Syyskuun 3.-6. päivä järjestettiin ensimmäinen korona-ajan jälkeinen globaali Youth With A Mission (YWAM) -tapaaminen Manilassa, Filippiineillä. Kokoontumisessa muisteltiin Loren Cunninghamin perintöä ja luotiin suuntaviivoja tulevaan.
Osallistujat olivat yli 110 kansallisuudesta ja palvelevat yli 120 maassa. YWAM Together (YT2024) haastoi 4 500 ihmisen joukkoa ankkuroitumaan perusteisiin ja vastaamaan uusiin aloitteisiin.
Koska Manilan tapahtuma oli ensimmäinen YWAM-kokoontuminen sen jälkeen, kun perustaja Loren Cunningham kuoli vuosi sitten, hänen perintöään muistettiin monin tavoin.
”Tämä on Lorenin elämän juhlistamisen ‘grand finale’”, sanoi hänen vaimonsa ja YWAMin toinen perustaja Darlene Cunningham. ”Rakastimme työskennellä tiiminä. Lorenilla oli näky, ja minä näin askeleet, miten asiat saatiin tehtyä. Meillä oli hauskaa yhdessä. Ja tiesin aina, että olin hänen elämänsä rakkaus.”
Tapahtuman aikana kuultiin useita kertomuksia Jumalan johdatuksesta. Jokaisen tarinan jälkeen kertoja sanoi: ”Tämä on minun tarinani.” Ja yleisö vastasi: ”Tämä on meidän tarinamme.” YWAMin 64 vuoden kollektiivisen kuuliaisuuden jälkeen liike on nyt selvästi siirtymävaiheessa.
“Lorenilta kysyttiin usein: ‘Kuka on johtaja, kun sinä olet poissa?’ Joka kerta hän vastasi: ’Se, joka on aina johtanut tätä lähetystä: Jeesus’”, Darlene kertoi.
Järjestäjät kokivat Jumalan johdattavan heitä keskittymään Joosuan kirjaan, joka myös kuvaa sukupolvien välistä siirtymävaihetta. ”Uskomme, että Jumala kutsuu tätä YWAMin sukupolvea olemaan Joosua-sukupolvi, joka nousee ottamaan vastaan ne lupaukset, jotka Jumala on antanut meille YWAM-perheenä”, sanoi Garth Gustafson järjestäjätiimistä.
“YWAMin luvattu maa on se, että jokainen saavuttamaton heimo tavoitetaan, jokaisella kielellä on oma Raamattu, köyhiä rakastetaan ja menemme sinne, minne emme ole vielä menneet”, Garth muistutti.
Tässä YWAM yhtyy maailmanlaajuiseen lähetysnäkyyn. Työtä on paljon, ja se on yhteistä.
YWAM-perustusta vahvistettiin
Viimeksi YWAM kokoontui Manilassa, Filippiineillä, 36 vuotta sitten, elokuussa 1988. Silloin paikalla olleet 1500 osallistujaa allekirjoittivat asiakirjan nimeltä The Manila Covenant. Se sisälsi kaksikymmentä kohtaa, joiden tavoitteena oli erityisesti vapauttaa nuoret, naiset ja ei-länsimaalaiset lähetystyön johtajuuteen.
Tällä kertaa ensin käytiin läpi niin sanottu Tripod Message -kolmijalkaopetus, joka nostaa järjestön toiminnan keskiöön Hengen vapauden, suhteisiin perustuvan toiminnan ja johtamismallin, joka suosii vaikutusvaltaa auktoriteetin sijaan. Lopuksi osallistujat ohjattiin sitoutumaan YWAMin periaatteita kuvaaviin dokumentteihin.
Keskiössä olivat neljä YWAMin työtä ohjannutta näkyä. Ensimmäinen näky on Näky aalloista, jonka Loren sai kesäkuussa 1956 Bahamalla juuri ennen 21-vuotissyntymäpäiväänsä.
Toinen näky on Kansojen opetuslapseuttaminen kaikilla elämän osa-alueilla.
Kolmas on Kristillinen Magna Carta. Se listaa asiat, joita maailman pitää voida odottaa kristityiltä: kuulla ja ymmärtää evankeliumin, saada Raamatun omalla kielellä, voida olla yhteydessä muihin uskoviin, tarjota kristillistä opetusta lapsilleen, saada täytettyä elämän perustarpeet, kuten ruuan ja terveydenhuollon ja saada elää tuotteliasta elämää.
Neljäs näky on Raamattuköyhyyden lopettaminen niin, että kaikilla olisi mahdollisuus lukea Raamattua äidinkielellään.
Konferenssin aikana lavalla tehtiin vaikuttava demo suullisesta Raamatun käännöksestä. Ensimmäinen koskaan dalican kielelle käännetty ja nauhoitettu Raamatun teksti (Luukas 9:18-20) saatiin valmiiksi parissa minuutissa kaikkien silmien edessä.
Ensimmäinen aloite: Filippiinit
YT2024 esitteli kolme käytännön aloitetta, joihin YWAMilaisia rohkaistaan osallistumaan. Ensimmäinen niistä on osallistua siihen, mitä Jumala tekee Filippiineillä. Huomionarvoista on, että vahvasti katolisessa maassa hallitus on avannut ovet evankelikaalisille kirkoille päästä kouluihin.
Vuosien varrella YWAM on rakentanut vahvan kumppanuuden The Philippine Council of Evangelical Churches -järjestön kanssa, joka edustaa 55 000 jäsenkirkkoa. Tämän seurauksena neuvosto on kutsunut YWAMin mukaan missioonsa tavoittaa Z-sukupolvi Filippiineillä.
