Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Toivoa naisille -työn Susie Pek: Vaikeat kokemukset kasvattivat haluani auttaa

 
Nainen puhuu mikrofoniin.

Susie Pek tapasi Sansan Medialähetyspäivillä Hyvinkäällä 9.–11.6. suomalaisia Toivoa naisille -rukoilijoita. Hän kiitti heitä siitä, että nämä jaksavat rukoilla tyttöjen ja naisten puolesta, joita eivät ole koskaan edes tavanneet. Kuva: Ari Suomi.

Kun brasilialainen Susie Pek sai kutsun maailmanlaajan Toivoa naisille -työn kansainväliseksi johtajaksi, hän piti sitä aluksi vitsinä.

− Meillä oli edeltäjäni Peggy Banksin kanssa tapana laskea leikkiä vakavan työn lomassa, joten vastasin, että joopa joo, niin varmaan. Kun Peggy vakuutti olevansa vakavissaan, aloin itkeä, kertoo Susie Pek.

Hän itki sitä, että menettää hyvän työtoverin, mutta myös suuren tehtävän edessä. Hän ajatteli työn laajuutta ja edeltäjiään työn perustajaa Marli Spiekeriä ja Peggy Banksia. Ei ollut helppoa hypätä heidän saappaisiinsa

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

− Olin kuin Mooses, joka pyysi valitsemaan jonkun toisen. Toisaalta olin murrosvaiheessa ja tiesin, että Herra kutsuu uuteen. Halusin varmistua, että kutsu tulee häneltä. Katsoin häneen ja luotin hänen lupaukseensa olla kanssani ja ohjata minua.

Susie Pek kertoi tästä elämänsä muutoksesta vieraillessaan Medialähetyspäivillä Hyvinkäällä kesäkuussa. Kaikki kävi nopeasti. Banks ilmoitti siirtymisestään vainottuja kristittyjä auttavan järjestön palvelukseen marraskuussa ja kolmen kuukauden kuluttua Pek aloitti uudessa tehtävässä.

Ei-toivottu tyttö

Muutosta helpotti se, että hänellä oli jo 14 vuoden kokemus Toivoa naisille -työstä. Hän siirtyi tehtävään Etelä-Amerikan koordinaattorin työstä. Toivoa naisille -työstä hän kuuli ensimmäisen kerran 19 vuotta sitten olleessaan vieraana häissä, joihin oli kutsuttu myös Marli Spieker.

− Kuulin sivusta, kun hän mainitsi sanat myötätunto ja rukous, kaksi minulle tärkeää sanaa. Ajattelin, että jotain päivänä olen mukana työssä, mutta silloin en vielä ollut kypsä. Kerroin asiasta miehelleni ja rukoilin asian puolesta.

Toive toteutui viisi vuotta myöhemmin. Pek oli vastaamassa toiseen työtarjoukseen, kun sähköpostiin kilahti viesti, jossa haettiin henkilöä Brasilian Toivoa naisille -työhön, joka oli silloin nimeltään Hanna-työ. Hän sai paikan assistenttina ja tuottajana.

− Omat vaikeat kokemukseni ja kipuni ovat kasvattaneet haluani auttaa ja rakkauttani kärsiviä naisia kohtaan. Haluan johdattaa heitä Kristuksen luokse, Susie Pek sanoo.

Hän syntyi perheeseen, jossa oli ennestään kaksi poikaa. Nuorempi oli kolmen kuukauden ikäinen, kun äiti huomasi taas odottavansa. Perheellä oli talousvaikeuksia.

− Omien sanojensa mukaan hän oli epätoivoinen. Kasvoin kuunnellen puhetta siitä, että minua ei suunniteltu ja tyttöä on vaikea kasvattaa. Tyttö on herkkä ja itkee paljon. Suhde isään oli lähes olematon. Minulta puuttui rakkautta, Susie Pek kertoo.

Hän joutui lapsena myös toistuvan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Ensimmäinen selvä muistikuva siitä on, kun hän oli nelivuotias.

− Ihmettelin, mitä minulle tapahtuu. Väkivalta sekoittaa elämän. Uhrille kehittyy voimakas arvottomuuden, epäpuhtauden ja syyllisyyden tunne.

Muutos pelotti

Susie Pekin äiti oli juuri ennen avioitumistaan löytänyt uskon Jeesukseen.  Aviomies ei vastustanut kristillistä elämäntapaa, mutta hän oli kielteinen uskolle eikä halunnut puhua aiheesta.

− Kävin kirkossa. Olin “cool” eli hyvä tyyppi, mutta pinnan alla oli paljon kipua. Halusin että ihmiset huomaisivat minut ja arvoni, Susie Pek kuvaa.

Hän kuuli puhetta Jumalan rakkaudesta ja kuinka se muuttaa ihmisen. Itse hän pelkäsi muutosta, koska se voisi tehdä hyvästä tyypistä tylsän.

− Kamppailin asian kanssa kunnes ensimmäisenä opiskeluvuotena tein ratkaisun. Sanoin: “Herra, annan elämäni käsiisi.” Kerroin pelkääväni, että hän muuttaa minut tylsäksi tyypiksi. Jatkoin: “Sinä tiedät ratkaisun huoliini ja antaudun tahtoosi.”

Siitä alkoi muutos. Yhtäkkiä hän sai halun lukea Raamattua ja yllättyi huomatessaan, että ymmärsi lukemaansa.

Parasta ihmiset

Ihmiset, Susie Pek vastaa empimättä kysymykseen, mikä on parasta hänen työssään. Haasteista hän mainitsee maailmanlaajuisen työn rahoituksen ja uusien työntekijöiden tarpeen.

− Voisimme tehdä vielä paljon lisää maailman naisten hyväksi. Haasteet vievät polvilleen kysymään Herralta viisautta, miten etenemme. Kasvun salaisuus on kuunnella häntä ja noudattaa hänen tahtoaan.

Omaksi tavoitteeseen hän sanoo kansallisten koordinaattoreiden kouluttamisen aina varainkeruusta omien ohjelmasisältöjen tekoon ja sosiaalisen median käyttöön, jotta työ tavoittaa nuoret sukupolvet. Hän haluaa auttaa koordinaattoreita myös hengellisessä kasvussa, jotta he voivat auttaa oman maansa naisia.

Liisa Heinänen

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa