Hyvällä saattohoidolla voidaan paitsi taata ihmisille hyvä elämän loppu myös säästää huomattavasti terveydenhuollon rahoja, sanoo Terhokodin osastonlääkäri Irja Öun. Öun ja Pirkanmaan hoitokodin johtajan Tiina Surakka kertoivat näkemyksiään saattohoidosta Radio Dein Viikon Debatissa keskiviikkona.
Irja Öun muistuttaa, että tilastojen mukaan ihmisen sairaskulut ovat suurimmillaan viimeisen elinvuoden aikana.
– Paljon kustannuksia aiheutuu siitä, ettei ole mielletty ja ymmärretty, että saattohoitovaihe on lähestymässä.
Aika, jolloin potilaan sairautta ei voida enää parantaa ja on keskityttävä sairauden aiheuttamien kipujen hoitamiseen kestää ihmisestä riippuen muutamasta viikosta kolmeen vuoteen.
– Jos turhat tutkimukset jäävät tältä ajalta pois, se säästää valtavasti rahaa, Öun sanoo.
Oirehoitoon siirtyvä potilas jää liian usein ilman tietoa siitä, miten ja mistä hän saa hoitoa. Kun hätä tulee, hän tilaa ambulanssin, joka vie ensiapuun.
– Jo ambulanssi on kallis, ja jos tieto ei kulje niin päivystyksessä käynnistetään tutkimukset ennen kuin mietitään, tarvitaanko niitä. Ensiapu ja erikoissairaanhoito ovat kaikkein kalleimmmat hoitopaikat.
Oirehoidossa olevalle potilaalle eli henkilölle, jonka sairautta ei voida enää parantaa, olisi Öunin mielestä luotava turvaverkosto, jotta hän tietää, mistä ja miten apua on saatavilla. Niin tehdään jo monissa paikoissa.
– Potilaan ja hänen omaistensa kanssa keskustellaan. Kysytään, mitä potilas tarvitsee ja haluaa. Potilas saa kirjalliset toimintaohjeet ja puhelinnumeron, josta saa apua ympäri vuorokauden. Se antaa ihmiselle turvan, että hänen oireensa hoidetaan aina kun on tarvis.
– Näin voimme auttaa yksikertaiselle puhelinneuvonnalla tai kotikäynnillä.
Radio Dein Viikon debatti kuullaan uusintana sunnuntaina 16.2. klo 20-21. Keskustelun voi kuunnella myös Radio Dein arkistosta.