Hyvät: Abraham Stilleristä kirjan kirjoittanut Rony Smolar: ”Hän halusi antaa muille enemmän kuin oli itse saanut” Yleinen: Pappi Pauli Selkee: ”Kirkon tulisi pysyä Raamatun opetuksissa”

Trumpin paluu – uusi aika sananvapaudelle?

 

Donald Trumpin presidentinvaalivoitolla on iso merkitys sananvapauden säilymisen kannalta, arvioivat emeritusprofessori Tapio Puolimatka ja dosentti Juha Ahvio.

Juha Ahvio sanoo, että Trump lupasi jo vuonna 2022 palauttaa todellisen amerikkalaisen vapauden – myös digitaalisella tasolla. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei esimerkiksi sosiaalinen media voisi poliittisin syin puuttua ihmisten sananvapauteen.

– Yhdysvaltojen kehitys on omiaan toimimaan vastapunnuksena EU:lle, jossa sensurointi on hyvin vahvasti esillä.

”Aitoa kritiikkiä pitää voida tuoda esiin”

Viestipalvelu X:n omistava liikemies Elon Musk tunnetaan Donald Trumpin tukijana. Muskia on syytetty disinformaation levittämisestä.

Digipalvelusäädökseen vedoten EU on uhannut Muskin viestipalvelu X:ää sakoilla, jotka olisivat jopa 6 % kaikista X:n tuloista. Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance puolestaan on uhannut, että USA vähentää tukeaan NATO:lle, jos EU painostaa X:ää sensuroimaan sisältöään.

Juha Ahvio näkee, että X:llä on tärkeä merkitys sananvapauden edistämisessä.

– Poliittisen kontrollin mukaan disinformaatiota on kaikki sellainen, joka on vastoin kulloinkin vallitsevaa narratiivia. On vain yksi sallittu totuus. Se on totalitaarinen asenne. Muskin linja kyseenalaistaa tämän. Silloin aitoa kritiikkiä on mahdollista tuoda esiin.

Donald Trump on ilmaissut aikovansa puuttua sensuurirakenteisiin sekä poliittiseen korruptioon.

– Nyt täytyy ottaa iso luuta ja lakaista, että päästään edes jonkinlaiseen vapaudentilaan, jossa voi olla erilaisia näkemyksiä. Pitää olla mahdollisuus haastaa vallitsevaa linjaa, Ahvio sanoo.

”Loukkaavan” ja ”haitallisen” puheen sensurointi

EU:n digipalvelusäädös vaatii digijättejä poistamaan alustoiltaan ainesta, joka voidaan luokitella haitalliseksi tai loukkaavaksi. Puolimatkan mukaan loukkaavuuteen vedoten sensuroidaan erityisesti ydinperhearvoja puolustavia kannanottoja.

Haitalliseksi voidaan määritellä myös puhe, joka kyseenalaistaa esimerkiksi terveysviranomaisten suositukset. Ongelmana on se, että tällainen sensuuri estäisi kritisoimasta terveyspolitiikassa valtaan päässyttä korruptiota.

– Terveysviranomaiset ja lääketeollinen kompleksi ovat liittoutuneet keskenään. Terveysviranomaiset myöntävät lupia sellaisille lääketuotteille, joiden myynnistä he saavat tuloja. Jos kritiikkiä ei sallita, korruptio saa rehottaa rauhassa, Tapio Puolimatka toteaa.

Trumpin hallituksen yhdeksi johtavaksi terveysviranomaiseksi kaavailtu Robert F. Kennedy Jr on asettanut tavoitteekseen puhdistaa Yhdysvaltain terveyshallintoa korruptiosta. Tätä varten hän vaati vallitsevan terveyspolitiikan avointa ja perusteellista kritiikkiä.

Kristinusko halutaan häivyttää

Barokkikonsertin peruminen kirkkonummelaisesta koulusta musiikin uskonnollisten viitteiden vuoksi on herättänyt kiivasta keskustelua uskonnonvapauden tilasta Suomessa. Itämaisiin uskontoihin kytkeytyvä uskonnon harjoittaminen sallitaan, mutta kristinuskon harjoittamista ei.

Erityisesti Jeesuksen nimen esille tulemista pidetään ongelmallisena. Tämä johtuu Tapio Puolimatkan mukaan siitä, että Jeesus toi maailmaan ihmiskäsityksen, joka korostaa yksilön ihmisarvoa ja itsemääräämisoikeutta. Tämä on uhka eliitin pyrkimykselle keskittää valtaa.

– Jeesuksen nimi on valtaa tavoittelevan eliitin kannalta hankala, koska Jeesuksen ainutlaatuisessa persoonassa ilmenivät ehdoton ihmisarvo ja yksilön vapauden aate, Puolimatka pohtii.

Yksilön vapauden rajoituksia perustellaan vetoamalla asiantuntijoihin, koska poliittiset päättäjät voivat aina valita asiantuntijat omien toiveidensa mukaisesti.

Jeesus nimi polttopisteessä

Jeesuksen nimi on polttopisteessä myös Yhdysvalloissa käytävässä kulttuurisodassa. Puolimatkan mukaan Amerikan sydänmaata hallitseva kristillinen vakaumus tekee valtaeliitille vaikeaksi keskittää valtaa omiin käsiinsä.

Kiistaa hänen mielestään konkretisoi hyvin esimerkiksi tilanne, jossa henkilö huusi Harrisin kampanjatilaisuudessa: ”Kristus on kuningas.” Harris totesi hymyillen: ”Olet tullut väärään kampanjatilaisuuteen.” Tätä on yleisesti pidetty yhtenä Harrisin poliittisena virheenä. Torjuessaan Jeesuksen taivaallisen valta-aseman, ja sen tuomat rajoitukset maalliselle vallankäytölle, hän torjui samalla Amerikan sydänmaan kristillisen väestön perusvakaumuksen.

Trump puolestaan on onnistunut mobilisoimaan kristityt tukemaan poliittista ohjelmaansa onnistuttuaan sanoittamaan heidän keskeisiä vakaumuksiaan ja huolenaiheitaan. Yhtenä keskeisenä osana näitä vakaumuksia on yksilön oikeus julkisesti ilmaista syvimpiä vakaumuksiaan ilman poliittista kontrollia.

Tapio Puolimatka ja Juha Ahvio keskustelevat Yhdysvaltain vaalituloksen vaikutuksesta sanan- ja uskonnonvapauteen medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Toimittajana Markku Tenhunen.

Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 keskiviikkona 13.11. klo 20.00 ja uusintana lauantaina 16.11. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Elina Uusikylä