Hyvät: Abraham Stilleristä kirjan kirjoittanut Rony Smolar: ”Hän halusi antaa muille enemmän kuin oli itse saanut” Yleinen: Pappi Pauli Selkee: ”Kirkon tulisi pysyä Raamatun opetuksissa”

Tohtori Susanna Kokkonen kertoo holokaustin ihmiskohtaloista Radio Deissä varoituksena antisemitismistä

 
Tohtori Susanna Kokkonen

Tohtori Susanna Kokkonen on holokaustin ja antisemitismin asiantuntija

27.1.2025 tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin. Radio Dei kunnioittaa holokaustin uhrien muistopäivää ohjelmasarjalla, joka käsittelee holokaustin historiaa ja traagisia ihmiskohtaloita.

Susanna Kokkonen haastaa meitä muistamaan ja ottamaan opiksi:

− Holokausti on varoitus maailmalle. Mutta antisemitismin voimakas kasvu ajassamme osoittaa, että emme ole oppineet historian tapahtumista.

Karas-Sana neliöb. 20.-26.1.

 

”Auschwitz on ikään kuin ihmisen pahuuden symboli maan päällä”

 

Holokaustin ihmiskohtaloiden ensimmäinen osa alkaa torstaina 30. tammikuuta. Nämä jaksot kertovat Auschwitz-Birkenaun keskitysleiristä, koska se on ajankohtainen holokaustin muistoviikolla. Auschwitz-Birkenauhan oli kaikkein suurin keskitys- ja tuhoamisleiri, jossa murhattiin yli miljoona ihmistä. Se oli valtava kompleksi, joka koostui useista eri leireistä.

− Auschwitzin rooli on äärettömän suuri holokaustissa ja sieltä on todella paljon tietoa sekä ihmisten omia kertomuksia. Auschwitz on ikään kuin ihmisen pahuuden symboli maan päällä, Kokkonen toteaa.

 

Uusi sarja tuo näkyviin holokaustin eri tekijöitä

Holokaustin ihmiskohtaloita -sarjassa nostetaan esiin erilaisia ryhmiä, kuten rikosten toimeenpanijat; hiljainen enemmistö, joka ei tehnyt mitään; auttajat, jotka toimivat juutalaisten hyväksi sekä tietysti holokaustin uhrit, ne, jotka selviytyivät hengissä ja ne, jotka menettivät henkensä.

 

”Antisemitismi voi olla myös poliittista puhetta.”

 

Koska antisemitismillä oli suuri rooli holokaustin taustalla, Susanna Kokkonen toivoo, että tämän päivän antisemitismi maailmassa tulisi olla keskiössä holokaustin uhrien muistopäivän vietossa.

− Tätä ei voida nyt viettää sellaisissa merkeissä, että mietitään vain menneisyyttä, vaan tämä kytkeytyy ihan saumattomasti siihen missä ajassa olemme.

Kun näemme juutalaisia loukkaavia piirustuksia tai hyökkäyksiä heitä kohtaan, niin meidän on helppo identifioida se antisemitismiksi. Mutta Susanna Kokkonen näkee tässä ajassa paljon isompia asioita.

− Antisemitismi voi olla myös poliittista puhetta. Se voi olla uskonnollista opetusta. Se voi olla hyvin monissa eri muodoissa esiintyvää ennakkoluuloa ja jopa vihaa. Kun ajatellaan nimenomaan tätä kansainvälistä areenaa, jossa Israel kerta kerran jälkeen joutuu tuomituksi, niin siinä herää väistämättä kysymys, että mistä tämä johtuu.

 

Laajaa kokemusta

Tohtori Susanna Kokkonen on yksi Suomen parhaita holokaustin asiantuntijoita. Hän valmistui vuonna 2004 filosofian tohtoriksi holokaustin opinnoissa Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta.

Vuosina 2008–2018 hän toimi Jad Vashem Vainojen Museossa Jerusalemissa sen kristillisen osaston johtajana. Tässä asemassaan hän organisoi kansainvälisiä seminaareja; opetti eri puolilla maailmaa ja opasti Jad Vashemin museossa vierailevia merkkihenkilöitä.

 

Holokaustin uhrien muistopäivä

Euroopan parlamentti antoi vuonna 1995 suosituksen yleiseurooppalaisesta käytännöstä, jonka mukaisesti jokaisessa EU:n jäsenvaltiossa tulisi viettää holokaustin uhrien muistopäivää. Vuonna 2005 YK julisti tämän päivän kansainväliseksi. Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty Vainojen (ja vuodesta 2024 alkaen holokaustin) uhrien muistopäivää tammikuun 27. päivänä Auschwitzin keskitysleirin 27.1.1945 tapahtuneen vapauttamisen muistoksi.

 

** Tohtori Susanna Kokkonen on Radio Dein aamuvieraana maanantaina 27.1.2025 klo 8.00 tunnilla.

** Kuuntele Tohtori Susanna Kokkonen ja holokaustin ihmiskohtalot -sarjaa Radio Deistä torstaisin klo 10.15 sekä uusintana perjantaisin klo 0.45 ja  lauantaisin klo 15.20. Ohjelmaa kustantaa Kristityt Yhdessä ry.

Holokaustin uhrien muisto ry julkaisee Holokaustin muistoviikon 20.1-30.1.2025 tapahtumia eri puolilla Suomea: www.holokaustinmuistoviikko.fi

 

 

 

 
Dei, Susanna Kokkonen, artikkeliban. (1/2) 24.1.- MJa