Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tove Janssonin maalaama alttaritaulu ja Teuvan kirkko ovat nyt Jorma Uotisen ohjaaman oopperan keskiössä – esitykset loppuunmyytyjä

 

Tove Teuvalla -oopperan ohjannut Jorma Uotinen kiittää kirkkoa tilana ja esityspaikkana kiehtovaksi. Kuva: STT

Tove Janssonin ainoa sakraaliteos, Kymmenen neitsyttä, valmistui vuonna 1953 Teuvan kirkon betoniseinään. Reilun 70 vuoden päästä siitä tehtiin ooppera.

Tove Teuvalla -oopperan ensi-ilta koettiin viime lauantaina Teuvan kirkossa. Ilkka-Pohjalaisen mukaan paikalla ollut täysi katsomo, noin 500 henkeä, piti näkemästään – ja piispakin tykkäsi. Lopuksi kuultiin bravo-huutoja.

Ooppera kertoo vuodesta 1953, jolloin Tove Jansson maalasi Teuvan kirkon betoniseinään alttaritaulua. Taiteilija teki työtään talvella, hyytävän kylmässä, keskeneräisessä kirkossa. Työtakikseen hän tarvitsi turkin.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.
Kuva Tove Janssonin maalaamasta alttaritaulusta: Johan Hagström

Teuvan kirkon alttaritaulu on Tove Janssonin ainoa sakraaliteos, jonka ympärille oopperan tapahtumat ja teema kietoutuvat.

Korsholman Musiikkijuhlien verkkosivuilla kuvataan lauantaina kantaesityksensä saanutta oopperaa puhuttelevaksi ja valoa tuovaksi teokseksi, joka yhdistää Toven ja Teuvan, yksilön ja yhteisön sekä liikkuu monilla tasoilla kiinnittäen huomiota kauneuteen ja toivoon ympäröivän maailman kipukohtien keskellä.

Kiehtova kirkko

Ohjaaja Jorma Uotinen ilmoitti heti projektin aluksi tahtovansa poistaa Teuvan kirkosta – oopperan esityspaikasta – kattokruunut:

– Kun tulin ensimmäistä kertaa tähän kirkkoon, sanoin, että haluan ne pois, sillä kattokruunujen kaltaiset krumeluurit eivät kuulu tällaisen minimalistisen, upean kirkon arkkitehtuuriin. Sitten tulikin tieto, ettei myöskään arkkitehti Elsi Borg halunnut niitä tänne, Uotinen totesi Ylen haastattelussa.

Uotisen pyyntö toteutettiin. Hän myös toivoi, ettei kattokruunuja koskaan sinne palautettaisikaan. Lisäksi Janssonin alttarimaalaus ansaitsisi hänen mielestään entistä näyttävämmän valaistuksen.

– Ajattelin, että onpa tämä taulu vähän pieni. Mutta kun se valaistaan, se on juuri oikean mittainen tähän tilaan! Myös kultaukset tulevat paremmin esiin.

Kirkon ikkunat on oopperan ajaksi peitetty. Lavasteina on mm. rakennustelineitä, jotta miljöö ja tunnelma olisivat Tove Janssonin työskentelyolojen kaltaisia.

Ylen mukaan Uotinen on ollut innoissaan saadessaan tehdä kuuluisasta suomalaistaiteilijasta kertovaa oopperaa. Hänestä Janssonin sakraalimaalaus on todellakin oopperan arvoinen.

– Kirkko tilana ja esityspaikkana on kiehtova, jotain aivan muuta kuin perinteinen teatteritila.

Seitsemän solistia

Oopperan on säveltänyt Uljas Pulkkis. Libretto on Gunilla Hemmingin käsialaa.

Kapellimestari Anna-Maria Helsing johtaa oopperaorkesterina palvelevaa Vaasan kaupunginorkesteria.
Solisteina on seitsemän oopperalaulajaa, joista nimiroolissa, Tove Janssonina, on Mia Heikkinen. Arkkitehti Elsi Borgin roolin laulaa dramaattinen sopraano Johanna Rusanen. Kirkkoherra Annalan roolin tulkitsee bassobaritoni Niklas Spångberg.

Ylen mukaan Tove Jansson kiinnostaa niin paljon, että kesän 2024 kaikki kuusi esitystä myytiin loppuun nopeasti.

Tove Teuvalla -oopperaa esitetään Teuvan kirkossa 3.–11.8.2024 – myös perjantaina 9.8.2024, jolloin vietetään Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivää.