Rikiya selvisi hengissä kyläänsä kohdistuneesta raa’asta hyökkäyksestä. Leskenä hänet kuitenkin eristettiin sen jälkeen muusta yhteisöstä.
Hän joutuu kärsimään myös köyhyydestä. Rikiyan kaltaiset naiset ovat alttiita kaksinkertaiselle vainolle: Se kohdistuu heihin sekä sukupuolen että uskonvakaumuksen takia. Open Doorsin antama tuki tuo toivoa ja johtaa parantumisen kautta uuden elämän alkuun.
“Naapurikylässä on sytytetty taloja tuleen!” huusi Rikiyan naapuri ja syöksyi hänen kotiinsa. Rikiya juoksi ulos. Ilma oli sakeana savusta liekkien tuhotessa naapurikylää. Aikaa ei ollut paljon. Seuraavana olisi vuorossa hänen oma kylänsä. Boko Haramin taistelijat olivat hyökänneet.
Rikiya tiesi, että Boko Haram oli uhka hänen kristillisen yhteisönsä elämälle Pohjois-Nigeriassa. Hän saattaisi naisena myös joutua väkivallan uhriksi. Boko Haram -terroristit olivat kyliin hyökätessään kidnapanneet tyttöjä, raiskanneet naisia, tuhonneet ihmisten toimeentulon lähteet ja polttaneet koteja.
“Traumatisoiduin todella pahasti. Mieheni oli kuollut, ja Boko Haram oli tuhonnut kylämme. Meillä ei ollut muuta omaisuutta kuin yllämme olevat vaatteet.”
Kylä tulessa
Rikiya juoksi kolmen lapsensa kanssa kotiaan ympäröivään kiviseen maastoon. Poliisiasema oli jo poltettu, joten perhe piiloutui kyläkouluun. ”Luodit viuhuivat päittemme yli”, hän kertoo.
Myöhään illalla Rikiya ja lapset pääsivät naapurikaupunkiin ja löysivät sieltä suojaa. He olivat kaksi kuukautta poissa kotikylästä, ennen kuin oli turvallista palata. Siihen mennessä hän oli menettänyt kaiken omaisuutensa. Rikiyan aviomies oli sairastunut vain kuukausi ennen hyökkäystä ja kuollut äkillisesti. Rikiya suri edelleen miestään eikä tiennyt, miten elättäisi yksin perheensä.
“Traumatisoiduin todella pahasti”
“Kun palasin kylään, minulla ei ollut helppoa. Olin leski, ja minulla oli kolme lasta”, hän sanoo ja siristää silmiään pidättääkseen itkua. Tuska pakottaa hänet pitämään taukoa.
“Traumatisoiduin todella pahasti. Mieheni oli kuollut, ja Boko Haram oli tuhonnut kylämme. Meillä ei ollut muuta omaisuutta kuin yllämme olevat vaatteet.” Ainoa asia, jonka Rikiya saattoi tehdä, oli tutkia, mitä kylän raunioista löytyisi. Hän löysi muutamia suuria aaltopellin paloja, joista hän rakensi pienen majan.
Pian sen jälkeen Open Doorsin työntekijät vierailivat surevassa kylässä ja aloittivat sen jälleenrakennustyön. “Te tulitte pelastamaan minut”, Rikiya sanoo. ”Aloititte traumaterapialla. Ymmärsin, että traumani oli kuin haava, joka piti hoitaa. Haava voisi parantua, vaikka siitä jäisikin arpi.”
Parantuminen ja toivo
Open Doors auttoi Rikiyaa käsittelemään kokemuksia traumaterapiassa, aloittamaan uudestaan alusta ja elättämään itsensä. Sinunlaistesi ihmisten tuella Open Doors kykeni antamaan mikrolainan, jolla hän osti kaksi vuohta. Kumpikin vuohi synnyttää lisääntymisajan tullessa kaksi kiliä. Kun Rikiya tarvitsee rahaa lastensa koulunkäynnin maksamiseen tai ostaakseen ruokaa, viljelykasveja tai vaatteita, hän myy vuohen.
“Te annoitte minulle mahdollisuuden parantua ja toitte elämääni jälleen toivon”, Rikiya sanoo. ”Sen jälkeen Jumala on ollut minulle kaikki, isä ja aviopuoliso. Tapahtunut on vienyt minut lähemmäs Jumalaa, kuin olen ollut koskaan ennen. En rehellisesti sanoen tiedä, mitä olisin tehnyt, ellen olisi saanut lainaa vuohien kasvattamiseen.”
Kaksinkertaisesti suojaton
Sellaiset kristityt naiset, kuten Rikiya, ovat kaksinkertaisesti alttiita vainolle. Se kohdistuu heihin sekä sukupuolen että uskon takia. Heidät valitaan helposti väkivallan kohteeksi ja eristetään muusta yhteisöstä. Tämä johtaa traumatisoitumiseen ja köyhyyteen.
Jeesuksen aikana naisten sosiaalinen asema oli yhtä huono kuin monissa maailman kolkissa nykyäänkin. Jeesus kohteli naisia kuitenkin toisella tavalla. Hän ajatteli eri lailla kuin aikalaisensa ja arvosti ja kunnioitti naisia. Noustessaan kuolleista hän ilmestyi ensin Magdalan Marialle.
“Olen parantunut traumastani, ja kerron ihmisille aina, että Open Doors paransi minut.”
Johanneksen evankeliumissa (20:18) kerrotaan: ”Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: ’Minä olen nähnyt Herran!’ Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.”
Näen sinut
Naisiin kohdistuva vaino on usein näkymätöntä. Herra näkee kuitenkin heidän kärsimyksensä yhtä varmasti, kuin Magdalan Maria näki Jeesuksen pääsiäisaamuna. Jeesus näkee tuskan ja tuo sen tilalle iloa ja rakkautta, niin pääsiäisenä kuin kaikkina elämämme päivinä. Kun pääsiäisenä juhlimme Jeesuksen ylösnousemusta, voimme samalla muistaa kärsiviä sisariamme ja kylvää toivon siemeniä heidän elämäänsä.
Rikiya on tiellä toipumiseen. Monien hänen kaltaistensa edessä on sama vaikea matka. Kun tuet heitä rukouksin ja taloudellisesti, heidän ei tarvitse tehdä matkaa yksin.
Rikiyan nimi voidaan kääntää “Jumalan ylentämä”. Jumala käyttää maailmanlaajuisen kirkkonsa rukouksia ja varoja tehdäkseen Rikiyan nimeen sisältyvästä lupauksesta totta.
“Olen parantunut traumastani, ja kerron ihmisille aina, että Open Doors paransi minut”, Rikiya sanoo. ”Kiitos siitä!”
Kuuntele Podcast Nigeriasta: