Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tom Jones jälleen Suomessa – Gospel pysyy mukana

 

Sir Tom Jones esiintyi 17. kerran Suomessa. Pori Jazziin saapunut tähti tarjosi laajasta repertuaaristaan myös gospelia. Suhde hengelliseen musiikkiin syntyi lapsena, sai säväyksen Elvikseltä – ja tuli vuosien saatossa osaksi keikkasettiä.

Tom Jones kävelee lavalle. Siinä hän on. Walesin tiikeri. Legenda. Valkotukkainen ja hyvin päivettynyt konkari ottaa mikin käteensä, avaa suunsa – ja sitten se vain tapahtuu: karisma, ääni ja kokemus uppoavat kuulijoihin. Yhdessä henkäyksessä. Yleisö on myyty jo alkutahdeista.

”God-given gift. So I credit God with that, not myself.”

Levytysuransa jo vuonna 1964 käynnistänyt Tom Jones on monia musiikin genrejä vakuuttavasti haltuunottanut taiteilija. Hän on jo niin patinoitunut – myös platinoitunut – artisti, että Tom Jonesin CV:stä saa erinomaisen äänikuvan livenä miehen täytettyä juuri 83 vuotta.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Ohjelmanumeroissa liikutaan sujuvasti popin, soulin, countryn, rock’n rollin, bluesin ja gospelin laajassa kirjossa.

Vaikka ne ikivihreimmät Delilah, It’s not unsual, What’s New Pussycat kuullaan tälläkin kertaa, yleisö on vaivatta tähden pikkurillin ympärillä parin vuoden takaisen äänitteen kokeellisempien ja vähemmän kuultujen kappaleiden parissa.

Uran alku – itsetuhon partaalla

Tom Jones eli syntyjään Thomas Jones Woodward meni naimisiin kouluaikaisen ihastuksensa Melinda Rose ”Linda” Trenchardin kanssa vuonna 1957. Samana vuonna hän aloitti uransa Tommy Woodward -nimisenä artistina.

Muutama vuosi myöhemmin hän liittyi The Senators -yhtyeen laulusolistiksi uudella taiteilijanimellä Tommy Scott. Ahkerasti keikkailleen ryhmän suosio ei kuitenkaan kantautunut Walesin ulkopuolelle. Ääni kuitenkin herätti jo monissa kiinnostuksen.

Pian löytyi manageri sekä pysyväksi vaihtunut uusi artistinimi. Vaikka Tom Jones päätyikin jo lämmittelemään Rolling Stonesia, hänen miehekäs olemuksensa rintakarvoineen ei vielä puhutellut siististi pukeutuneisiin artisteihin tottuneita musiikin ystäviä.

Ensimmäinen single Chills and Fever ei menestynyt, ja Lontoossa kuukausia köyhänä elänyt Jones oli ahdistunut tilanteesta. Hän harkitsi kotiin palaamista ja jopa metrojunan eteen hyppäämistä.

Seuraava single muutti kaiken.

It’s not unusual sai kovan suosion Piraattiradiossa, josta se levisi pian maailmanlaajuiseksi hitiksi.

Loppu onkin historiaa.

Walesin tiikeri kohtaa rockin kuninkaan ja gospelin

Tuntemattomasta artistista tuli nopeasti maailmanlaajuinen kuuluisuus, jota vauhditti Vuoden tulokkaan -palkinto 1966 Grammy gaalassa.

Noihin aikoihin Jones oli tutustunut Elvis Presleyyn Paramount studios -tuotantoyhtiön tiloissa kuvausten lomassa. Samassa Jonesista ja Elviksestä tuli hyvät ystävykset. Jones palasikin Porin-keikkansa aikana pariin otteeseen Presleyyn.

Tom Jones muisteli Elviksen kohtaamista ensimmäisen gospeläänitteensä Praise & Blame julkaisun yhteydessä yhdysvaltalaisen julkisen palvelun radioverkko National Public Radio NPR:n haastattelussa vuonna 2010. Tuolloin Jones kertasi ajatuksiaan niin gospelmusiikista kuin uskosta Jumalaan.

– Muistan, kun olin 1960-luvun lopulla Las Vegasissa Elviksen kanssa. Elvis rakasti gospelmusiikkia. Eräänä iltana olimme laulamassa hänen sviitissään kahdestaan konserttien jälkeen ja hän kysyi, olenko tehnyt koskaan gospeläänitettä. Elvis oli tehnyt. Sanoin, etten ole, mutta jonain päivänä aion tehdä.