Mark Anderson Call2All-järjestöstä kertoi, että Filippiineillä on noin 40 miljoonaa nuorta. Evankelikaaliset seurakunnat ovat adoptoineet kaikki maan koulut alakouluista yliopistoihin, ja kymmenet tuhannet opiskelijat ovat jo vastanneet evankeliumiin.
”Kun menemme mihin tahansa kouluun,viranomaiset ottavat meidät vastaan. Uskon, että meillä on noin kolmen vuoden avoin ikkuna tähän”, Mark sanoi.
YT2024 aikana pidettiin tulevan The Send -lähetystapahtuman ennakkotapahtuma. Jo siellä sadat sitoutuivat tuleviin lähetyskampanjoihin. The Send Philippines järjestetään Manilassa maaliskuussa 2025. Osallistujia lähetyselämään aktivoiva The Send -tapahtuma järjestetään myös Suomessa 7.6.2025.
”Meillä on miljoona potentiaalista työntekijää”, paikallinen johtaja totesi. ”Kutsumme teidät mukaan mobilisoimaan heidät. Emme halua heidän jäävän Filippiineille. Tahdmme todella lähettää ihmisiä kaikkialle maailmaan.”
Toinen aloite: Afrikka
Afrikka oli vahvasti läsnä YT2024:ssä. Ensin muistettiin suurinta yksittäistä menetystä YWAM 64-vuotisessa historiassa, kun kaksitoista YWAM-johtajaa kuoli liikenneonnettomuudessa Arushassa, Tansaniassa tämän vuoden helmikuussa.
Samaan aikaan, kun YWAM suri useiden afrikkalaisten johtajiensa menetystä, tapaus korosti myös tarvetta keskittyä uudella tavalla Afrikkaan. Tapahtumassa haastettiin maailman nuorimpaan maanosaan panostamiseen.
Afrikka ei ole vain lähetyskohde, vaan myös lähettäjä.
Afrikan väestön ennustetaan lähes kaksinkertaistuvan seuraavan 25 vuoden aikana. Yhdistyneiden Kansakuntien mukaan lähes 70 prosenttia Saharan eteläpuolisesta Afrikasta on alle 30-vuotiaita. Jos heidän Z-sukupolvensa tavoitetaan Jumalan rakkaudella, siinä on lähetystyölle valtava potentiaali.
Vuoteen 2050 mennessä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa arvioidaan olevan 1,1 miljardia kristittyä. Jo nyt yksi neljästä kristitystä asuu siellä.
”Luin eräästä artikkelista, että Afrikan väestönkasvu seuraavien 30 vuoden aikana muuttaa ihmiskunnan historiaa. Hallitukset ja yritykset ovat jo kiinnittäneet tähän huomiota. Näemmekö me potentiaalin?”pohti Gabriel Strydom Etelä-Afrikasta,
”Afrikka ei ole vain lähetyskohde, vaan myös lähettäjä”, sanoi Edwin Fillies Etelä-Afrikasta. ”Haluamme olla siunaus kansakunnille, mutta tarvitsemme myös muiden apua siinä.”
”Jumala rakastaa Afrikkaa ja jokaista kansakuntaa. Hän osoittaa rakkautensa siten, että sinä ja minä vastaamme Jumalan kutsuun; seuraamme niiden jalanjäljissä, jotka antoivat elämänsä [Arushassa]. Sano ’kyllä’ mennäksesi minne tahansa, minne Jeesus sinut lähettää!”
Kolmas aloite: Rukous
Jim Stier, joka vaimonsa Pamin kanssa aloitti YWAM-toiminnan Brasiliassa 1970-luvulla, korosti, että Lorenin näky nuorten aalloista, jotka vyöryvät jokaiselle mantereelle, ei ole Lorenin, vaan Jumalan.
“Jumala tiesi, ettei näkyä voisi toteuttaa Lorenin elinaikana. Jumala antoi aallot itse asiassa meille kaikille etukäteen”, Jim muistutti. “Minä olin kuusivuotias, kun sain aallot!”
Kun Stierit aloittivat Brasiliassa, heille sanottiin, ettei brasilialaisista voi tulla lähetystyöntekijöitä; kukaan ei lähettäisi heitä. Nyt maa on yksi maailman suurimmista lähetystyöntekijöitä lähettävistä kansoista. Kuten Brasilia, monet muutkin kansat odottavat muuttumista lähetyskentistä lähettäjämaiksi.
Jos YWAM aikoo jatkaa apostolisena lähetystyöliikkeenä, meidän on ennen kaikkea oltava radikaali rukousliike, monet puhujat korostivat.
“YWAMin perusta on rukous”, Darlene painotti ja haastoi YWAMia vahvistamaan rukousperustaa, joka tarvitaan vapauttamaan uusi nuorten aalto kansakuntiin. ”Rukous on YWAMin perusta. Loren sai näyn aalloista rukoillessaan.”
”YWAM-perheenä meidän on oltava Jumalan läsnäolossa elävä kansa. Kaiken, mitä teemme, on lähdettävä tästä läheisestä suhteesta Jumalaan”, muistutti Josh Cole, yksi YWAMin rukousjohtajista.
Ajankohtaisin rukousaloite toteutuu jo lokakuussa 2024. Globaali YWAMin rukous- ja ylistysliike kutsuu YWAM-keskusten tiimejä ympäri maailmaa sitoutumaan yhden tai kahden tunnin viikoittaisiin rukous- ja ylistysvuoroihin. Nämä striimataan suorana netissä.
”Z-sukupolvi haluaa kohdata Jumalan. Luodaan tilaa sille, että se voi tapahtua!” Josh rohkaisi.