Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tapio Suominen tunnustautuu mielenterveyskuntoutujaksi: ”Pohjalla ei rukous tule mieleen”

 
Tapio Suominen

– Jos nyt urheilutoimittaja jostain syystä saa potkut, niin onhan se siistiä, että kenkää tulee painimalla, pystyy Yleltä irtisanottu urheilutoimittaja Tapio Suominen jo nauramaan kolmen ja puolen vuoden takaiselle irtisanomiselleen.

– Minun sairauteni on niin hiton jyrkkä, että kun olen pohjalla, niin jo se, että pääsen aamulla sängystä ylös, on taistelun takana. Ei silloin juuri rukous tule mieleen, kertoo Ylen entinen suosikkiselostaja Tapio Suominen Radio Deissä.

Ylen urheiluselostajien terävimpään kärkeen lukeutunut Tapio Suominen, 57, irtisanottiin työstään Ylen urheilutoimituksesta helmikuussa 2018 kolmenkymmenen selostajana ja toimittajana tehdyn työvuoden jälkeen.

Kohua herättänyttä irtisanomista edelsi tapaus, jossa Suominen poistettiin keskellä yötä Ylen toimituksen tiloista Pasilasta. Hän oli juontanut edellisenä iltana Urheiluruudun mutta oli aamuyöstä yhä paikalla toimituksessa. Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavalla Suomisella oli helmikuisena yönä päällä maniavaihe.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Esimies oli esittänyt Suomiselle, ettei tämä tarttuisi epävakaassa kunnossa auton rattiin. Lopulta tilanne eskaloitui selostajan painiotteluun Ylen vartijan kanssa.

”Tuli selätystappio ja lopputili.”

Huomenna tiistaina Radio Deissä kuultavassa Ex-Criminals -ohjelmasarjan jaksossa Tapio Suominen palaa dramaattisen helmikuisen yön tapahtumiin – mutta osaa jo hymyillä niille.

– Pitäisiköhän sitä matsia joskus yrittää jälkijättöisesti selostaa. Ei siinä kyllä paljon selostettavaa olisi. Se oli ohi alle kymmenessä sekunnissa: tuli selätystappio ja lopputili.

Radio Deissä Tapio Suominen paljastaa vartijan taustasta hänelle mieleen jääneen yksityiskohdan.

– Kävi ilmi, että hän oli teologian opiskelija, joka rahoitti opiskelujaan tekemällä Ylelle hommia. Käräjillä kävi mielessä kysyä, että olisiko sinun kuitenkin pitänyt kääntää toinenkin poski. Onneksi pidin suuni kiinni. Sain mitä ansaitsin.

Nyt kolme ja puoli vuotta tapahtumien jälkeen Suominen sanoo saaneensa taas elämänsyrjästä kiinni. Aika on kulunut kirjaa kirjoittaen sekä rikkoutunutta mieltä parantaen. Takana on neljä eri hoitojaksoa psykiatrisen sairaalan suljetulla osastolla.

– Olen mielenterveyskuntoutuja, eikä se ole mikään salaisuus.

Kome vuosikymmentä urheilutoimituksessa

Suominen aloitti työnsä Ylessä vuonna 1988, hän muistelee talossa työskennelleen neljä tuhatta ihmistä. Kolmessa vuosikymmenessä työntekijämäärä puolittui. Viimeinen paikka, jossa hän haluaisi nähdä kehityksen toistuvan on mielenterveyden palvelusektori.

– Alle nelikymppisten miesten keskeisin kuolemaan johtava syy on mielen murheiden takia tehty itsemurha. Se on aika rajua. Mielenterveyspuolelle voisi löytyä lisää jeesiä.

Suominen tietää psykiatrisen hoidon olevan arvokasta ja aikaa vievää, mutta vielä kalliimmaksi yhteiskunnalle tulee, jos mielen sairauksien hoito laiminlyödään.

– Kun jalka murtuu, menet lääkäriin, joka tekee tutkimuksen ja laittaa sen kipsiin. Jos mieli murtuu, menet lääkäriin, joka sanoo: ”Ruvetaanpas sitten selvittämään, mistä tässä oikein on kysymys.” Tämä kaikki on tehtävä ennen kuin voidaan lähteä parantamaan mitään. Oikean lääkityksen hakeminen onkin sitten melkoista titraamista.

Lähes kaiken suomalaisessa urheilumaailmassa nähnyt selostaja kertoo liikuttuneensa erityisesti yhden urheilusankarin traagisesta kohtalosta.

Mika Myllylää ei olisi pitänyt jättää Lahden 2001 tapahtumien jälkeen yksin. Hänelle olisi pitänyt pystyä järjestämään apua.

”Mielenterveyspuolelle voisi löytyä lisää jeesiä.”

Ex-Criminals -ohjelman juontajat Lauri ”Late” Johansson ja Ali Niemelä kysyvät huomenna kuultavassa jaksossa, onko tämä yksin jäädessään koskaan turvautunut rukouksen apuun.

– Kun mielen murheet alkoivat 2013 kesällä, olen sen jälkeen ollut neljä kertaa osastohoidossa – saanut sähköä ja kaikkea muuta. Ei ole kuitenkaan tullut sellaista tilannetta, että olisin rukoillut.

Omalla kohdallaan Suominen kuvailee depressiovaiheiden aallonpohjiaan niin jyrkiksi, etteivät voimat siinä vaiheesa yksinkertaisesti riitä edes rukoukseen.

– Sitten kun ollaan siinä tilanteessa, että mieli nopeasti nousee, ja mennään manian puolelle, tulee niin voittajafiilis, että rukoileminen tuntuu turhalta.

Omien lastensa selviytymispakista hän ei kuitenkaan haluaisi rukousta karsia.

– Minulla on 26-vuotias tytär. Joskus varhaisteininä hän kysyi tästä. ”Tiedätkö, se on asia, joka sinun on päätettävä itse”, vastasin.

Ex-Criminals Radio Deissä tiistaina 26.10. kello 22.03 ja uusintana sunnuntaina 31.10. kello 16.03.

Kaikki lähetetyt jaksot ovat kuunneltavissa osoitteessa radiodei.fi/ex-criminals.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)