Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Teuvo V. Riikonen Hengellisillä syventymispäivillä: ”Elämän tarkoitus on päästä kotiin”

 

Teuvo V. Riikonen puhui Hengellisillä syventymispäivillä Kauniaisissa perjantaina. Kuva: Taneli Törölä.

Riikonen muistutti iankaikkiseen elämään liittyneessä saarnassaan, että Jeesus meni valmistamaan sijaa taivaaseen, ja että ”hän kulkee kanssamme koko matkan”.

Parikanniemisäätiön toiminnanjohtaja, pastori ja kirjailija Teuvo V. Riikonen saarnasi Hengellisten syventymispäivien ehtoollishetkessä Suomen Raamattuopistossa Kauniaisissa perjantaina 23.8.

– Yli 46 vuotta sitten pidin tuossa vieressä, Raamatun Peruskurssin päätöstilaisuudessa, ensimmäisen hengellisen puheeni. Vanha ystäväni sanoi puheen jälkeen, että poika puhui kuin pappi, Riikonen kertoi.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

– En ole Raamattuopistolla saatuja opetuksia unohtanut, en myöskään niitä iankaikkisen elämän toivoa koskevia.

Riikonen kertoi, että hänellä on itsellään ollut kaksi kertaa taivasikävä.

– Ensimmäisen kerran yli 35 vuotta sitten. Lähdimme silloin Israelista, jossa asuimme. Jätimme asuntomme Tiberiaksessa, emmekä tienneet, mikä odottaa Suomessa. Mukanamme oli 1,5-vuotias poikamme, joka ei ymmärtänyt, että olimme jättäneet kotimme. Ajoimme Etelä-Turkkiin, ja kun avasimme hotellin oven, poikani sanoi ”isi, mennään kotiin”.

– Silloin taivasikävä iski voimakkaasti.

Toisesta kerrasta Riikonen ilmoitti kertovansa puheensa lopuksi.

Hän esitti väliin näkökulmia taivaasta.

– Ensinnäkin se on Isän koti.  Isämme asuu taivaassa, mutta hän toimii myös maan päällä. Raamatun  malli on se, että ensin uskotaan ja sitten taivaassa katsellaan. Mutta Jeesus sanoi olevansa leipä, joka on tullut alas taivaasta.

Riikonen kertoi mieleen jääneen tapauksen Parikanniemisäätiön omistamasta lastenkodista.

– Lastenkotiin sijoitettiin pieni hylätty vauva. Lastenkodin johtaja meni rappusille vastaanottamaan taksia, joka toisi vauvan. Taksikuski kuitenkin sanoi haluavansa itse kantaa lapsen perille asti.

– Jeesus sanoi menevänsä valmistamaan sijan. Jeesus on tie, ja hän tehnyt jo kaiken valmiiksi. Hän luopui kaikesta. Tuli alas maan alimpiin paikkoihin.

Riikonen sanoi myös, että taivas on paikka, ”johon Jeesus tahtoo sinut”.

– Hän kulkee koko matkan meidän kanssamme. Evankeliumi ei ole vain sitä, että Jumala rakastaa. Ratkaisevaa on, mitä hän on tehnyt.

Vielä Riikonen muistutti, ettei taivaassa ole itkua.

– Tässä ajassa linja lipsuu ja askel horjuu. Hengellinen vaellus on lonksutusta. Ei ole näyttöjä.

– Mutta hän pyyhkii kaikki kyyneleet. Ratkaisevaa on loppukohtaus.

– Et sinä ole yksin, etkä kompastele yksin. Jeesus tietää epätoivoisimmatkin ajatuksesi. Sinun puolellasi on itse Jumala, Riikonen rohkaisi.

Hän kertoi lopuksi siitä, kun taivasikävä iski toisen kerran.

– Tuossa taustalla on minulle rakas ikoni, joka on tuotu Patmoksen saarelta. 16.6. 2023 luovuin siitä, ja laitoin sen arkussa olevan poikani rinnalle. Siinä hetkessä muistin, mitä hän sanoi: ”isi, mennään kotiin”.

– Missä on minun ikuisen elämän toivoni? Siinä, että Jeesus luopui kirkkaudesta ja tuli tänne alas. Hän on läsnä sanassa ja sakramenteissa. Saat tänään uskoa kaikki syntisi anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä, iloon, rauhaan ja vapauteen asti.

– Mikä on elämän tarkoitus? Se on kaksi sanaa: päästä kotiin.

Hengelliset syventymispäivät jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina Järvenpää-talossa.