Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Tapaus Vicky puhuttaa Yhdysvaltain kristillisiä piirejä

 

Vicky Beechingin näkyvä ulostulo lesbona lopetti radiosoitot Yhdysvaltojen kristillisissä radioissa. Kuvakaappaus videolta ”Above all else”.

Voiko lesboksi ilmoittautuneen säveltäjän ylistyslauluja enää laulaa, Yhdysvaltain evankelisissa seurakunnissa pohditaan.

”Olen lesbo. Jumala rakastaa minua juuri sellaisena kuin olen.” Ylistyksenjohtaja Vicky Beechingin etusivun uutishaastattelu Independent-lehdessä elokuun puolivälissä oli kenties pahinta, mitä sukupuolineutraalia avioliittoa vastaan taisteleva kristittyjen yhteisö Yhdysvalloissa saattoi pelätä.

Beeching ilmoitti olevansa kristitty lesbo ja toivoi oman esimerkkinsä rohkaisevan myös muita tulemaan esiin oman seksuaalisen suuntautumisensa kantajina.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Beeching, 13-vuotiaana ensimmäiset laulunsa kirjoittanut lahjakas brittiläinen ylistyksenjohtaja, napattiin reilu parikymppisenä Yhdysvaltoihin. Hän kiersi paljon etenkin etelän raamattuvyöhykkeen seurakunnissa ja tapahtumissa. Ensilevyn Yesterday, Today & Forever nimikappale ja sitä seuranneet kristilliset radiohitit kuten Above All Else ja Captivated soivat ylistyshetkissä.

Beeching kantoi mukanaan salaisuutta. Hän oli 12-vuotiaana huomannut olevansa kiinnostunut tytöistä romanttisessa ja seksuaalisessa mielessä.
2010-luvulla Beeching muutti takaisin Oxfordiin ja jatkoi kesken jääneitä teologian opintojaan. Viime vuonna hän ilmoitti kannattavansa samaa sukupuolta olevien avioliittoja, jotka Englannissa ratifioitiin hiljattain. Nyt elokuussa oli lopullisen, kristillisiä piirejä kuohuttaneen esiintulon aika.

Seurakuntien auktoriteetti murenee

Yhdysvalloissa on viime vuosina syntynyt uudenlainen suuntaus evankelisten kristittyjen parissa. Aiemmin seksuaalisen suuntautumisensa myöntäneet ovat usein siirtyneet liberaalien sateenkaarikirkkojen piiriin. Nyt yhä useampi, Beeching näkyvimpänä henkilönä, ilmoittaa olevansa homoseksuaalinen mutta samalla kokosydäminen evankelinen kristitty. Kristitty homo -käsite on haluttu luoda uudelleen.

Keskustelu on osa kokonaiskehitystä, joka on konkretisoitunut 2010-luvulla: evankelisten seurakuntien vaikutus amerikkalaiseen yhteiskuntaan on vähentynyt entisestään ja monien arvioiden mukaan evankelisuus etsii paikkaansa Amerikassa.

Kuten Pohjoismaissa, myös Yhdysvalloissa seksuaalivähemmistöihin liittyvät asiat esitellään nykyisin yhä useammin tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksinä.

– Kristityt ovat hämmentyneitä, koska perinteiset kristilliset käsitykset avioliitosta saatetaan esitellä nyt ihmisoikeuksien vastaisina, blogisti-pastori Anthony Carmichael kirjoitti elokuussa.

”Jumalan sana ei muutu”

Seuratuimmat kommentit aiheesta on lausuttu sosiaalisessa mediassa.

Professori Michael Brown on painottanut, että elämäntapavalintojen ei tulisi perustua omiin kipeisiinkään tunteisiin vaan Jumalan sanaan.

– Uskon myös, että tulemme näkemään vielä monia muitakin yllätysnimiä, jotka tulevat esiin tämän asian kanssa. Vaikka kehitystä onkin raskasta todistaa, on se välttämätöntä nähdäksemme ketkä seisovat Jumalan sanan takana, Brown kirjoitti elokuussa.

– Vaikka esiin marssisi 10 000 ylistyksenjohtajaa tai pastoria ilmoittaen, että he elävät homoseksuaalisessa suhteessa, ja ovat silti uskovia, se ei kuitenkaan muuta Jumalan sanaa miksikään.

Baptistivaikuttaja Russel D. Moore pohti blogissaan elokuussa, onko Vicky Beechingin ylistysmusiikki yhä käyttökelpoista seurakunnissa.

– Psalmit, joita usein luemme, on kirjoittanut murhaaja, jota ajoivat hänen seksuaaliset intohimonsa. Samoin monien saarnaajien, joiden puheet ovat koskettaneet meitä, elämästä on sittemmin paljastunut vakavia syntejä. Osoittaako se kaiken aiemmin koetun hyvän valheelliseksi, Moore kysyi.

Moore painotti, että tapaukset vain alleviivaavat sitä, että kristityn tulisi ensisijaisesti keskittyä laulujen sanomaan, ei artistiin.