Kiisteltyä pyhäinjäännöstä esittelevä näyttely on esillä Jyväskylässä 6. huhtikuuta alkaen reilun kuukauden ajan. Torinon käärinliinan uskotaan olleen se kangas, johon Jeesuksen ruumis käärittiin, kun hänet haudattiin. Kankaaseen painautui kidutetun ja ristiinnaulitun miehen ruumiin ääriviivat sekä kasvojen hahmo.
Ennen näyttelyä järjestetään tutkijaseminaari, jonka italialaisvieraina ovat kansainvälisen käärinliinatutkimuksen kärkinimet Bruno Barberis ja Alessandro Piana. Seminaari on Keskusseurakuntatalolla lauantaina 5. huhtikuuta.
Käärinliinaa koskevan näyttelyn järjestelyistä vastaavat Jyväskylän ev.lut. seurakunta, Jyväskylän ortodoksinen seurakunta, Jyväskylän helluntaiseurakunta ja Vaajakosken baptistiseurakunta. Keskusseurakuntatalolle on rakennettu aidon kokoinen hautaluola, joka vastaa Jerusalemin Pyhän Haudan kirkon mittoja.
Näyttelyä edeltää tutkijaseminaari, jossa luennoivat muun muassa professori Bruno Barberis ja tohtori Alessandro Piana. Suomalaisista asiantuntijoista mukana ovat tohtori Erkki Ranta, emeritusprofessori Jouko Martikainen, emeritusprofessori Reino Laiho sekä professorit Jyrki Knuutila ja Tapio Puolimatka. Seminaari on Keskusseurakuntatalolla lauantaina 5.4. klo 10-17.30. Lisäsi toisena pääsiäispäivänä on miniseminaari, jossa pohditaan käärinliinan merkitystä teologian ja uskon kannalta.
Käärinliinatutkimus eli sindonologia on laajinta ja vanhinta Italiassa ja Espanjassa. Suomessa tutkimusta ovat tehneet professori Jouko Martikainen ja dosentti Juha Hiltunen, joka kokoaa näyttelyn Jyväskylään.
Käärinliina on ollut vuosisatojen ajan katolisen ja ortodoksisen kirkon merkittävä pyhäinjäännös. Se on matkannut sotien melskeitä paossa eri puolilla Eurooppaa ja melkein tuhoutunutkin tulipalossa. Tällä hetkellä se on Torinossa Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa ja yleisön nähtävissä vain harvoin, seuraavan kerran vuonna 2015.
Käärinliinan aitoudesta on kiistelty; toisten mielestä se on keskiaikainen väärennös, toiset ovat vakaasti sitä mieltä, että juuri tämän kankaan sisällä lepäsi Jeesuksen ruumis . Näyttely esittelee käärinliinan vaiheita kahden vuosituhannen ajalta sekä tutkimustuloksia, jotka puhuvat käärinliinan pyhäinjäännöksen aitouden puolesta. Esillä on myös käärinliinan ”aito kopio” eli noin neljämetrinen kangas, jossa on nähtävissä aidon käärinliinan kuviot sekä vauriot, joita aito käärinliina on vuosisatojen saatossa kokenut.
Lisätietoja: shroud.fi