Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tommi Karjalainen ja Tommi Koivunen ovat ehdolla Vapaakirkon kirkkokunnanjohtajaksi

 
Kuvassa Tommi Karjalainen ja Tommi Koivunen istuvat vastakkain harmaan pöydän ääressä. Tommi Karjalainen puhuu ja Tommi Koivunen kuuntelee. Karjalaisella on raidallinen t-paita ja metallisankaiset silmälasit, koivusella musta, lyhythihainen kauluspaita. Miehet näyttävät keskittyneiltä.

Tommi Karjalainen (vasemmalla) ja Tommi Koivunen ovat sekä ehdolla Vapaakirkon kirkkokunnanjohtajan tehtävään että hyviä ystäviä keskenään.
Kuva: Maija Latvala

Vapaaseurakuntien edustajat valitsevat marraskuussa järjestettävässä Vapaakirkon syyskokouksessa uuden kirkkokunnanjohtajan. Nykyinen kirkkokunnanjohtaja Hannu Vuorinen jää eläkkeelle vuoden 2025 alussa.

Vapaakirkon hallituksen kirkkokunnanjohtajaksi ehdolle asetettamien Tommi Karjalaisen ja Tommi Koivusen koulutus- ja ammattitaustassa on monia yhtymäkohtia. Karjalainen, 47, on koulutukseltaan nuoriso- ja vapaa-ajantoiminnan ohjaaja, pastori, opettaja sekä teologian tohtori. Hän on toiminut nykyisessä tehtävässään opettajana Vapaakirkon työntekijäkoulutuksessa Suomen teologisella opistolla vuodesta 2018. Tommi Koivunen, 49, on koulutukseltaan pastori ja teologian maisteri. Hänellä on myös johtamisen lisäkoulutusta. Koivunen on luotsannut Vapaakirkon valtakunnallista lapsi- ja nuorisotyötä Suomen Vapaakirkon Nuorten toiminnanjohtajana vuodesta 2007. 

Molemmat ehdokkaat ovat tehneet ennen nykyisiä tehtäviään vuosia nuoriso- ja seurakuntatyötä. Karjalainen ja Koivunen ovat lisäksi johtaneet ja kantaneet vastuuta kotiseurakunnissaan myös jatkokoulutuksensa ja Vapaakirkon keskusorganisaatiossa työskentelynsä aikana. Karjalainen toimii Tampereen vapaakirkkoseurakunnan vanhimmiston puheenjohtajana, mitä ennen hän oli täyden kauden ajan vanhimmiston jäsen. Hän johtaa myös seurakunnan opetustyöryhmää. Koivunen on Tampereen vapaakirkkoseurakunnan istutuksena syntyneen Sykeseurakunnan jäsen ja sen johtotiimin valmentaja. Hän kuuluu lisäksi Sykeseurakunnan opetustyöryhmään.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Vapaakirkon hallitus katsoo, että molemmilla ehdokkailla on nykyisen työnsä ansiosta laaja kokemus ja näkemys vapaakirkollisesta liikkeestä sekä paljon suhteita vapaaseurakuntiin ja niiden avainihmisiin. He ovat osoittaneet kykyä ohjata teologisesti perusteltujen linjausten muodostamista yhteistyössä vapaakirkollisen liikkeen kanssa sekä kykyä johtaa linjausten mukaisesti. Niin Karjalaisella kuin Koivusellakin on hallituksen näkemyksen mukaan sekä strategisen johtamisen että henkilöjohtamisen edellyttämiä taitoja ja ominaisuuksia.

Kuvassa TommiKoivunen ja Tommi Karjalainen istuvat hirren päällä, joka on osa mökin muotoista puutaideteosta. Miesten välissä on puinen pallo, johon he nojaavat. Miesten ilmeet ovat iloiset.
Vielä hymyilyttää ja pallo on hallussa. Tommi Koivusen ja Tommi Karjalaisen syksyä rytmittävät useat tilanteet, joissa he pääsevät kertomaan Vapaakirkon valtakunnallisissa tapahtumissa sekä itsestään että Vapaakirkkoa ja sen tulevaisuutta koskevista ajatuksistaan.
Kuva: Maija Latvala

 

Kahden ehdokkaan esitys antaa valtaa päätöksentekijöille

Vapaakirkon hallituksen puheenjohtaja ja kirkkokunnanjohtajan valintaprosessia varten perustetun työryhmän jäsen Jaakko Pihlajamäki kertoo, että Tommi Karjalaisen ja Tommi Koivusen lisäksi prosessiin kutsuttiin muitakin henkilöitä. Eri vaiheissa prosessia he jättäytyivät kuitenkin pois omasta tahdostaan.

– Johtajan tehtävä on haastava. Maallisellakin puolella johtajapaikkoihin on nykyisin niukasti hakijoita. Vastuu painaa ja kirkkokunnan piirissä on paljon muitakin arvokkaita tehtäviä, Pihlajamäki sanoo.

Haastatteluja ja psykologista testausta ei lopulta tehty kuin Karjalaiselle ja Koivuselle. Hallituksella olikin kolme vaihtoehtoa: esittää kirkkokunnanjohtajaksi vain toista miehistä, heitä molempia tai jatkaa prosessia.

– Molemmat ehdokkaat ovat kaiken hallituksen saaman tiedon valossa hyvin päteviä tehtävään. Heitä haastateltiin useaan kertaan ja psykologinen testaus oli siinäkin mielessä tärkeä, että kulttuuriimme nähden ulkopuolinen taho näki ehdokkaamme todella hyvinä.

Pihlajamäki on vakuuttunut, että Vapaakirkon kenttä on kyvykäs arvioimiaan, kumman ehdokkaista se johtajakseen tarvitsee. Kahden ehdokkaan esitys antaa valtaa seurakuntiaan edustaville valitsijoille. Toisaalta ehdokkaiden välinen ero voi näyttäytyä pienenä. Olisiko ollut hyväksi, jos ehdokkaat olisivat selkeämmin toisistaan erottuvia?

– Tietyllä tavalla se olisi ollut selkeämpää. Prosessi eteni kuitenkin perustellusti siten, että mietimme ensin kirkkokuntana, minkälaisen johtajan tarvitsemme. Kriteerit olivat siis kaikille samat, jolloin myös päädytään jossain määrin samankaltaisiin ehdokkaisiin, sanoo Pihlajamäki.

Suomen Vapaakirkon yhdyskuntajärjestyksen mukaan kirkkokunnanjohtaja valvoo Vapaakirkon työtä kotimaassa ja lähetyskentillä sekä hoitaa sen hallintoa hyväksytyn toimintasuunnitelman ja talousarvion mukaisesti. Kirkkokunnanjohtajan valinta tapahtuu aina Vapaakirkon kokouksessa hallituksen esityksestä.

 
Päivä artikkelibanneri 13.11.- 2024