Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

”Teetapaamisia” ja ratsioita: Mitä maksaa evankeliointi Kiinassa?

 
Nuori kiinalaisnainen katsoo alaspäin.

Jia aavisti, että olisi vain ajan kysymys, milloin hänetkin kutsuttaisiin ”teelle”. Kuvituskuva.

Kotimaassaan evankelioivat kiinalaiset kiinnostavat viranomaisia. Lähetyskoulun nimilistan vuodettua viranomaisille, moni joutui kuulusteluihin. Nyt seurakunnan työntekijät saavat tukea vainon kohtaamiseen.

Jia* kuuli ensimmäisen kerran Jeesuksesta lukioaikanaan Kiinassa. Hän oli alkanut pohtia elämän tarkoitusta, jolloin yksi luokkakavereista neuvoi häntä kokeilemaan rukoilemista. Jia ei kuitenkaan ottanut neuvoa tosissaan vaan jatkoi elämäänsä entiseen tapaan. Hän ei silti koskaan unohtanut saamaansa neuvoa.

Yliopistossa eräs toinenkin ystävä kertoi Jialle evankeliumin. Silloin hänen uteliaisuutensa heräsi sen verran, että hän alkoi käydä kirkossa. Toisen vuoden opiskelijana hän ei silti ollut tarpeeksi kiinnostunut käyttämään aikaa oppiakseen lisää Jeesuksesta, ainakaan aluksi.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

”Tärkeämmältä tuntui tuolloin miettiä, miten voisin ansaita enemmän rahaa ja toisaalta olla mukana monissa koulun toiminnoissa”, hän muistelee.

Jumala ei kuitenkaan luovuttanut hänen suhteensa.

Jia osallistui ulkomailla toteutettuun lähetyskouluun, jossa hänet varustettiin palvelustyöhön omaan maahansa.

”Tuon vuoden aikana opin läksyni”, Jia kertoo. ”Pohdittuani elämääni päätin palata Kristuksen luo: aloin palvella ja johtaa ylistystä ja kävin jopa lähetysmatkoilla maamme buddhalaisilla alueilla.”

Jian elämä muuttui. Hän päätti myös osallistua ulkomailla toteutettuun lähetyskouluun, jossa hänet varustettiin palvelustyöhön omaan maahansa.

Hän ei osannut aavistaa, että palatessaan opintomatkaltaan hän kohtaisi odottamattoman haasteen: viranomaisten kiinnostuksen.

”Teetapaamisten” pelko

Kahden vuoden opiskelun ja Kiinaan paluun jälkeen Jia alkoi palvella seurakunnassa.

”Pian kuulin tietyiltä tahoilta, että lähetyskouluun osallistuneiden nimilista oli vuotanut viranomaisten tietoon ja että paikallisviranomaiset olivat kutsuneet joitakin ystäviä ’teetapaamiseen’”, hän muistelee.

”Olin kyllä valmis tuon kaltaiseen tapaamiseen, mutta kukaan ei tuossa vaiheessa lähestynyt minua.”

Nainen lukee kirjaa ikkunaristikon takana.
Jia aavisti, että hänetkin kutsuttaisiin ”teetapaamiseen”, koska hänen nimensä oli listalla, joka lähetyskoulusta oli vuotanut viranomaisille. Kuvituskuva.
”Teetapaamiset” ovat todellisuudessa viattomiksi naamioituja kuulusteluja Kiinassa. Paikalliset viranomaiset kutsuvat laittomista toimista epäiltyjä kristittyjä (tai muita) keskustelemaan teekupposen äärelle ja sen jälkeen viranomaiset voivat ryhtyä tarkkailemaan tapaamiaan ihmisiä.

Jia aavisti, että olisi vain ajan kysymys, milloin hänetkin kutsuttaisiin ”teelle”. Koska hänen nimensä oli listalla, hän tiesi, että jossain vaiheessa joku kiinnostuisi hänen evankeliointipyrkimyksistään.

Uudenvuoden vietto keskeytyy

Kiinalaisen uudenvuoden juhlan aikaan vuonna 2022 tuo päivä lopulta koitti. Kiinalainen uusivuosi on merkittävä juhla Kiinassa (ja useimmissa Kaakkois-Aasian maissa). Silloin monet palaavat kotikyliinsä tapaamaan sukulaisia ja ystäviä.

Erityisesti monille kaupungeissa työskenteleville ja maalta kotoisin oleville se on ainoa kerta vuodessa, jolloin käydään kotona. Jia oli vierailemassa sukulaistensa luona uudenvuoden lomallaan, kun hänen isänsä soitti.

”Isä kertoi, että pari virkamiestä oli tullut kotiimme, ja he halusivat kysyä koronaan liittyviä kysymyksiä”, hän muistelee.

Jia ja hänen miehensä palasivat kotiin, jossa he asuivat yhdessä Jian vanhempien kanssa.

”Kun lähestyimme kylää, huomasin tiellä ryhmän ihmisiä tarkkailemassa meitä ikään kuin ’saalista’. Tunsin, että nyt jotain tapahtuu. Pian näkemäni ihmiset liittyivät seuraamme. He olivat hallituksen virkamiehiä.”

