Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Toimittaja Sanna Ukkola: ”journalistisia valintoja ei tulisi tehdä identiteettipoliittisista syistä”

 

Yleisradion monimuotoisuuskoulutukset ovat synnyttäneet keskustelun median puolueettomuudesta. Ajassa-ohjelman vieraat ovat huolissaan siitä, millaisin perustein asiantuntijoita ja haastateltavia valitaan Yleisradion ohjelmiin.

Kymmenisen vuotta Yleisradiossa työskennellyt toimittaja ja kolumnisti Sanna Ukkola nosti esiin Ylen monimuotoisuuskoulutukset 4. heinäkuuta julkaistussa kolumnissaan kuultuaan entisiltä kollegoiltaan, että toimittajien odotettiin valitsevan tietyn määrän haastateltavia esimerkiksi johonkin marginaaliryhmään kuulumisen perusteella.

– Mielestäni haastateltavat pitää valita journalistisista syistä, Ukkola ihmettelee.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Radio Dein toimitusjohtaja ja yritysvalmentaja Sami Jalonen pitää tärkeänä keskustelua siitä, miten tällaiseen tilanteeseen on päädytty.

– Yleisradiolla on valtava vaikutus Suomen kansaan. Näin ollen myös vastuu on hillittömän suuri, Jalonen toteaa.

– Meidän olisi avattava keskustelu siitä, onko nykyinen julkisen palvelun sisällön ja median malli sellainen, jota tuetaan yhteisin varoin vai olisiko jokin toinen vaihtoehto parempi.

Tarvitaan ajattelun moniäänisyyttä

Yleisradiota on syytetty toisinaan liian punavihreäksi mediataloksi. Täysin tuulesta temmattu väite ei ole, sillä esimerkiksi Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden puoluekannat on raportoitu kallistuvan merkittävästi Vihreiden ja Vasemmistoliiton hyväksi.

– Jos ajattelemme psykologiaa, niin arvopohjamme heijastuu ajatuksiimme ja toimintoihimme, Sami Jalonen muistuttaa.

Sanna Ukkolan kokemuksen mukaan Yleisradiossa on ammattitaitoisia työntekijöitä ja hyvää journalismia, mutta viime vuosina varsinkin joissakin mielipideohjelmissa on alettu käyttää asiantuntijoina runsaasti vasemman laidan aktivisteja. Heidän lisäkseen tarvittaisiin vaikkapa konservatiiveja ja klassista liberalismia edustavia asiantuntijoita.

– Itse kaipaisin Ylen ohjelmiin ajattelun moniäänisyyttä, en niinkään monimuotoisuutta, Ukkola sanoo.

– Ihmisiä ei pitäisi arvottaa eikä journalistisia valintoja tehdä identiteettipoliittisista syistä.

Valtamedian luotettavuus kriisissä

Toimittajat ovat pyrkineet perinteisesti puolueettomuuteen työssään. Nykyaikana on paljon nuoria journalisteja, jotka haluavat käyttää mediaa välineenä itselleen tärkeiden asioiden ajamiseen. Ajatustapa on ongelmallinen, sillä se johtaa vääjäämättä puolueelliseen informaatioon.

– Olen ollut jo vuosia huolissani siitä, että ihmiset menettävät luottamuksensa valtamediaan ja päätyvät etsimään internetistä disinformaatiota. Jos me menetämme ihmisten luottamuksen, niin se voi johtaa mihin tahansa, Sanna Ukkola sanoo.

Tekoäly tuo tilanteeseen vielä omat haasteensa. Sami Jalonen on huolissaan siitä, ettei median käyttäjä enää tulevaisuudessa tiedä, onko hänen kuulemansa viesti totta vai ei.

– Jos samaan aikaan murennetaan perinteisen median pohjaa, niin meille jää vain yksi kysymys: mikä on totuus?

Ukkola uskoo, että median luottamusta on edelleen mahdollista pitää yllä.

– Yksi selkeä keino on se, että medioissa tarjotaan sisältöä moniäänisesti erilaisille katsojakunnille ja asiakasryhmille.

Sanna Ukkola ja Sami Jalonen keskustelevat Yleisradion tilanteesta ja median luotettavuudesta medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Toimittajana Jori Asikainen.

Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16, keskiviikkona 28.8. klo 20.00 ja uusintana sunnuntaina 1.9. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-palvelussa.

Elina Uusikylä

 

Aiheet