Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Tuleva arkkipiispa Tapio Luoma: ”Erimielisyydet eivät ole uhka kirkolle”

 

Arkkipiispa Tapio Luoma. Kuva: Markku Pihlaja / Kirkon kuvapankki

– Sitoudun erilaisten näkökantojen pohjalta etsimään yhteistä reittiä eteenpäin, kommentoi arkkipiispanvaalin voittanut Tapio Luoma vaalin tulosta tuoreeltaan. Luoma halusi kannattajiensa keskellä ottaa kantaa kirkon yhtenäisyyden puolesta.

– Erimielisyydet itsessään eivät ole mikään uhka kirkolle. Kirkossa on aina ollut erilaisia näkemyksiä ja erimielisyyksien kanssa on koitettu tulla toimeen. Pikemminkin uhkana on se, ettemme osaa tulla toimeen erimielisyyksien kanssa, kommentoi arkkipiispanvaalin voittaja, Espoon piispa Tapio Luoma, tulevaisuuden näkymiään arkkipiispan virassa Radio Deille vaalin tuloksen selvittyä.

Luoman toiveena oli, että kirkossa osattaisiin nähdä erimielisyydet luontevana osana sekä ihmisen että kristillisen kristillisen seurakunnan elämää.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Kun etsimme yhteistä tietä, oleellista on se, että kysymme Jumalan tahtoa. Minulle tämä ei ole hurskaita sanankäänteitä vaan sillä tavalla totista totta, että nimenomaan kirkko on se yhteisö, jonka tehtävänä on kysyä Herransa tahtoa ja johdatusta. Ja sitten kun meitä johdatetaan, niin meidän on myös syytä luottaa siihen ja mennä sen mukaan eteenpäin, Luoma painotti.

Luoma oli kokoontunut Turkuun kuulemaan vaalin tuloksen kannattajiensa keskelle.

– Tässä tehtävässä en yksin selviä, ja siksi tukijoukkojen merkitys ei suinkaan pääty tähän, vaan nyt jos koskaan tukijoukkoja tarvitaan entistä enemmän.

Tuleva arkkipiispa antoi tunnutuksen rehdistä vaalikampanjasta piispakollegalleen Björn Vikströmille, joka oli Luoman vastaehdokkaana toisella kierroksella.

– Olemme joistakin asioista hyvinkin erimielisiä. Siitä huolimatta vaalitenteistä kuvastui se, että pystymme ja haluammekin pystyä löytämään yhteistä tietä. Kirkkomme kuva on samankaltainen; erilaisista näkemyksistä huolimatta voimme löytää yhteisen tien. Opin Björn Vikströmiltä tavattoman paljon, Luoma kiitteli.

Vaalikampanjan aikana Vikström nosti esiin kirkon laskevan jäsenmäärän ja erityisesti nuorten vieraantumisen kirkosta.

Uskon voimakkaasti siihen, että ihmisten väliset suhteet ja vuorovaikutus ovat se kenttä, jossa kirkon työ toteutuu ja jossa voidaan kirkon tehtävää parhaiten toteuttaa.

– Tämä on se kysymys, jonka parissa tiedän seurakunnissa ympäri Suomen askarreltavan jopa kuumeisesti näinä aikoina. Tärkeää on se, että kirkon perussanomaa pidetään esillä. Olisi hyvä löytää uusia keinoja, millä saadaan kontakti ihmisiin. Ilman kontakteja ei ole mahdollisuus pitää esillä asiaa, jonka takia kirkko on olemassa. Kohtaamiseen on panostettava, Luoma linjasi.

– Uskon voimakkaasti siihen, että ihmisten väliset suhteet ja vuorovaikutus ovat se kenttä, jossa kirkon työ toteutuu ja jossa voidaan kirkon tehtävää parhaiten toteuttaa.

Luoma kertoi pyrkivänsä hoitamaan arkkipiispan virkaa samoilla periaatteilla, millä hän on hoitanut piispanvirkaa Espoossa.

– Haluan kuunnella monipuolisesti ihmisiä, selkeästi pitää esillä kirkon keskeistä sanomaa ylösnousseesta Kristuksesta ja toimia sen hyväksi, että kirkolla myös jatkossa olisi hyvät toimintaedellytykset ja mahdollisuudet toteuttaa omaa tehtäväänsä suomalaisessa yhteiskunnassa ja myös osana maailmanlaajaa kirkkoa.