”Missä hänen (Jian) huoneensa on?” yksi virkamiehistä kysyi Jian äidiltä. Äiti osoitti ylöspäin: kolmas kerros.

Virkamiehet menivät Jian huoneeseen ja ottivat hänen puhelimensa, tietokoneensa ja iPadinsa tutkittaviksi. Tämä ei todellakaan vaikuttanut pelkältä ”teetapaamiselta”, eikä Jia tiennyt yhtään, mitä seuraavaksi tapahtuisi.

”Miten tulit tuntemaan Kristuksen?”

Miesten käytös suututti Jiaa, mutta hän tiesi, ettei ollut valinnanvaraa.

”Mielestäni nuo tyypit olivat erittäin töykeitä ja kieroja, mutta menimme silti mieheni kanssa heidän mukanaan poliisiasemalle”, hän kertoo.

”Minua kuulusteltiin kahdesti 10 tunnin ajan ja miestäni kolmesti. Meitä painostettiin todella paljon. Pelkäsimme puhuvamme sivu suun tai paljastavamme tärkeää tietoa, joka voisi vaarantaa muut.”

Kun Jia tapasi virkamiehet seuraavan kerran, he kysyivät häneltä suoraan: ”Miten tulit tuntemaan Kristuksen?”

 ”Kerroin heille nimen, ja pian he löysivät ystäväni yhteystiedot puhelimestani.”

JIA

”Ajattelin, että nyt on mahtava tilaisuus kertoa evankeliumi. Niinpä kerroin heille tarinani.”

Keskustelu jatkui ja jatkui, kunnes he kysyivät häneltä: ”Kuka johdatti sinut tuntemaan Kristuksen?”

”Kerroin heille nimen, ja pian he löysivät ystäväni yhteystiedot puhelimestani.”

Mistä tukea?

Jia tajusi, että oli saattanut ystävänsä vaaraan.

”Tunsin valtavaa syyllisyyttä, mutta samalla koin tulleeni petetyksi. En tajunnut, että se oli ansa. Syytin itseäni siitä, etten osannut olla varuillani. Viranomaiset suhtautuvat yleensä epäluuloisesti opiskelijoihin, ja kun mainitsin yliopiston, heidän kiinnostuksensa heräsi.”

Jia ei tiedä, mikä hänen ystävänsä tilanne on. ”Mutta me pääsimme lähtemään.”

Jia oli pettynyt, ettei lähetyskoulussa ollut opetettu, miten toimia suuren paineen alla. Hänen mukaansa lähetysjärjestö ei välittänyt tai edes yrittänyt auttaa Jiaa ja hänen miestään tapahtuneen jälkeen.

”He suhtautuivat meihin täysin välinpitämättömästi. He kai olettivat, että kenttätyöntekijöinä meidän olisi pitänyt kyetä selviytymään tällaisesta tilanteesta, mutta me olisimme oikeasti tarvinneet tukea.”

Open Doorsin paikalliskumppani Yu* on tavannut Jian ja hänen miehensä. He tekivät häneen vaikutuksen, ja Yu toivookin voivansa tehdä Jian kanssa yhteistyötä tulevaisuudessa.

”Hän on hyväntahtoinen ja ystävällinen. Hän on myös erittäin hyvä kuuntelija”, Yu kuvailee Jiaa.

Lähetystyöntekijöitä vahvistamassa

Open Doorsin paikalliskumppanit Kiinassa tukevat Jian kaltaisia kristittyjä, jotka kokevat jatkuvaa painostusta uskonsa ja työnsä vuoksi. Kumppanimme antavat vainoon valmistavaa koulutusta ja kulkevat Jumalan palvelijoiden rinnalla, kun nämä kertovat evankeliumia Kiinassa.

”Olemme olettaneet, että seurakuntien työntekijät eivät tarvitse yhtä paljon tukea kuin maallikkouskovat vastaavissa tilanteissa”, toinen Open Doorsin kumppani, Yingfei*, sanoo.

“Työntekijöiden tarpeet jäävät huomaamatta. Asiaan on syytä paneutua, jotta voidaan varustaa rinnalla kulkijoita niille työntekijöille, jotka kohtaavat haasteita muun muassa viranomaisten taholta.”

Ihmisiä piirissä käsi kädessä.
Open Doorsin paikalliskumppanit tukevat kristittyjä, jotka kokevat Kiinassa jatkuvaa painostusta. Nyt on huomattu, että maallikkokristittyjen lisäksi myös työntekijät kaipaavat rinnalla kulkijoita. Kuvituskuva.
Jia on välillä epäillyt ja kysellyt, miksi tällaiset pelottavat välikohtaukset sattuivat heille – hän uskoo kuitenkin, että ”kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat” (Room. 8:28).

Yhdessä miehensä kanssa Jia on löytänyt levon ja rohkaisun Kristuksessa. Vaikka painostus pysyy, tämä pariskunta haluaa vaeltaa Jeesuksen jalanjäljissä ja kertoa evankeliumia.

* Nimet muutettu turvallisuussyistä.

Katso video

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Kiinassa.

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen

Aiheet