Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Tuhansia leiriläisiä Siperian kristillisillä lastenleireillä

 

Sinaru Mundusova (eturiv. 2. vas.) ystävineen vieraili Suomessa idän työn konferenssissa. Kuva: Eero Ketola

Siperiassa on järjestetty evankelioivia lastenleirejä kymmenen vuotta. Niille on osallistunut 16 000 lasta. Salon helluntaiseurakunnassa vietettiin helmi–maaliskuun vaihteessa Siperian lapsityön kiitosjuhlaa.

Vuonna 2004 Burjatian tasavallassa Venäjän kaakkoisosassa alettiin järjestää kristillisiä lastenleirejä. Vuosien mittaan työ on laajentunut yhteensä noin 7 000 kilometrin levyiselle alueelle Venäjän Kauko-Idässä sijaitsevasta Vladivostokista länteen. Työtä tehdään nyt myös entisen Neuvostoliiton Keski-Aasiassa ja Mongoliassa.

Kymmenen vuoden aikana työhön on koulutettu 3 000 leiriohjaajaa ja leireillä on ollut yhteensä 16 000 lasta.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

Leirityön tavoitteena on uusien paikkakuntien avaaminen evankeliumille ja sitä kautta uusien seurakuntien perustaminen. Avaimina ovat ei-kristittyjen kotien lasten ja nuorten evankelioiminen, leiriläisten perheiden tavoittaminen ja luottamuksen syntyminen paikkakunnalle.
Esimerkiksi Irkutskin alueella Etelä-Siperiassa on nykyään 110 seurakuntaa ja 70 päihdehoitokotia. Viime kesänä Irkutskin alueella oli 29 lastenleiriä.

Toivoa hylätyille

Kiina, Kazakstan ja Mongolia kohtaavat Altain tasavallan alueella, joka on Sinaru Mundusovan kotitasavalta.

– Kotikyläni on vuoristossa alueella, josta sanotaan, että se on ”Jumalan hylkäämä”. Isäni oli lammas- ja vuohipaimen. Alueemme jumalaa kutsuttiin Altain jumalaksi. Isämme opetti lapsiaan, miten Altain jumalaa tulee palvoa ja uhrasi myös kerran vuodessa karitsan. Laitoimme värikkäitä kangassuikaleita pensaiden oksille tuomaa onnea., Sinaru Mundusova kertoi.

– Neuvostoliiton hajotessa ihmiset kadottivat tavoitteensa, eivätkä he tienneet mitä tehdä. Kaukaiseen kyläämme tuli sveitsiläinen naislähetystyöntekijä. Keskustelimme pitkään ja sanoin hänelle, että olen syntinen enkä halua elää. Lähetystyöntekijä kertoi, että Jeesus on kärsinyt puolestamme ja hän antaa anteeksi kaikki synnit.

Mundusova sai lasten Raamatun. Hän tuli uskoon ja liittyi kaupungissa olevaan seurakuntaan. Samalla hän havahtui siihen, että hänen oma kansansa Altaissa ”tekee kuolemaa”.

– Lastenleirit tuovat uuden toivon ja mahdollisuuden Altain lapsille.