Tästä kului noin neljäkymmentä vuotta. Jones oli kuitenkin odottanut hetkeä, sillä hän oli arvostanut monia gospelkappaleita ja piti niitä merkityksellisinä.

”They’re great songs to sing. And it makes people happy in a spiritual way.”

Jones oli laulanut lapsuudessaan gospelia. Hän kävi presbyteerisessä kirkossa, jossa laulut olivat tuolloin hymnejä, mutta niistä tuli Jonesin omin sanoin gospelkappaleita.

Oma gospeläänite

Jones julkaisi vuonna 2010 Elvikselle lupaamansa gospeläänitteen Praise & Blame, jossa blues ja gospel paiskaavat kättä. Levy sisältää gospelcovereita, tutuilta artisteilta harvemmin kuultuja kappaleita .

Gospelin juuret oli punnittu ja tutkittu. Levyn kappaleet ja sovitukset avasivat Jonesin ääneen ja tulkintaan aivan erilaista sielukkuutta kuin miehen aiemmin julkaisemilla levyillä. Ja niitä oli kertynyt jo 37 kappaletta.

Tom Jones osasi antaa kiitoksen sille, jolle se miehen itsensä mielestä kuului.

– Haluan tehdä levyjä niin paljon kuin voin, koska ääneni toimii vielä niin hyvin, Luojan kiitos. Se on Luojan antama lahja, jota haluan käyttää niin pitkään kuin voin. Ja rakastan käydä kiertuuella. Rakastan mennä lavalle [ja] eri maihin. En tiedä, milloin tämä päättyy. Jumala kyllä kertoo sen minulle.

– Olet ainoastaan [alalla], koska Jumala on laittanut sinut sinne ja antanut lahjasi. Yhdeksän kertaa kymmenestä se on Jumalan lahja. Erityisesti ääni. Se on Jumalan antama lahja, joten kiitän Jumalaa siitä, en itseäni.

Vaimon kuolema – uusi tuleminen

Tom Jones julkaisi vuonna 2012 toisenkin gospeläänitteen Spirit in the room. Samana vuonna hän ryhtyi The Voice UK -ohjelman valmentajaksi sen ensimmäisestä tuotantokaudesta alkaen. Näkyvä tv-rooli nosti hänet merkittäväksi artistiksi nuoremmankin yleisön silmissä.

Jones julkaisi tuottaja Ethan Jonesin kanssa kolmannen levyn, Long Lost Suitcase, vuonna 2015. Albumin julkaisun jälkeen laulajan vaimo kuoli syöpään vuonna 2016.

Puolisonsa kuoleman jälkeen Jones vetäytyi The Voice UK:n seuraavalta tuotantokaudelta. Vaimon kuolema sai hänet lopulta myös luopumaan kiertueiden tekemisestä puoleksi vuosikymmeneksi.

Koronapandemian aikana levytetty Surrounded By Time (2021) palautti Jonesin lavoille. Levy on neljäs Ethan Jonesin kanssa tehty cover-levy, jolta Walesin Tiikeri tiputteli kappaleita pitkin iltaa Kirjurinluodon hämärtyvässä suvi-illassa.

Tom Jones kertoi laulujen välissä muistoja vuosikymmenten takaa ja samalla muistutti, että hänellä riittää vielä tahtoa kavuta lavalle.

Willie Nelson täytti juuri 90 vuotta. Ja minä olen 83 vuotta, joten minulla on vielä aikaa.

Yleisö ihmetteli monenkin kappaleen aikana, miten kenenkään artistin ääni voi kuulostaa edelleen, Jonesin iässä, noinkin hyvältä.

– Jumala on antanut minulle ihmeellisen elämän. Ainoa asia mitä vihaan vanhenemisessa on se, että jonain päivänä en voi enää elää tätä todeksi, Jones pohti elämäänsä jo kymmenkunta vuotta sitten.

”Mitäs jos esittäisin teille gospelia, jossa on myös rock’n rollia ja boogie woogia?”

Tom Jones on taputettu takaisin lavalle.

Seuraa jykevä esitys, joka tempaisee yleisön vaivatta mukaansa. Strange things on yksi Praise & Blame -levyn singleistä. Siinä Jeesus ja Jumala tuovat gospelin sanomaa popin alttarille. Hyvä niin.

 
Dei, Nina Åström, artikkeliban 17.10.- (2/2)