Tulevaisuudessa kirkko ja koulut eivät tule työllistämään teologeja siinä määrin kuin aiemmin on totuttu.
Teologin koulutus antaa kuitenkin valmiudet toimia lukuisilla eri aloilla ja yhä useammat opiskelijat tähtäävät urallaan myös muihin tehtäviin.
Perinteisesti teologien työttömyys on ollut hyvin alhaista, mutta nyt lukumäärän uskotaan nousevan. Suomen pappisliiton mukaan teologien työttömyysprosentti on muutaman viime vuoden aikana kaksinkertaistunut ja on nykyään noin 7 prosenttia.
Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa papin ja opettajan ammattipätevyyden tarjoavien koulutuslinjojen osalta tiedetään, että lähivuosina sekä pappeja että opettajia tarvitaan aiempaa vähemmän.
– Suunta oli havaittavissa jo viime vuoden alussa. Teologien työttömyys on edelleen hieman vähäisempää kuin akateemisilla aloilla keskimäärin. Ilmiö on niin uusi, että se ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa oppilaaksi otettavien määrään, soveltavan opetuksen yliopisto-opettaja Maria Buchert Helsingin yliopistosta toteaa.
Vielä pari vuotta sitten ei olisi voitu kuvitella, että kirkon alalla tulee olemaan näin suuri ja jopa pysyvä muutos. Buchertin mukaan huoli opiskelijoiden keskuudessa on ollut suuri, mutta se on alkanut jo laantua ja tilanne on ikään kuin hyväksytty.
– Kirkossa voi onneksi toimia muissakin kuin papin tehtävissä. Toivoisin kunkin opiskelijan pohtivan, mitä muita uravaihtoehtoja teologin koulutuksesta käsin voisi harkita. Koulutus antaa valmiudet toimia monilla muillakin aloilla. On jo nähtävissä, että tutkinnon tuottamaa osaamista tunnetaan nykyään jonkin verran myös muiden alojen työnantajien keskuudessa.
Arja-Leena Paavola/Sana