Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tarja Cronberg: Nuoret pakenevat Euroopasta

 

KUUNTELE KLIPPI. Vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronberg on huolissaan koulutettujen nuorten valumisesta ulos Euroopasta. – Olemme tilanteessa, jossa Euroopassa on nuorten pako, sanoi Cronberg Radio Dein eurovaalitentissä torstaina.

Talouden tuore elpyminen ei ole vielä synnyttänyt uusia työpaikkoja EU:n sisällä. Maanantaina julkaistun Euroopan komission työllisyys- ja sosiaalipoliittisen neljännesvuosikatsauksen mukaan työttömyys on yhä useissa unionin jäsenvaltioissa ennätyksellisen korkealla.

EU:ssa oli tammikuussa 26 miljoonaa työnhakijaa, mikä on 10,8 prosenttia taloudellisesti aktiivisesta väestöstä. Etenkin miesten ja nuorten työsuhteiden epävarmuus on tuoreen katsauksen mukaan lisääntynyt merkittävästi.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Vihreiden eurovaaliehdokas Tarja Cronbergin mukaan monen EU-jäsenmaan vaikea taloustilanne on synnyttänyt koulutettujen nuorten muuttoliikkeen ulos Euroopasta.

– Euroopan unioni on ikääntyvä unioni. Toisin sanoen tarvitaan nuoria ihmisiä. Tällä hetkellä talouskriisin aikana nuoret ihmiset jättävät Euroopan. Espanjalaiset ja portugalilaiset muuttavat Etelä-Amerikkaan, italialaisia vastakoulutettuja nuoria muuttaa Afrikkaan, Cronberg luetteli.

EU tarvitsee nuoria

Vanhasen hallituksessa työministerinä vuosina 2007-2009 toiminut Cronberg esitti Radio Dein vaalitentissä unionin ikääntymis- ja talouskasvuongelman lääkkeeksi Turkin EU-jäsenyyttä.

– Mielestäni ei olisi mahdotonta ajatella, että Euroopan unioniin liittyisi maa, jossa on paljon nuoria ihmisiä.

Cronberg kuitenkin myönsi, että ennen jäsenyyttä olisi korjattava Turkin ihmisoikeusongelmat. Kansalaisten kiinnostunus EU-jäsenyyttä kohtaan on Turkissa tällä hetkellä varautunutta. Cronberg visioikin Turkin jäsenyyttä pitkän aikajänteen tavoitteena.

– Ei ole todennäköistä, että [Turkki] lähiaikoina liittyy, eikä maa itsekään tällä hetkellä sitä halua.

Vihreiden edustajana europarlamentissa istuva Cronberg pitää Turkkia Euroopalle tärkeänä sillanrakentajana Lähi-idän suuntaan. EU:n Iran-valtuuskunnan edustajana hän katsoo unionin suurimpien turvallisuusuhkien liittyvän Lähi-idän kehitykseen.

– Ne liittyvät ydinaseiden leviämiseen sekä erilaisiin konflikteihin; siihen että Palestiinan kysymystä ei pystytä ratkaisemaan, siihen että siellä tapahtuu taistelua vallasta: kuka johtaa Lähi-itää, onko se Iran, Saudi-Arabia, Turkki vai Egypti. Tämä kehitys luo Euroopalle uhkakuvia. Jos Turkki muslimimaana olisi Euroopan unionin jäsen – Turkkihan ei ole mikään uskonnollinen valtio – niin siinä mielessä voisi olla, että tämäntyyppisiä uhkakuvia ei syntyisi, Cronberg päätteli.

Radio Dein eurovaalitentit ja tulevat lähetysajat

Kuuntele, miten Tarja Cronberg kuvaa EU:n uskonnollista ilmapiiriä ja kuinka työ unionin Iran-valtuuskunnan puheenjohtajana on muuttanut euroedustajan käsitystä uskonnosta [toimittaja Ariel Neulaniemi, 2 min]:

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)