Tapio Puolimatka: Keskustelu avioliittolaista yksipuolisesti värittynyttä

 
 

Tänä syksynä laki sukupuolineutraalista avioliittolaista on eduskunnan käsittelyssä. Lakialoitteen valmistelussa on kuultu eri alojen asiantuntijoita. Yksi heistä on professori Tapio Puolimatka, joka edelleen uskaltaa kysyä, aiotaanko lain käsittelyssä huomioida lapsen näkökulmaa. Puolimatka on pyrkinyt nostattamaan keskustelua lapsen ihmisoikeuksista. – Onko oikein lainsäädännöllisesti määritellä lapsen normaalitilaksi se, että häneltä riistetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen määrittelemä ihmisoikeus…

Puolimatka toteaa, että sukupuolineutraali avioliittolaki merkitsee lapsen ihmisoikeuksien loukkausta.

– Sen kautta lainsäädäntö määrittelee isättömyyden tai äidittömyyden lapsen normaalitilaksi. Tällöin aikuisen vapaus nousee lapsen perusoikeuksien edelle.

Puolimatkan mukaan jokaisen lapsen sisimpään on rakennettu kaipaus kokea olevansa rakkauden hedelmä.

– Jos lapsi lähtökohtaisesti ja suunnitellusti erotetaan biologisesta isästään tai äidistään ilman pakottavaa syytä, lapsi altistuu identiteettiään haavoittavalle hylkäämiskokemukselle.

– Sukupuolineutraali avioliittolaki loukkaa lapsen oikeutta tuntea olevansa molempien biologisten vanhempiensa rakastama, Puolimatka selventää.

Professori on juuri julkaissut aiheesta kirjan Lapsen ihmisoikeus: Oikeus isään ja äitiin (Suunta-kirjat, 2014). Kirjassaan hän käy läpi lakialoitteen herättämiä vaikeita kysymyksiä: Onko aikuisilla oikeus lapseen jopa lapsen oikeuksien kustannuksella? Kuinka tärkeä merkitys yhteydellä biologiseen isään ja äitiin on lapsen moraaliselle eheydelle ja psyykkiselle hyvinvoinnille? Tekevätkö spermapankit ja kohdunvuokrausjärjestelyt lapsesta kauppatavaraa?

Aito demokratia kaventumassa

Asiasta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuessaan Puolimatka on huomannut mielipiteen ilmaisun tilan oleellisesti kaventuneen.

– Vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki loukkaa lapsen oikeuksia ja uhkaa sukupolvien välistä tasa-arvoa, sitä ajetaan joukkotiedotusvälineissä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä. Lain vastustajat leimataan helposti tasa-arvon vastustajiksi.

Puolimatkan mukaan tämä yksipuolisesti värittynyt julkinen retoriikka on toistuessaan synnyttänyt informaatio- ja mielipidetulvan, joka saa ihmiset julkisessa keskustelussa salaamaan todelliset mielipiteensä.

Hän toteaa, että näin aito mielipiteenilmaus heikkenee ja vääristyy.

– Koska ihmisellä on tarve näyttäytyä hyvänä toisten silmissä, hän ei uskalla ilmaista vilpittömästi mielipiteitään, jos hänet sen seurauksena voidaan leimata tasa-arvon vastustajaksi.

Puolimatka on huomannut, että yhteiskunnallista päätöksentekoa ohjaavat enemmän tunneviestit kuin järkiperäinen harkinta.

– Asiallinen demokraattinen päätöksenteko vaarantuu. Tällaisten tunteenomaisilla perusteilla tehtyjen ratkaisujen hinta tulee yhteiskunnalle hyvin kalliiksi, professori arvioi.

Hänen mukaansa yhteiskunta on pelkästä henkisestä laiskuudesta tekemässä päätöksen, joka loukkaa lapsen oikeuksia.

– Tätä rikostaan se kuitenkin haluaa julistaa urotekona ihmisoikeuksien puolesta ja toivoo kaikkien uskovan tähän kertomukseen. Joukkotiedotusvälineiden, poliittisen eliitin ja suuren rahan tuella siitä on vähitellen tulossa ainoa kertomus, mitä enää julkisuudessa asiasta kerrotaan, Puolimatka toteaa.

Lue Tapio Puolimatkan pitkä haastattelu ensi viikon Uusi Tie lehdestä nro 36.

Seuraavaksi:

Aija Merisalo Radio Deissä: Shokin ja surun purkamiseen on tarvittu aikaa