Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Timo Keskitalo eroaa Kansainvälisen seurakunnan johdosta

 

– Elämä on täynnä yllättäviä käänteitä

Timo Keskitalo ilmoitti tänään sunnuntaina Kansainvälisen seurakunnan (IEC) jumalanpalveluksissa astuvansa sivuun johtavan pastorin tehtävistä välittömästi ja lyhyen siirtymäajan jälkeen pois seurakunnan palveluksesta kokonaan.

Syyksi irtisanoutumiselle Keskitalo ilmoitti elämänsä uudet vaiheet, joihin kuuluu hiljattain tapahtunut kihlautuminen ja kutsu lähetystyön tehtäviin.

– Elämä on täynnä yllättäviä käänteitä. Jäin lähes kymmenen vuotta sitten yksinhuoltajaksi. Ajattelin, että keskityn isän ja pastorin rooliin ja omistan loppuelämäni näille kahdelle rakkaudelle. Mutta lapset ovat aikuistuneet ja elämääni on astunut ihminen, jolle haluan omistaa rakkauteni, Keskitalo kertoo Seurakuntalainen.fi:lle.

– Meillä on yhteinen lähetyskutsu. Tämä on yllättävällä tavalla vahvistanut ratkaisuni.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Timo Keskitalo sanoo saaneensa viime aikoina huomattavan määrän lokaa niskoilleen kirkollisessa mediassa. Julkisuudessa käyty keskustelu oli yksi tekijä eropäätöksessä.

– Olen huomannut, että tämän edessä ei ole minkäänlaisia suojautumiskeinoja. Kun julkinen media ryhtyy vihakirjoitteluun, ei ole mitään tahoa, jonka puoleen voisi kääntyä. Eniten minua on murehduttanut se, että maahanmuuttajat ovat tulkinneet ja kokeneet tämän minuun ja IEC:hen kohdistuneen kirjoittelun luterilaisen kirkon vihamielisyytenä ulkomaalaisia kohtaan. Minua hävettää tässä tilanteessa oman luterilaisen kirkkoni käytös, Keskitalo sanoo.

Helsingin seurakuntayhtymän Kirkko ja kaupunki -lehti uutisoi marraskuun lopussa suhtautumisen naispappeuteen hiertävän Kansainvälisen seurakunnan ja evankelisluterilaisen kirkon välejä. Jännitteet henkilöitiin vahvasti Keskitaloon ja tämän perinteiseen virkakäsitykseen.

Keskitalo on kiistänyt julkisuudessa teologisten näkemystensä vaikuttavan naispappien syrjimiseen kansainvälisen seurakunnan toiminnassa. IEC:lla ei ole erikseen määriteltyä kantaa naispappeuteen.

Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto ottaa budjettiesityksessään käsittelyyn IEC:lle kaavaillut avustukset joulukuun aikana.

– Ehkä virheeni oli ohjata Kansainvälinen seurakunta, joka perustamisestaan lähtien on ollut tunnustustenvälinen ja itsenäinen, liian läheiseen yhteistyöhön luterilaisen kirkon kanssa. Alunperin ajattelin, että tiiviimpi yhteistyö Suomen kansankirkon kanssa edesauttaisi yksittäisten maahanmuuttajien integroitumista Suomen kristillisyyteen ja myös liittymistä Suomen ev.-lut. kirkkoon. Asiassa näyttää käyneen toisin, kommentoi Timo Keskitalo ratkaisuaan Seurakuntalainen.fi:lle.

– Viimeaikojen mediaryöpytys ei ole syy päätökseeni astua sivuun tehtävästäni, mutta voisi toivoa, että päätökseni myötä maahanmuuttajaseurakuntien ja ev.-lut. kirkon väliset suhteet vähän tyyntyisivät. Ehkäpä nyt voi seurata myönteisempi yhteistyön vaihe.

”Seurakunta ei ole muuttunut näköisekseni”

Seurakuntana IEC on leimallisesti monikulttuurinen ja tunnustustenvälinen. IEC koostuu lähes 50 erilaisesta etnisestä ryhmästä ja lukuisista kirkkokunnista.

– Seurakunta ei ole kolmentoista vuoteni aikana muuttunut minun näköisekseni, eikä se muutu minun lähdettyäni toiseksi.

– Menneet kolmetoista vuotta Kansainvälisen seurakunnan paimenena ovat olleet vahvan kasvun kautta. Jumalanpalvelusosallistuminen on kasvanut viikoittaisesta parista sadasta nykyiseen kuuteen sataan. Kodeissa kokoontuvia ryhmiä on nyt yli kolmekymmentä. Uusia seurakuntia on syntynyt suunnitellusti tai suunnittelematta useita. Olemme panostaneet vahvasti ihmisten auttamiseen.

Merkittävä osa Kansanvälisen seurakunnan toiminnasta suuntautuu diakoniaan. Noin puolet IEC:n palkatusta työvoimasta toimii diakoniatyön tehtävissä.

Timo Keskitalo liittyi Kansainväliseen seurakuntaan kaksikymmentä vuotta sitten. Seurakuntaan hänet houkutteli sen ”missionaarinen potentiaali”.

– Näin että tämä seurakunta on avainasemassa Suomen muslimien tavoittamisessa. Nyt tämä näky on ohjaamassa minua eteenpäin keskittymään jälleen lähetystyöhön. En osaa sanoa tulevista tehtävistäni vielä mitään kovin täsmällistä. Edessä on lisää kouluttautumista ja tehtäviä lähetystyön parissa. Haaveilen, että jossain vaiheessa saattaisin vielä palata Kansainvälisen seurakunnan työyhteyteen uudessa roolissa.

Keskitalon eroilmoituksen jälkeen Kansainvälisen seurakunnan väliaikaiseksi johtavaksi pastoriksi nimitettiin Samuel Vogel.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)