Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Terrori-iskusta järkyttynyt sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirtäisi yhä Muhammedin

 

Oululainen sarjakuvataiteilija Ville Ranta pitää Pariisin Charlie Hebdo -lehteen tehtyä iskua valtavana iskuna eurooppalaiselle pilapiirroskulttuurille. Hän peräänkuuluttaa piirtäjiltä ja journalisteilta rohkeutta väkivallan uhan edessä.

– Kyllä uskaltaisin, vastasi Ranta torstaina Radio Dein Ajankohtaistunnin kysymykseen, uskaltaisiko hän Pariisin iskun jälkeisessä tilanteessa julkaista Muhammed- tai Isis-aiheista pilakuvaa.

Oululainen sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä Ville Ranta näkee Charlie Hebdo -lehden toimitukseen kohdistuneen, kaksitoista ihmistä surmanneen terrori-iskun murroskohtana, joka pakottaa journalistit ja kuvittajat miettimään suhtautumistaan terrorismiin ja islamiin perusteellisesti.

– Joko lehdet ja julkaisijat muuttuvat varovaisiksi ja pelokkaiksi ja pilapiirroskulttuuri ajetaan ahtaammalle tai sitten tulee vastareaktio terrori-iskuun ja pilapiirroksilla on enemmän liikkumavaraa kuin aiemmin – mutta muutoksen kohdalla ollaan, arvioi Ranta Radio Dein Ajankohtaistunnin suorassa lähetyksessä torstaiaamuna.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Rannan mukaan ei ole oleellista, onko pariisilainen Charlie Hebdo -lehti mennyt julkaisemillaan kuvilla hyvän maun väärälle puolelle vai ei. Piirtäjän mukaan yhteiskunnallisen keskustelun ja journalismin on oltava vapaata ja niille on annettava tilaa, vaikka sattuisi ylilyöntejä ja julkaistu materiaali saattaisi loukata joidenkin tunteita.

– Se on ihan varmaa että Charlie Hedbo -lehti on mennyt hyvän maun rajan tuolle puolelle vuosikausia jatkuvasti ja vieläpä tahallaan, mutta se ei ole olennainen kysymys.

– Poliittinen satiiri on erittäin tärkeä yhteiskunnallisen keskustelun väline. Muhammed-aiheisten pilapiirrosten aiheuttamat kohut ja keskustelut ovat monisyinen juttu.

Ranta myöntää, että Muhammedin kuvasta on tullut lyömäase länsimaiselle lehdistölle.

– Sillä on helppo ärsyttää ja siitä on tullut symboli islamilaisen terrorismin ja islamismin kritisoimiselle. Siitä on tullut myös ihan tavallisten muslimien loukkauskeino, mutta sananvapaus nousee tässä tilanteessa kuitenkin ensimmäisenä esiin.

Ranta sanoo järkyttyneensä syvästi Pariisin tapahtumista. Hän tuntee monia ranskalaispiirtäjiä henkilökohtaisesti, ei kuitenkaan iskussa surmansa saaneita.

– Nyt surmatut piirtäjät ovat kavereiden kavereita ja tunnen heidän työnsä hyvin. Olen seurannut kymmenen vuotta jokaisen heidän työtään, ja tiedän jokaisen heistä erikseen taiteilijana ja työn kautta hyvin tunnen.

– Järkytys oli suuri myös, koska ajattelin, että jos olisin ranskalainen, olisin kuollut.

Miten journalistien pitäisi reagoida iskuun ja kuvaamaasi murrosvaiheeseen?

– Rohkeutta tässä tarvitaan ilman muuta. Se on tärkeä asia. Rohkeutta julkaista sitä, minkä itse näkee oikeaksi. En sano, että pitäisi julkaista pilapiirroksia Muhammedista, mutta niidenkin pitää mahtua eurooppalaiseen keskustelukulttuuriin.

Radio Dein Ajankohtaistunti uusitaan torstaina 8.1. klo 13 sekä yöllä klo 01. Ville Rannan lisäksi Pariisin terrori-iskua kommentoivat islam-asiantuntija Jaakko Hämeen-Anttila ja Pariisin Suomi-instituutin johtaja Meena Kaunisto. Lähetyksen jälkeen haastattelut ovat kuultavissa Ajankohtaistunnin ohjelma-arkistossa.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)