Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tapani Ruokanen: Kirkko on luopunut oikeudestaan määritellä usko

 

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Tapani Ruokasen mielestä kirkko on liiaksi median ja ”demokraattisen harhan” talutusnuorassa, kun määritellään kristillisyyttä ja uskoa.

– Uskoa ei voida selittää tyhjäksi tai antaa yhteisen päätöksenteon kohteeksi, totesi Ruokanen Perusta-lehden opintopäivillä Kauniaisissa.

Totuuden määrittelemisen oikeus on Ruokasen mukaan aina ollut osa kirkkoa ja siitä pitäisi Suomen Kuvalehden päätoimittajan mukaan pitää kiinni nykyäänkin.

– On mahdollista Jumalan sanan ja kristillisen opetuksen kautta etsiä totuutta ja lausua siitä jotain. Vaikka se onkin vaikeata ja jos ihminen on nöyrä, hän ymmärtää kuinka suuresta asiasta on kyse.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Ruokanen näkee hyvät ja huonot puolensa siinä, että suuret massa ja media, ”mass media”, tulee määrittelemään sitä mikä on kristillistä. Hyvä puoli on se, että nämä asiat ovat niin tärkeitä, että jopa opillisiin kysymyksiin otetaan kantaa.

– Huono puoli on se, että kristinusko on pohjimmiltaan ilmoitususkonto. Se ei ole demokraattinen, jos mennään ihan ytimiin. Seurakunnan olemus on sosiologisessa mielessä maailman radikaalein, mutta sen usko on pyhä ja sitä uskoa ihminen ei voi selittää tyhjäksi tai antaa yhteisen yhteisen päätöksenteon kohteeksi.

Kirkon pitäisi kertoa uskostaan

Toisen maailmansodan jälkeen erilaiset auktoriteetit on suistettu jalustalta ja myös ”isien uskoa” vastaan on noustu.

– Tämän keskustelun hyvä puoli on se, että puhutaan myös ihan perustavanlaatuisista uskoon kuuluvista asioista. Kirkon, piispojensa, pappiensa ja opettajiensa kautta,pitäisi ilmaista, mihin kristityt ovat uskoneet kaksituhatta vuotta. Ollaanpa siitä sitten mitä mieltä tahansa.

Kristinuskon ja median suhteessa ylipäänsä Ruokanen pitää myös huonona sitä, että uutisaiheet kuten kristittyjen sorto Turkissa, jäävät huomaamatta.

– Osittain se johtuu siitä, että media siteeraa mielellään itseään. Tietyt sisällöntuottajat, suuret mediayhtiöt, määräävät aika pitkälti sen, mitä meidän niin itsenäisiksi kehutut radiot, tv:t ja muut kertovat.

– Tämä on erittäin valitettavaa. Toimittajille on raskasta lähteä omasta mukavasta konttorista ulos sinne, missä ihmiset ovat, ne, joiden puolesta juhlapuheissa sanotaan tehtävän työtä.

Tapani Ruokanen puhui Perusta-lehden opintopäivillä Suomen Raamattuopistolla paneelikeskustelussa, joka käsitteli kristinuskoa ja mediaa.