Karkun evankelisen opiston lukioon, tutkintoon valmistavaan koulutukseen (TUVA) sekä Opistovuosi-koulutukseen kuuluu valmennus, joka lisää opiskelijan itsetuntemusta ja -arvostusta.
Vahvuusvalmennus käynnistyi Karkun evankelisella opistolla vuonna 2021, jolloin siellä alkoi uusi linja peruskoulun päättäneille, oppivelvollisille nuorille. Yhä edelleen Opistovuosi-koulutuksen ja tutkintoon valmistavan koulutuksen (TUVAn) lukujärjestykseen sisältyy vahvuusvalmennusta neljä oppituntia viikoittain.
Edellä mainitut koulutukset ovat toisen asteen yhteishaun piirissä, joten haku ensi syksyllä alkaviin opiskeluihin on käynnissä 19.3.2024 saakka.
– Tavoitteeni on, että lukuvuoden jälkeen nuori tunnistaa omat vahvuutensa ja osaa hyödyntää niitä tehdessään esimerkiksi jatko-opintoihin liittyviä valintoja. Toinen tavoite on nuoren itsetuntemuksen lisääntyminen ja itsearvostuksen kasvaminen, vahvuusvalmentaja Anne Saari kertoo.
– Tähänastinen kokemukseni on, että vahvuuksien tutkiminen yhdessä nuorten kanssa on ollut erittäin tarpeellista.
Sitä on tarjolla Karkun evankelisessa opistossa myös lukiolaisille.
Valmennuksessa Saari hyödyntää luonteenvahvuusteoriaa ja sen pohjalta tehtyä, suomalaista Huomaa hyvä -materiaalia sekä Voimakehä®-teoriaa.
Voimakehä® on työkalu, jonka avulla voi tutkia luonteenvahvuuksia, luontaista kyvyykkyyttä ja lahjakkuutta, hankittuja taitoja ja osaamista, kiinnostuksia, arvoja sekä resursseja.
Oppituntien lisäksi opiskelijat saavat tehdä itselleen vahvuusprofiilin yksilöohjauksessa.
– Yksilötyöskentelyn kesto on vaihdellut suuresti. Joku nuorista saattaa löytää vahvuutensa tunnissa, toinen parissa tunnissa. Kolmas voi tarvita kaksi puolentoista tunnin tapaamista.
– Työskentelyn hyöty riippuu paljon nuoresta itsestään. Mitä rehellisempi hän on, sitä aidompi on vahvuuskorttien avulla pöydälle rakentuva minäkuva.
Saaren kehittämä vahvuusvalmennus perustuu kristilliseen ihmiskäsitykseen eli siihen, että ihminen on Luojan luoma ja Hänen kuvansa.
– Meistä jokainen on ainutlaatuinen ja tärkeä, rakkauden arvoinen omana itsenään. Ja tätä on kyllä tarpeen tuoda esiin. Niin moni nuori elää nykyajassa kovien pärjäämistavoitteiden ja ulkonäköpaineiden alla.
Vahvuusvalmennukseen kuuluu myös se, että nuori työstää itsestään vahvuus-cv:n, ansioluettelon, jota voi hyödyntää esimerkiksi kesätyön haussa. Lukuvuoden lopulla valmennuksen käyneet nuoret pääsevät ryhmässä kertomaan omakohtaisista löydöksistään ja vahvuuksistaan.
– Muistan yhden syksyllä opintonsa aloittaneen, hyvin itsekriittisen nuoren, joka keväällä piti sujuvasti vartin mittaisen, monipuolisen esityksen omista vahvuuksistaan ja positiivisista luonteenpiirteistään. Se oli mahtavaa kuultavaa! Anne Saari huoahtaa.