Teltantekijätyö on kristityille yllättävän vierasta, vaikka esimerkin siitä antoi itse Paavali. Kanadansuomalainen Ari Rocklin on ollut paitsi itse teltantekijänä, myös seuraamassa tai auttamassa noin tuhannen teltantekijälähetystyöntekijän lähtemistä.
Teltantekijä tekee lähetyskentällään muuta palkkatyötä kuin evankeliumin julistamista. Rocklin sanoo, että varsinkin englanninopettajia tarvitaan joka puolella maailmaa. Erityisen toimivaa teltantekijälähetystyö on suljetuissa maissa.
Työ on hiljaista ja odottaa Jumalan aikaa. Mutta varmaa on, että se etenee. Nyt kylvetään monella tasolla, niin köyhien kuin kuninkaidenkin keskellä, Rocklin sanoo.
Teltantekijän tärkein ominaisuus on olla aito, sillä hänen elämänsä kertoo siitä, millainen on Kristus, sanoo kanadansuomalainen Ari Rocklin. Hän on Global Opportunities Canada -järjestön kansainvälisen työn johtaja ja kokenut teltantekijätyöntekijä.
Ensimmäisessä pestissään Rocklin piti englannin tunteja aasialaisille lentoemännille ja stuerteille, ja hänen vaimonsa työskenteli kansainvälisessä koulussa opettajana. Pian innokkaat oppilaat alkoivat kyläillä Rocklineilla, ja tavaksi tuli viettää aikaa ja pitää hauskaa yhdessä iltamyöhään. Ari tarttui tilaisuuteen ja ryhtyi pitämään englanninkielisiä raamattutunteja, joihin toivotti kaikki tervetulleiksi.
– Kun kysyin uusilta Jeesuksesta, he luulivat useimmiten sitä jonkinlaiseksi ruokalajiksi.
Kuudessa viikossa ensimmäinen tuli uskoon. Ari luuli, että oli tehnyt jotain väärin, sillä sen ei pitänyt olla tuossa maassa mahdollista. Työ opiskelijoiden keskuudessa lähti kuitenkin etenemään ihmeellisten rukousvastausten siivittämänä.
– Kun lähdimme matkaan, emme tienneet mitään teltantekijätyöstä. Rupesimme kuitenkin uskomaan tähän malliin, Ari toteaa.
– Kymmenen vuotta myöhemmin saimme sähköpostin eräältä pienryhmään kuuluneelta nuorelta naiselta, jonka emme edes tienneet varmasti tulleen uskoon. Hän oli perustanut työnsä kautta useita raamatunopiskeluryhmiä ja saanut juuri johdattaa samalla kertaa 30 ryhmänsä jäsentä Herralle.
Taustatukea seurakunnasta
Teltantekijätyö – joka on saanut nimensä esikuvaltaan Paavalilta ja hänen ammatistaan – on jäänyt monelle kristitylle vieraaksi.
– Lähetystyöntekijän ja teltantekijän ero on siinä, ettei teltantekijä saa työhönsä kannatusta seurakunnalta vaan on jonkun yrityksen tai järjestön palkkalistoilla, Ari selventää.
– Lähettämisen muoto on itse asiassa erityisen hyvä monelle budjetin kanssa taistelevalle seurakunnalle, hän vinkkaa.
Teltantekijä voi toimia melkein missä tahansa ammatissa: vaikka sairaanhoitajana terveyskeskuksessa tai koodaajana IT-firmassa. Mutta jos haluaa pelata varman päälle, Arin mielestä kannattaa ryhtyä englannin opettajaksi, sillä heistä on maailmalla huutava pula.
– Teltantekijää ei kuitenkaan tee se, että menee kristittynä ulkomaille töihin. Teltantekijä toimii tarkoituksenmukaisesti: hän yrittää tehdä evankeliumin ymmärrettäväksi paikallisille ihmisille.
Teltantekijäkin tarvitsee lähetyskoulutuksen, mielellään nimenomaan työn erityisluonteeseen sopivan. Esimerkiksi Global Opportunities -järjestö kouluttaa kaikkien lähetysjärjestöjen työntekijöitä teltantekijätyöhön erityisesti suljettuihin maihin.
– Teltantekijä tarvitsee myös seurakuntasuhteen, muuten tulee ongelmia. Seurakunnan pitää lähettää teltantekijä apostoliseen tapaan, ”omistaa” hänet lähettinä. Ilman siunausta ja rukoustukea työ ei onnistu.
Neljä tärkeää kysymystä
”Minusta ei todellakaan ole perustamaan seurakuntaa työalueelleni, enhän ole koskaan edes johdattanut ketään uskoon”, tokaisi eräs mies Rocklinille teltantekijäkurssin jälkeen. Yhdeksän kuukauden kuluttua tuo sama henkilö soitti hänelle kysyäkseen, miten kastaminen tapahtuu. ”No onko teillä ammetta?” Ari vastasi hymyissä suin.
– Todella monet voittavat ihmisiä Herralle, vaikka olisivat kotimaassa ajatelleet, ettei heistä ole siihen. Tämä johtuu siitä, että ihmiset tulevat itse kysymään sinulta neljä kysymystä: mikä on nimesi, mistä tulet, miksi olet täällä – ja viimeiseksi – mihin uskot, Rocklin kertoo kokemuksesta.
Hänen mukaansa kolmeen ensimmäiseen kysymykseen on teltantekijänä luonteva vastata. Luottamusta ei tarvitse voittaa, sillä teltantekijällä on syy olla maassa, asua ja tehdä työtä. Vain viimeiseen kysymykseen tulee huolellisesti valmistautua.
– Teltantekijä voi olla luonnollisesti osana ihmisten elämää naapurustossa, pankissa, kaupassa, harrastuksissa ja työssä. Ihmisiä ei tarvitse erikseen koota, vaan toimintapiiri on valmiiksi olemassa.
– Ei kuitenkaan ole epäonnistunut, jos työkauden aikana kukaan ei ole tullut uskoon. Teltantekijä saattaa olla ensimmäinen kristitty, johon paikalliset ovat koskaan törmänneet. Silloin työ on laitettu alkuun, ja joku muu saattaa jatkaa. Se on jo suuri asia.
Ari Rocklin on opettajana Impact-teltantekijäseminaarissa Larsmon lähetyskodilla 15.-17. elokuuta. Ilmoittautuminen seminaariin 9.7. mennessä ja lisätietoa: www.globalopps.info/suomi.