuotta sitten. Se oli taloudellisesti iso pudotus, koska freelancerit tienaavat normaalioloissa tällä alalla enemmän. 

Neljän kuukauden kuluttua alkoi näihin päiviin jatkunut tapahtuma-alan koronasulku. 

 Taas huomasi taivaan Isän siunauksen ja huolenpidon meidän perheestä. Olin päässyt vakaampaan paikkaan ja myös työttömyyskassaan. 

Matikaisen perheeseen Keravalla kuuluvat Hanna-vaimo sekä teini-ikäiset pojat Kasper ja Noa. 

Poikkeusolojen myötä Minka Matikainen on ehtinyt olla välillä kuukausien ajan lomautettuna. Lakkautetun alan tunnelmia on ollut aikaa seurailla. Matikainen on toisaalta huolissaan, toisaalta hyvillään. 

 Ilmapiiri on ollut tekijöiden kesken koko ajan hyvä. Ihmiset ovat taitavia, ja monet tekevät nyt muita töitä. Roudareita on esimerkiksi roskakuskeina ja kiinteistöalalla. Moni on myös alkanut opiskella. 

Kulttuurialalla työskentelevät ovat lisäksi usein vanhastaan tottuneet epävarmuuteen ja tulojen epäsäännöllisyyteen. 

 Itsellänikin on pitkään yrittäjänä toimineena ollut luonnollista laittaa rahaa syrjään kiireisempinä aikoina. Toisaalta nyt sulkua on kestänyt niin pitkään, että kaikkien säästöt ovat kyllä varmasti huvenneet, Matikainen arvioi. 

Matikainen pitää itseään alan hyväosaisena ja on pyrkinyt jakamaan töitä freelancereille sen, minkä voi. 

 

Kesä on tapahtuma-alalle vielä mysteeri. Tummat pilvet eivät ole väistyneet sillä vauhdilla kuin toiveikkaimmillaan uskottiin. 

 Pelkään, että suuria keikkoja voidaan toteuttaa vasta elokuussa. Ei ehkä vielä silloinkaan. Toivon tietysti olevani väärässä. 

 Tällä hetkellä uskon, että pääsemme Club for Fiven kanssa tekemään joulukiertueen normaalisti. Se on todennäköisesti realistista, Matikainen arvioi. 

Ajatus epävarmuudesta ei vaivaa Matikaista. 

 Olen aina yrittänyt nähdä asioissa hyvät puolet. Kaikki, mitä olen saanut kokea, on ollut valmistamista seuraavaan vaiheeseen. 

 En ole koskaan pelännyt vääriä askeleita tai sitä, että astuisin Isän suunnitelmasta pihalle. Ja jos astunkin, hän ohjaa varmasti takaisin. Pelossa ei voi elämäänsä elää.