Terapian onnistumisen näkökulmasta terapeutin valinta on ehkä kaikista tärkein päätös. Toisinaan ihminen saattaa joutua kokeilemaan useampaa terapeuttia ennen sopivan löytymistä.
Kristitty ei ole immuuni mielenterveyden häiriöille ja sairauksille. Mutta tarvitseeko kristitty terapiaa, kun hän voi rukoilla ja käydä sielunhoidossa?
Kokenut terapeutti ja erityistason perheterapeutin koulutuksen saanut Seija Leppänen vastaa, että rukoileminen ja sielunhoito ovat hyviä asioita, mutta ne eivät aina yksin riitä.
Muistutan aina kristittyjä siitä, että Jumala ei tee meidän puolestamme sellaisia asioita, joista olemme itse vastuussa.
– Muistutan aina kristittyjä siitä, että Jumala ei tee meidän puolestamme sellaisia asioita, joista olemme itse vastuussa. Ongelmia ja sairauksia ei pidä ylihengellistää. Jos kristityllä on vaikkapa käsi poikki, hän menee totta kai lääkäriin. Samoin rohkaisen hakemaan apua, jos on masentunut tai ahdistunut.
Kymmenet tuhannet suomalaiset käyvät terapiassa
Mielenterveyden häiriöitä hoidetaan kahdella tavalla: lääkkeillä ja psykoterapialla. Viime vuosikymmenten aikana hoito on ollut voittopuolisesti lääkkeellistä, mutta terapian suosio on jatkuvasti kasvanut. Esimerkiksi vuonna 2022 Kelan korvaamaa psykoterapiaa sai yli 62 000 suomalaista, kun vielä vuonna 2012 luku oli noin 20 000.
Psykoterapian tavoitteena on mielenterveyshäiriöiden oireiden lievittäminen tai poistaminen keskustelemalla. Psykoterapiaa voi antaa vain koulutettu ja luvan saanut psykoterapeutti. Terapeutti-nimitystä sen sijaan voi käyttää kuka tahansa, ja sen alle mahtuu monenlaista.
Psykoterapian alla on monia suuntauksia. Suuntauksen valinta on potilaan itsensä vastuulla, mikä on siinä mielessä erikoista, että eihän syöpäpotilaskaan valitse hoitomuotoaan. Toisaalta suuntauksella ei tutkimusten valossa näyttäisi olevan hoidon vaikuttavuuden näkökulmasta kovin suurta merkitystä.
Kenelle terapiasta on hyötyä?
Psykoterapia on tutkitusti hyödyllinen hoitomuoto useissa, etenkin lievissä ja keskivaikeissa mielenterveyden häiriöissä. Kuitenkaan psykoterapiasta ei ole kaikille hyötyä, ja siitä voi joskus jopa olla haittaa.
– Jos henkilöllä on vaikea psykiatrinen sairaus, kuten skitsofrenia, ei siihen välttämättä keskustelut auta vaan oikea lääkitys, Seija Leppänen avaa.
Suurin ongelma on se, ettei psykoterapian tuloksista ja haitoista ole systemaattista ja potilaskohtaista tietoa. Tästä syystä myös ihmisten odotukset psykoterapiasta voivat olla turhan ruusuisia.
Leppänen huomauttaa, ettei terapia itsestään korjaa ongelmia, mutta se antaa yksilölle työkaluja niiden ratkaisemiseen. Terapia ei myöskään korjaa yhteiskunnan ongelmia, jotka synnyttävät lisääntyvissä määrin mielenterveysongelmia.
Hän suosittelee kristitylle kristittyä terapeuttia tai ainakin sellaista terapeuttia, joka suhtautuu uskoon myönteisesti. Näin myös uskon asioista voi puhua avoimesti.
– Terapian onnistumisen näkökulmasta on keskeistä, että terapeutin ja asiakkaan henkilökemiat kohtaavat. Muuten homma ei toimi. Tässä on toki myös kyse terapeutin ammattitaidosta, että hän osaa ottaa asiakkaan vastaan sellaisena kuin tämä on.
Terapeutti ei kunnioittanut kristillistä vakaumusta
Joitain vuosia sitten Jenna (nimi muutettu) päätti hakea keskusteluapua puolisonsa riippuvuuden vuoksi. Yhteistyö terapeutin kanssa ei kuitenkaan sujunut toivotusti. Lue Jennan tarina Uuden Tien verkkolehdessä.
***
Tämä artikkeli on lyhennelmä Uusi Tie -lehdessä julkaistusta artikkelista.