Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Teologi: Breivikin pehmeä rangaistus luo pohjaa tyrannialle

 

Yhdysvaltalainen baptistiteologi John Piper katsoo Norjan oikeuslaitoksen hylänneen oikeudenmukaisuuden periaatteen tuomitessaan 77 ihmistä murhanneen Anders Breivikin. ”Armoa ei voi olla ilman oikeudenmukaisuutta”, teologi argumentoi.

Tunnettu yhdysvaltalainen baptistiteologi John Piper on kritisoinut voimakkaasti Norjan oikeusjärjestelmää sen tuomittua 77 ihmistä murhanneen Anders Behring Breivikin vain 21 vuoden vankilatuomioon.

Piper ottaa asiaan kantaa elokuun lopussa kirjoittamassaan blogikirjoituksessa. Hän kiinnittää huomiota paitsi tuomion pituuteen, myös julkisuudessa olleisiin tietoihin, joiden mukaan Breivik saa suorittaa rangaistuksensa hyvin varustellussa kolmen huoneen sellissä.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Piperin mukaan tuomio heijastelee rikosten uhrien hengen halventamista.

”Norjassa – vankilaa pidetään enemmän kuntoutus- kuin rangaistuspaikkana”, Piper valittaa.

”[Breivikille määrätyssä rangaistuksessa] ei ole kyse siitä mitä hän ansaitsee. Kyse ei ole oikeudenmukaisuudesta.”

”Kasvualusta tyrannialle”

Kritiikkinsä runkona Piper käyttää tunnetun kristillisen ajattelijan C. S. Lewisin (1898-1963) esseetä vuodelta 1949.

”Se että rikollisia ei kohdella rangaistustarkoituksessa — on oikeudenmukaisuuden loppu ja kasvualusta tyrannialle. Se on hellin kasvoin toteutettavaa epäinhimillistämistä”, Lewis kirjoittaa ”Rangaistusten humanitaarinen teoria”-nimisessä esseessään Piperin mukaan.

Edes se, että oikeus linjasi voivansa pitää Breivikiä vankilassa niin pitkään kuin häntä voi pitää vaarallisena, ei saa Piperin hyväksyntää.

Teologin mukaan myös kristillinen armon käsite väärintekijöitä kohtaan ”voi olla olemassa ainoastaan oikeudenmukaisuuden taustaa vasten”.

 

Piperin koko blogiteksti on luettavissa tästä.

Piperin siteeraama C. S. Lewisin essee ”The Humanitarian Theory of Punishment” löytyy Googlen avulla.