Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tasa-arvoinen avioliittolaki lähetekeskustelussa – kirkko kannattaa lain säilyttämistä nykyisellään

 

Jukka Keskitalo. Kuva: Aarne Ormio / KT

Lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi tuli eduskunnan käsiteltäväksi tänään. Lakialoitteessa ei haluta muutoksia kirkon vihkioikeuteen.

Kuitenkin esimerkiksi The Telegraph-lehti kertoo Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kantana, että kirkot eivät voi syrjintään syyllistymättä kieltäytyä vihkimästä sen jälkeen, kun avioliitto on avattu samaa sukupuolta oleville.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo muistuttaa, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko kannattaa avioliittolain säilyttämistä nykyisellään.

Keskitalo vastaa Seurakuntalaisen kysymyksiin siitä, onko avioliittolain muuttamispyrkimys kirkon kannalta uhkakuva viittaamalla kirkon hallitusohjelmatavoitteissa olevaan kirjaukseen, joka on hyväksytty kirkkohallituksen täysistunnossa 14.12.2010.

”Kirkko kannattaa historiallisista, kulttuurisista ja teologisista syistä avioliittolain säilyttämistä nykyisellään. Kirkon omien perustelujen osalta viitataan Kirkolliskokouksen 11.11.2010 hyväksymään perustevaliokunnan mietintöön, jossa kirkon näkemys avioliitosta on ilmaistu kootusti.  Rekisteröidyn parisuhteen oikeudellisen aseman mahdolliset parantamistarpeet tulisi hoitaa rekisteröityä parisuhdetta koskevaa lakia täsmentämällä”, Keskitalo siteeraa.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Tämä kanta on kaikilta osin voimassa, hän vahvistaa.

Asian on seuraavaksi määrä edetä eduskunnassa valiokuntavaiheeseen. Siellä päätetään, tuleeko asia aikanaan takaisin täysistunnon käsittelyyn. Lakialoitteella on 76 allekirjoittajaa, mukana ministereitä ja puolueiden puheenjohtajia.

Aloitteessa esitetään avioliittolain muuttamista niin, että vastedes naimisiin voisivat mennä myös samaa sukupuolta olevat parit. Samalla mahdollisuus solmia uusia rekisteröityjä parisuhteita päättyisi. Aloitteessa ei esitetä muutoksia uskonnollisten yhdyskuntien vihkimisoikeuteen.

Lue myös:

Lakialoite

Riitta Bonnyn kirjoitus aiheesta Kotimaa24-sivustolla

The Telegraph -lehden juttu

 
Artikkelibanneri perussanoma