Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Yhdellä miehellä saattaa olla jopa tuhat lasta – tähän luomisjärjestyksen rikkominen voi johtaa

 
Kaksi vauvaa.

Tuhannen lapsen isä -dokumentti tuo esiin lapsettomuushoitojen nurjan puolen: sarjaluovuttajat, joiden toiminnan vuoksi heidän jälkikasvunsa saattaa päätyä tietämättään parisuhteisiin keskenään. KUVA: PEXELS

Tuhannen lapsen isä -dokumentti kertoo hollantilaisesta Jonathan Jacob Meijeristä, jonka siittiöistä on saanut alkunsa vähintään viisi sataa lasta.

Suoratoistopalvelu Netflixiin julkaistiin heinäkuussa kolmiosainen dokumenttisarja Tuhannen lapsen isä, joka kertoo hollantilaisesta Jonathan Jacob Meijeristä, joka on luovuttanut sukusolujaan sekä yksityisesti että lapsettomuusklinikoille ympäri maailman. Hänellä arvioidaan olevan vähintään viisisataa lasta.

Dokumentissa haastatellaan naisia, joilla on lapsia Meijerin kanssa. Naiset olivat löytäneet miehen spermanluovuttajia listaavilta verkkosivulta ja ottaneet tähän yhteyttä. Tapaamisen jälkeen Meijer oli toimittanut spermaansa naisille kotiin raskauden yrittämistä varten.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Myöhemmin naisille oli kuitenkin selvinnyt, että Meijer oli luovuttanut spermaansa huomattavasti enemmän kuin oli väittänyt. Osa naisista haastoikin Meijerin oikeuteen, jotta tämä lopettaisi sukusolujensa luovuttamisen.

Oikeus joutui punnitsemaan aikuisen lisääntymisoikeuksien ja lasten oikeuksien välillä. Syyttäjän mukaan Meijerin toiminta vahingoittaa lasten oikeuksia, sillä lasten suuri määrä lisää riskiä sisäsiittoisuuteen, kun sisaruspuolet saattavat tietämättään päätyä parisuhteeseen keskenään.

Naiset voittivat lopulta oikeudessa. Meijerille määrättiin tuntuvat sakot, jos hän vielä luovuttaisi sukusoluja.

Lapset ovat joutuneet aikuisten mielihalujen uhreiksi, kun niin Meijer kuin naiset ovat pitäneet lisääntymistä oikeutenaan.

Tuhannen lapsen isä -dokumentissa naiset esitetään Meijerin uhreina eikä heidän toimiaan kyseenalaisteta, vaikka he olivat hyväksyneet lastensa isäksi netistä löytämänsä, entuudestaan täysin tuntemattoman miehen ilman kunnollista selvitystyötä. Väitänkin, että tässä ikävässä tapauksessa lapset ovat joutuneet aikuisten mielihalujen uhreiksi, kun niin Meijer kuin naiset ovat pitäneet lisääntymistä oikeutenaan.

Kristillisen uskon valossa lisääntyminen ei kuitenkaan ole jokaisen oikeus. Lapset ovat Jumalan lahja, ja hän on tarkoittanut, että lisääntyminen tapahtuu avioliitossa.

Meijerin tapaus osoittaa, mitä voi pahimmillaan seurata, kun Jumalan luomisjärjestys rikotaan. Eikä Meijer edes ole ainoa laatuaan. Hänen kaltaisiaan sarjaluovuttajia on todennäköisesti paljon enemmän, dokumentista selviää.

***

Tämä artikkeli on julkaistu osana Uusi Tie -lehden artikkelia ”Lisääntykää ja täyttäkää maa” – Avioliiton unohdettu lisääntymistarkoitus. Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdessä. Jutun lukeminen edellyttää lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie