Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Tuenilmaus Turun synagogalle kutsui työskentelemään rauhan lisäämiseksi

 

Kuvituskuva: Istockphoto

Arkkipiispa Tapio Luoma ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala osallistuivat Turussa torstai-iltana järjestettyyn tuenilmaukseen Turun synagogalle.

Arkkipiispa toi Suomen Ekumeenisen Neuvoston puheenjohtajana tilaisuuteen myös SENin rauhantervehdyksen. Viestissään SEN kutsui kaikkia työskentelemään rauhan ja ystävällisyyden voimistumisen hyväksi Suomessa.

”Tänään huolemme kohdistuu nousevaan antisemitismiin ja tunnemme syvää solidaarisuutta Turun juutalaista seurakuntaa kohtaan. Olette veljiämme ja sisariamme tässä kauniissa maassa, jota olemme rakentaneet yhdessä. Tunnemme syvää surua tapahtuneesta ilkivallasta uskontokuntia kohtaan Turussa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

Kristittyinä uskomme vakaasti yhteistyöhön rauhan vahvistamiseksi. Haastamme kaikkia yhteiseen rintamaan, jossa jokaisen ihmisen ja jokaisen ihmisryhmän jakamaton ihmisarvo tunnistetaan ja sen puolesta sekä puhutaan että työskennellään. Kirkkojen sanoma lähimmäisyydestä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen. Yhdessä eri tavoin uskovien kanssa voitamme pelon ja vihamielisyyden!”, SENin tuenilmauksessa sanotaan. Lue koko kannanotto SENin sivuilta.

Turun synagoga töhrittiin punaisin maaliläiskin sunnuntai-illan ja maanantaiaamun välisenä aikana. Maanantaina 27. tammikuuta vietettiin Vainojen uhrien muistopäivää. Silloin tuli kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleiri vapautettiin. Eri kirkko- ja uskontokunnista sekä ihmisoikeusjärjestöistä nousi tarve tukea juutalaista yhteisöä ja osoittaa solidaarisuutta. Myös katolisen kirkon seiniä Turussa sotkettiin samoihin aikoihin. Turun juutalainen seurakunta on palvellut Turun ja lähialueiden juutalaisia 1800-luvun lopulta asti. Keskustassa sijaitseva synagoga on toiminut vuodesta 1912.

Tuenilmauksen järjestivät Turun seudun ekumeeninen piiri, Turun arkkihiippakunta, Turun tuomiokirkkoseurakunta ja We see you -kampanja. Tilaisuudessa kukitettiin Turun synagogan aita.